Autobahn

Feest! Honda geeft Red Bull eindelijk een eigen party mode

Hoera voor Honda. Tenminste, als de nieuwe V6 van Honda in 2019 net als die van Mercedes en Ferrari kan opschalen naar party mode. Dan juichen Max Verstappen en Pierre Gasly straks met Lewis Hamilton en Sebastian Vettel mee. Het lijkt er wel op.

Het was een bekend verhaal in de kwalificaties van de afgelopen Formule 1-seizoenen. Tijdens Q1 en Q2 reden de Red Bulls van Max Verstappen en Daniel Ricciardo prima mee voor pole position. Zodra Q3 aanbrak begon het feest voor Mercedes en Ferrari echter pas: dankzij party mode reden de zilveren pijlen en rode paarden tienden weg van het hele veld. Hyperdrive engaged.

Hoewel Renault pogingen deed om ook een eigen party mode te creëren, werkte het nooit echt (en dus wist Max Verstappen het jongste pole sitter-record van Sebastian Vettel niet afhandig te maken). In 2019 moeten de Rode Stieren echter wel een feestjesmodus hebben, aldus Helmut Marko. De Oostenrijkse strateeg van het team zegt dat hij echt gelooft dat Honda's vooruitgang het team 'in dezelfde regionen' als technologieleiders Ferrari en Mercedes moet kunnen brengen. Binnen het team is nu al sprake van "een echte euforie" en "groot optimisme", aldus Marko tegen Motorsport.

"For the first time we can also celebrate with a 'party mode'!" En hij vervolgt: "The Honda engine is already slightly above the Renault engine. If you combine our GPS data with the data provided by Honda, we'll be in the Mercedes and Ferrari region."

Volgens Dr Helmut liggen de technici van Red Bull Racing in de tussentijd ook niet te slapen, maar het team zit inmiddels al op een zodanig hoog niveau dat echt grote sprongen uitgesloten zijn. Als de Honda-motoren 10 tot 15 kW (14-20 pk) minder leveren dan de motoren van Ferrari en Mercedes, dan is dat niet erg. Red Bull kan dat verschil volgens Marko overbruggen, want in het V8-tijdperk met de Renault-motoren was het niet anders.

Het enige probleem dat nog wel getackeld moet worden is de betrouwbaarheid van de motoren. "We are aware that it will probably be difficult with reliability. Most probably we won't be able to get through the season on three engines." Het is voor Verstappen en Gasly te hopen dat ze minder vaak langs de kant staan dan Daniel Ricciardo afgelopen seizoen.

Reacties

Wijze uit het Oosten 08-01-19 | 12:13

Ik dacht bij 'Party Mode' dat de motor dan ook op bier en snuifterijen kon lopen..

fredje1971 08-01-19 | 12:49 | 4

14-20 pk zeg maar gewoon tegen de 100pk verschil

Boemibol 08-01-19 | 13:15

Halverwege vorig jaar was het 60, lijkt me sterk dat het nu 100 is.

TuurlijkNiet 08-01-19 | 14:07

Waarschijnlijk is de 14-20pk inderdaad gebaseerd op het vermogen van vorig jaar. Ook Mercedes en Ferrari zullen niet hebben stil gezeten en extra vermogen hebben gekregen. Maar dat zal ook voor Renault het geval wezen..

Onderbuik 08-01-19 | 16:05

Waarschijnlijk is het wel zo dat Ferrari en Mercedes dichter bij het maximum zitten wat uit die motor is te halen, En kunnen Honda (en Renault) dichterbij komen.

warmeballen 08-01-19 | 14:56

Max had wel de jongste polesitter kunnen zijn als hij in Monaco vorig jaar niet gecrashed was.
Maar daar ging dit artikel in de hoofdzaak natuurlijk niet over.

Dat gespeculeer over die motoren begint wel een beetje vervelend te worden nu, we zullen het in Maart wel zien.

Reageer