Autobahn

Bestuurders bezorgscooters vaak schadeveroorzakers

Niet alleen de heren en dames die uw pakketjes in een bus komen bezorgen lappen de verkeersregels aan hun laars, maar ook dat de pizzabezorger op de scooter is relatief vaak betrokken bij ongelukken.

Als u eten bij de lokale pizzaboer bestelt, dan wilt u uw deegschijf graag binnen hebben als hij nog warm is. Daarom moet hij snel bezorgd worden. Daarvoor zet de pizzabakker doorgaans een iets te jong jochie met iets te weinig verkeersinzicht en oordopjes met te harde muziek in. Tel daarbij op dat de jongen waarschijnlijk per bezorging betaald wordt, en het racen op de openbare weg is begonnen. Het is dan ook niet zo raar dat Veilig Verkeer Nederland (VVN) nu concludeert dat deze groep van scooterrijders buitensporig vaak is betrokken bij ongelukken.

VVN laat weten dat de bezorgers zo'n zes keer vaker crashen dan normale scooter- en bromfietsrijders. Ook zijn de aanrijdingen niet de minste, want het door de verzekeraar uitgekeerde schadebedrag ligt gemiddeld 75% hoger. "Het feit dat brom- en snorfietsen evenwichtsvoertuigen zijn die de berijder geen bescherming bieden bij een ongeval draagt ook bij aan het hoge ongevalsrisico van brom- en snorfietsers," aldus de organisatie.

Vorig jaar kwamen 46 brom- en snorfietsers om het leven. Daarmee waren ze verantwoordelijk voor zeven procent van alle verkeersdoden dat jaar. Veilig Verkeer Nederland wijst erop dat de ongelukken voornamelijk gevolg zijn van afleiding, niet aan de snelheid houden en het niet verlenen van voorrang.

Reacties

Theo Reet 09-01-19 | 10:37

Maar hoeveel van die 46 brom- en snorfietsdoden waren er pizzabezorger? de begrippen Correlatie en causaliteit worden blijkbaar niet alleen in religieuze kringen met elkaar verward.

prutser83 09-01-19 | 10:41

"Veilig Verkeer Nederland wijst erop dat de ongelukken voornamelijk oorzaak zijn van afleiding, niet aan de snelheid houden en het niet verlenen van voorrang."
gevalletje oorzaak en gevolg omgedraaid? ;)

Frisbee20 09-01-19 | 11:34 | 1

"VVN laat weten dat de bezorgers zo'n zes keer vaker crashen dan normale scooter- en bromfietsrijders. "

Vraag me dan wel af of dit per bestuurder of per gereden kilometer is. In het eerste geval zou dat ook logisch zijn aangezien de bezorgers heel wat meer tijd/km doorbrengen op de weg.

sparka 09-01-19 | 12:02

In de avond bij weer en wind.

KrentCanyon 09-01-19 | 11:53

Ongelofelijk, straks komt er nog een onderzoek waaruit blijkt dat water nat is

Bastiat 09-01-19 | 11:55

Waarom de neuk gaat er geen enkele link naar een daadwerkelijke bron van VVN?

oo4load 09-01-19 | 12:43

We wonen zo onderhand in het meest verkeersveilige land ter wereld en nog blijven ze zeuren over verkeersdoden. Hef jezelf gewoon op, scheelt ook een lading subsidie voor de belastingbetaler.

Draak uit Brabant 09-01-19 | 15:31

Hier in Eindhoven heb je een aantal bedrijven die fietskoeriers in dienst hebben. Geen idiote doortrappers toegestaan, enkel wielrenfietsen en je moet aardige conditie hebben om er te mogen werken.
Die rijden goed hard, in de stad weleens te gevaarlijk maar ik hoor nooit dat daar ongelukken mee gebeuren.
Maar nee die strontjong op die scootertjes die als malloten rijden (doen ze toch al wel zonder dat baantje maar dan prive) overschatten hun eigen capaciteiten maar weer mooi.
Ze doen maar gek. Als ze tegen de richting komen rijden hebben ze aan mij de verkeerde iig.

Reageer