Autobahn

Medewerkers VDL Nedcar gaan weer staken, bestuur stapt naar rechter

Het houdt niet op, niet  vanzelf. Dat moeten ze bij de directie van VDL Nedcar gedacht hebben toen ze te horen kregen dat de werknemers alweer gingen staken. Het bedrijf stapt naar de rechter om hier een stokje voor te steken.

Als je niet tevreden bent over je werk, dan kun je twee dingen doen: een andere baan zoeken, of zo vaak gaan staken dat je zonder baan komt te zitten. De werknemers van VDL Nedcar gaan blijkbaar massaal voor de tweede optie, want ze willen wederom twee dagen gaan staken. Morgen en overmorgen staan ingepland als werkeloze dagen met als doel het cao-conflict tussen VDL en de vakbonden te beëindigen.

Voor VDL is het klaar nu. Ze dreigden in september al met stappen naar de rechter, maar nu is het menens. Vanmiddag dient het kortgeding. "Een tiende en elfde stakingsdag in amper zeven maanden is disproportioneel en onacceptabel in het licht van de leverbetrouwbaarheid aan BMW en de daarmee samenhangende werkgelegenheid in Born. Een bedrijf als het onze is een makkelijk stakingsdoelwit, terwijl we slechts één stem van de 2200 hebben in de werkgeverskoepel en dus niets kunnen forceren," zegt de woordvoerder van VDL Nedcar.

Voor de autobouwer komt de staking opnieuw op een extreem vervelend moment. Het bedrijf is met BMW in onderhandeling voor vervolgopdrachten na 2022. Tot die tijd ligt de productie voor BMW al lager in verband met teruglopende vraag, maar de Limburgers kunnen zich nu niet permitteren om een slecht figuur te slaan tegenover hun belangrijkste opdrachtgever. Deze zou wel eens voor een producent met betrouwbaar personeel kunnen kiezen. Sterker nog, BMW heeft zelf al een waarschuwing naar Born gestuurd waarin het laat weten dat er mogelijk consequenties voor de contracten zijn bij doorgaande onbetrouwbaarheid van de productie.

Vakbonden

Zoals met de voorgaande stakingsdagen weet vakbond FNV van geen kwaad. Ze hebben de brief van BMW aan VDL ingezien, maar blijven bij het feit dat staken een recht is en dat de hoeveelheid stakingen achter elkaar zeker niet buitensporig is (negen dagen in zeven maanden). "Ik blijf van mening dat de staking niet disproportioneel is en zie het kort geding met vertrouwen tegemoet. Natuurlijk lijdt een bedrijf schade, dat is inherent aan staken. Daarom is dat ook het uiterste middel. Ik was dinsdag nog aan de poort in Born en heb nog nooit zo’n grote actiebereidheid aangetroffen," laat Hans Wijers namens de vakbond FNV Metaal weten.

Reacties

DatInternetDingetje 09-01-19 | 12:46

Tsja.. je zou toch bijna gaan denken dat VDL misschien beter haar verlies kan nemen en die ex-mijnwerkers cq afstammelingen daarvan maar gewoon in hun sop gaar moeten laten koken. Contract af laten lopen, licht uit, sloopkogel over het terrein en klaar.

Er is tenslotte meer dan voldoende perspectief daar in de omgeving van Born.. die regio loopt over van de werkgelegenheid...
/oh... niet? Nou ja.. maakt voor de bonden niets uit hoor.

Zueco 09-01-19 | 12:53

Combinatie Zuid-Limburgers met FNV-idealisten. Dodelijk.

Het is dat Brabant al zucht onder een tekort aan geschikte werknemers, anders de hele boel verplaatsen. Hallen genoeg. Bijbouwen is ook zo gedaan.

Zatkniss 09-01-19 | 13:22 | 1

Ben in Limburg opgegroeid. In 1990 nog vakantiewerk bij de Volvo destijds gedaan. Van 2000 tot 2006 in de buurt van Born gewoond. Bijna iedereen in de staat werkte bij de Volvo, daarna netcar. Kommer ende kwel toen de fabriek bijna dicht ging. En nu staken ze hem kapot? Ondankbare honden. Van der Leegte moet gewoon de stekker er uit trekken.

tsjajaja 09-01-19 | 15:14

Je hebt gelijk, ik zie ze nog jankend bij de poort staan na het vertrek van Volvo en toen Wim vd Leegte er weer leven in blies werd ie bijna heilig verklaard en nu laten ze m stikken.
Mooi dicht doen die tent, dan kunnen ze de hele dag lekker staken.

WTF_Gaatjenietsaan 09-01-19 | 13:27

Zet die fabriek maar in het oosten of noorden vh land, daar willen de werklozen graag voor zo'n mooi bedrijf werken.

Thierry-Rosette 09-01-19 | 14:28 | 1

Die FNV bobo's maakt het geen flikker uit, die krijgen hun dikke salarissen toch wel van die paar leden die ze nog over hebben. Maar zouden de werknemers van VDL zelf nou geen nattigheid gaan voelen? Binnenkort geeft BMW ze de middelvinger en kunnen ze de WW/Bijstand in.
Misschien moet de directie van VDL de vakbond eens buitenspel gaan zetten en rechtstreeks met de werknemers gaan praten over baanzekerheid, sluitingsrisico en dat ze die brief van BMW eens serieus moeten gaan nemen.

K. Letskoek 09-01-19 | 15:53

Dan schuift de FNV dezelfde avond nog aan bij Nieuwsuur om te vertellen dat VDL zich schuldig maakt aan intimidatie/chantage van werknemers, en dat het daarom de FNV zo belangrijk is en voor die arme zielen opkomt. De werknemers bij NedCar lopen vervolgens blindelings achter de FNV aan, want het zijn allemaal maar 'arbeiders' die tegen de 'grote bazen' op kantoor moeten opboksen. Ze mogen enigszins blij zijn dat ze werk hebben,

Arinso 09-01-19 | 16:15 | 2

Beetje suggestief verhaal van de redactie, wat wellicht de rare reacties kan verklaren.

Voor de duidelijkheid:
Het gaat niet alleen om VDL Nedcar, het gaat om werknemers in de Metalelektro branch die al maanden aan het vechten zijn voor een betere CAO.
Het conflict is niet met Nedcar en/of VDL, maar met werkgeversorganisatie FME.

Dus ook de recente stakingen bij o.a. het Brabantse ASML en DAF (4 dagen lang) zijn vanwege hetzelfde conflict.

reservebelgië 09-01-19 | 20:32

Kan best kloppen vanuit FNV perspectief. BMW schijt op werkschuwe Limburgers hoor. vdLeegte verraden door de mensen die hij gered heeft !!

DatInternetDingetje 10-01-19 | 09:33

Wat is er suggestief aan feiten? Stakingsfrequentie, plaats waar het gebeurt, allemaal eenvoudig te checken en weet je ... het klopt nog ook.

Als het conflict niet met Nedcar en/of VDL is moet je daar niet staken en al helemaal niet zorgen dat je het bedrijf ten gronde richt omdat opdrachtgevers beginnen te morren.

In die zin zijn vakbonden hele vieze hitsers die het geen reet interesseert of ze een goed bedrijf kapot maken. Misschien moeten alle werkgevers zich eens verenigen en zeggen dat ze vakbonden op alle gebieden bij het vuilnis zetten. Ruimt lekker op.

gepast_betalen 09-01-19 | 16:36 | 3

@Arinso Er is niets suggestiefs aan het verhaal. VDL zorgt voor werk en is voor de toekomst afhankelijk van BMW. Door nu te staken ondermijn je de werkgelegenheid. En vechten voor een beter CAO, wat is er dan zo slecht aan de CAO, hoeveel mensen zijn er lid van de vakbond. MAW is het platleggen van een fabriek door een minderheid dan niet suggestief? De duiding is leuk maar "vechten"voor een CAO, man laat me niet lachen. Als t gras groener is bij de buren vertrek je. Verder je zegeningen tellen dat een bedrijf als VDL werkgelegenheid schept en zorgt dat de zooi niet naar China verplaatst wordt. En dan maar weer huilen als over twee jaar BMW heeft beslist toch maar niet in zee te gaan met VDL. Dank je wel vakbond, thumbs up.

Con 09-01-19 | 16:44

"Als t gras groener is bij de buren vertrek je. "

De "buren" zitten enkele honderden kilometers verderop en spreken een andere taal (frans of duits). Beetje krom om jouw situatie te reflecteren op beroepen die minder makkelijk verplaatsen of ergens anders kunnen werken.

Arinso 09-01-19 | 17:28

Ik wil het helemaal niet hebben over de zin- of onzin van het staken, of de dankbaarheid richting werkgever. Ik geef alleen aan dat het een algemeen CAO probleem is, geen Nedcar probleem.

En of BMW blijft of vertrekt veranderen deze paar stakingsdagen echt niet veel aan, daar spelen veel grotere belangen bij mee.
Mooi dat je China noemt, een land wat dwangarbeid toepast en mensenrechten schendt om maar lekker goedkoop te blijven....

reservebelgië 09-01-19 | 20:37

@Arinso. Zal best. China is wel realiteit. Heb nog geen FNV militanten richting China zien vertrekken. Die houden hun heldendaden liever in een veilige omgeving. En ja, BMW is Duits, houden ernstig rekening met de arbeidsmoraliteit

reservebelgië 09-01-19 | 22:13

Update
Rechter verbied staking. Om valide redenen. Werkgelegenheid en BMW
Als rechters eens een goede en nuchter afgewogen beslissing maken mag het ook eens gezegd worden. Hulde

Reageer