Autobahn

'Formule 1 zou het met de helft van de downforce moeten doen'

Als u ons vraagt enkele zeer plakkerige dingen op te sommen, dan zeggen wij: gecko's, duct tape, PvdA'ers aan het pluche, en Formule 1-bolides. De raceauto's van nu hebben een downforce om misselijk van te worden, en dat mag best wat minder.

In de moderne Formule 1 draait het om accelererend (en decelererend) vermogen, aerodynamica, maar toch vooral om downforce. De snelheden die de moderne auto's door bochtencombinaties als de Suzuka S-bochten halen is werkelijk waar fenomenaal, maar zorgt ook voor een probleempje: inhalen is er niet gemakkelijker op geworden. Een coureur zit al snel in de vuile lucht van zijn voorganger, wat negatief uitwerkt op de eigen downforce en koeling van essentiële onderdelen. 

Om het close racing-spektakel van weleer terug te winnen, stelt Toro Rosso's teambaas Franz Tost voor om het mes te zetten in de downforceniveaus: "We have so much downforce, which means high corner speeds, no-one can follow because of the dirty air behind and we have hardly braking zones. How should you overtake?"

Het doel is de auto's wat instabieler te maken in de bochten, waardoor de coureurs er meer mee gaan stoeien. Het samenspel tussen coureur en auto moet meer op de voorgrond komen, in plaats van een weggedrag dat meer lijkt op dat van een NS-trein. "I would cut minimum 40-50% of the current downforce, to make the car much more unstable in the corners. Then people see that drivers have to fight with the car." Een bijkomend effect: de topsnelheid stijgt. We geloven dat het record in een race op naam van Bottas staat, die met zijn Williams in Mexico 370+ klokte. Als je de downforce met 50 procent verlaagt, krijg je auto's die zo naar de 400 lopen.

2021

De eerste gelegenheid voor een ingrijpend herdesign van de F1 is in 2021, want voor dat jaar is nog niet veel definitief vastgelegd. Het is vrij logisch dat iemand van een niet-topteam voor minder downforce pleit, omdat dit met een kleiner budget eerlijkere kansen geeft.

Reacties

wardtmar 09-01-19 | 17:45

Prima idee! Dan lijken de wagens ook weer wat meer op waar ik in stuur!

Dus: kleinere motorinhoud, minder vleugeloppervlak, vooral achter, en een kleinere spoorbreedte mag ook wel. Gimmicks als terugwinnen van energie (meer PK per liter) vind ik wel geinig voor de ontwikkeling van de automobiel als geheel, dus lekker blijven toestaan.

Lijkt me mooi, om weer wat echt verschillende ontwikkelingen te zien.

2voor12 09-01-19 | 18:41

En op willekeurige plekken tijdens de race wat plassen olie neerkwakken op de baan.
Gewoon om het wat spannender te maken

loze stijl 09-01-19 | 20:03 | 1

Herr Doktor Franz sorteert alvast voor voor een leuke post bij de FIA?
Wie kan zich nog herinneren dat de oorspronkelijke slicks plaats moesten maken voor banden met groeven? ( 3 voor, 4 achter) De bedoeling was om de bochtsnelheden omlaag te brengen. En wat denk je? De groeven kwamen maar de bochtsnelheden bleven, stegen zelfs..

The Ugly 10-01-19 | 10:18

Ok, maar zonder downforce gaat die bochtensnelheid echt wel omlaag hoor.

mr_awesome 10-01-19 | 19:23

En bananen, groene en rode schilden, sterren en paddenstoelen om maar wat te noemen..

Reageer