Autobahn

Toro Rosso krijgt speciaal voor Honda kontje van Red Bull

De samenwerking tussen Scuderia Toro Rosso, Red Bull Racing en Honda wordt wel heel erg hecht aankomend seizoen. De teams gaan niet alleen met hetzelfde motorblok rondrijden, maar ook met dezelfde achterkant.

Vorig seizoen werd Toro Rosso eigenlijk bestempeld tot testteam voor Red Bull Racing. Daardoor kon Honda lekker uitproberen wat ze wilden om zo een zo goed mogelijk blok neer te zetten voor 2019. Maar ondertussen is Honda ook tegen wat problemen gelopen met wat externe partijen die de prestaties van het blok zouden moeten verbeteren. Wat er allemaal uit gaat komen zien we pas over een paar maanden, maar voor nu doet Red Bull extra duit in het zakje: het laat Toro Rosso met nagenoeg dezelfde achterkant als rijden als die ze op de RB15 monteren. Dat moet de ontwikkeling voor Honda vereenvoudigen en de prestaties van het het dochterteam wat verbeteren.

"Ik denk dat het een groot voordeel voor ons zal zijn. We hoeven hierdoor niet steeds tussen het ene en het andere team te communiceren of zelfs bang te zijn dat ze ons afzonderlijk compleet verschillende dingen vragen. Natuurlijk zullen ze nog steeds een iets ander ontwerp hebben en zullen we daar rekening mee moeten houden, maar het gaat niet meer om enorm grote aanpassingen," zegt technisch directeur Toyoharu Tanabe tegenover Motorsport.

Voor Honda betekent het simpelweg dat ze met twee keer zoveel data kunnen werken en dit ook met elkaar kunnen vergelijken. Dat is op zich een flink voordeel, maar met die data moet ook iets gedaan kunnen worden en daarom zijn de Japanners nog steeds bezig om meer mensen op het project te zetten. "We vergroten het aantal werknemers op de fabriek natuurlijk. En op het circuit moeten we aankomend jaar eigenlijk ook twee keer zo veel mensen hebben. Voor sommige taken kunnen we de mensen misschien delen, maar een dubbele baan betekent ook vaak minder specialiteit. Daarom is het verstandig om voor meer mensen te gaan," aldus Honda's motorsportbaas Masashi Yamamoto

Reacties

Atlantis-95 07-01-19 | 11:13

M.a.w. Toro Rosso wordt gebruikt om zaken uit te testen. Valt het goed uit, dan kan RB er zelf gebruik van maken. Vandaar diezelfde achterkant.

GoedenMorgenDezeMorg 07-01-19 | 12:02 | 2

Twee keer zoveel dezelfde data gaat niet echt helpen.

F. Jacobse 07-01-19 | 12:30

Precies. Dezelfde data in de helft van de tijd. Tijd over dus om nieuwe dingen te proberen.

Hiesjes 08-01-19 | 09:15

Jawel je kan variaties in metingen valideren

Louigi 07-01-19 | 12:25 | 3

Ik dacht ze in een eerder stadium eens op de vingers waren getikt voor het delen van kennis tussen de 2 teams. Of zijn daar geen regels voor? Ferrari heeft ook eens wat engineers tijdelijk onder contract van Sauber gezet om de ontwikkeling voor ze te doen. Zo zijn er meer schimmige samenwerkingen en bestaat de F1 straks uit 3 teams met 4 auto's.

Harry Turtle 07-01-19 | 12:41

Zijn strikte regels voor.
Wel logisch dat RB dit doet, zo kan Honda zich focussen. En door zo veel mogelijk onderdelen te delen vangen ze het vertrek van James Key op.

TuurlijkNiet 07-01-19 | 14:58

Klopt, maar dat kwam omdat Sauber ook geen eigendom van Ferari is.

STR is wel eigendom van Red Bull en daarom kan er dan wel data gedeeld worden. Voor Honda zal het vooral om motor data te doen zijn..

odolstoornis 07-01-19 | 15:31

Behalve dat, als Red Bull deze keer inderdaad gaat verdwijnen, mocht het niet lekker lopen voor 2021, geldt het vertrek ook voor Torro Rosso. Dus ze zetten alles op alles om ze een vliegende start te geven, wat zéér logisch is. Mocht Red Bull erg goed presteren tegen die tijd, zal Torro Rosso denk ik gewoon weer terug naar af een instap team zijn, en geen test team voor Honda. ( En indirect Red Bull. )

Het is inderdaad verboden om gegevens uit te wisselen, maar dat doen ze ook niet. Die gegevens komen namelijk naar Honda toe, en die kan een motorblok ontwikkelen voor beiden, wat prima is toegestaan.

Reageer