Autobahn

'Problemen bij ontwikkeling Honda F1-motor'

Er blijken wat lastige obstakels te zijn opgedoken op Honda's weg naar een kampioenenmotor. De Japanse motorbouwers hebben onenigheid gehad met twee pionnen in het steekspel om de pk's die Max Verstappen en Pierre Gasly gaan aandrijven.

Tot nu toe hoorden we eigenlijk alleen maar juichende hosanna in de gloria-berichtgeving over de nieuwe V6 Turbo die Honda voor Reb Bull Racing en Scuderia Toro Rosso ontwikkelt. Er blijkt toch het een en ander mis te zijn gegaan in de afgelopen weken (of maanden).

Het Duitse tijdschrift AutoBild ontdekte dat de ontwikkelaars van Honda ernstige meningsverschillen hadden met leverancier AVL. Dat Oostenrijkse bedrijf is wereldleider op het gebied van motorsimulaties. De Japanners hadden het bedrijf ingeschakeld om de motoren testen en simulaties uit te voeren. Daarbij liepen ze echter tegen een ruzie met een projectleider van AVL aan, waarna ze de samenwerking verbraken. 

Het lijkt wonderlijk om ruzie te krijgen met een bedrijf dat je machines voor je test, maar in het geval van AVL lijkt het toch minder ongebruikelijk. Ook Ferrari vertrok al eens met slaande deuren bij AVL nadat zij in aanvaring waren gekomen met een projectleider van het bedrijf. Bijzonder verhaal natuurlijk, het is de vraag of de bouwers van Formule 1-motoren zulke vreemde eisen aan hun leveranciers stellen, of dat AVL gewoon bijzonder eigengereide technici in dienst hebben.

Illien

Het verhaal van de simulaties is echter niet het enige. Toen AutoBild een telefoontje naar Helmut Marko deed om het geheel bevestigd te krijgen, deed de Oostenrijker nog een bekentenis. Het is overigens opvallend hoe openhartig Marko tegen de pers kan zijn, want ongevraagd vertelde hij dat de samenwerking van Honda met motortovenaar Mario Illien ook is beëindigd. 

De Japanners hadden de Zwitser ingeschakeld om een einde te maken aan de vibraties die de motor vanaf bepaalde toerentallen geeft. Het gevolg daarvan is dat de motor niet voluit gebruikt kan worden, waardoor er een berg paardenkrachten onbenut blijft. Illien (die vroeger motorchef bij Mercedes is geweest) had klaarblijkelijk niet de kant en klare oplossing voorhanden, waarna de samenwerking weer werd verbroken. Honda wil het probleem nu alleen oplossen.

Overigens weet Dr. Marko de Honda-hoopvollen wel gerust te stellen over de motor die Max Verstappen en Pierre Gasly volgend jaar achterin hunRed Bull hebben liggen. De Oostenrijker verzekert dat: "Honda Renault nu al heeft ingehaald en het wordt in 2019 alleen nog maar beter."

Reacties

Harry Turtle 06-01-19 | 13:53 | 1

Volgend jaar 4 bijna identieke auto's om door te ontwikkelen.
Reken maar dat RB en Honda er alles aan doen om dit te laten slagen, is het nog niet komend jaar dan wel het jaar erop.
Dat in tegensteling tot de Franse slag die vooral voor eigen succes wil gaan in de toekomst. Goede keuze.

CamaroHans 06-01-19 | 18:26

De RB en TR verschillen best wel qua design van de wagen, en Renault heeft natuurlijk ook McLaren als klant.

Atlantis-95 06-01-19 | 14:27 | 2

Wat gebeur er eigenlijk met de bolides van vorig jaar? Ze mogen een aantal jaar niet voor testdoeleinden worden gebruikt. Zou het kunnen dat RB een motor eruit haalt om te kijken hoe die precies in elkaar zit (om welke reden dan ook).

zeauzitdat 06-01-19 | 14:48

De motoren zijn niet van Red Bull. Renault schroeft direct na iedere race de motoren uit hun klantenchassis en stuurt ze terug naar hun fabriek. Of door naar de volgende race als deze in het volgende weekend is. Klanten krijgen geen enkele gelegenheid om aan de aan hen geleverde motoren te prutsen. Zelfde geldt overigens ook voor klanten van Mercedes en Ferrari. Met Honda kan het misschien anders lopen omdat Red Bull nu hun 'fabrieksteam' is.

Hiesjes 07-01-19 | 08:59

De autos worden geprepareerd, er komen namaak motoren in en ze worden tentoon gesteld.

2voor12 06-01-19 | 15:30 | 1

Ik hoor Max nu al gillen hoe slecht Honda is.

Bastiat 06-01-19 | 18:51

Dat ligt dan wellicht aan je subjectieve en demagogische oortjes. Want ik heb Max nog nooit horen gillen. Hij praat altijd vrij rustig en kalm. Redelijk zacht ook, volgens mij. Ietwat monotoon misschien zelfs.

dilbert20 06-01-19 | 17:39 | 1

Dat zal hij niet mogen schreeuwen denk ik, nou ja 2020 naar Mercedes of Ferrari?

Hiesjes 07-01-19 | 09:02

Bij Mercedes komt ie er niet in zolang Hamilton eerste rijder is, Verstappen gaat echt niet zomaar zijn teammaat voorbij laten als ik een race aan het winnen is.
Bij Ferrari zelfde verhaal, die hebben net Leclerc gehaald en Vettel zit nog wel even op zijn plek.

Tapioca pudding 06-01-19 | 19:17

Klinkt allemaal niet zo dramatisch, gaat om third parties. Als Marko de informatie zo makkelijk loslaat zal het waarschijnlijk niet veel uitmaken.

Bloemschikliefhebber 06-01-19 | 20:00 | 1

Ze maken het wel spannend!

CamaroHans 06-01-19 | 20:31

De media bedoel je?

Hiesjes 07-01-19 | 09:05

Mischien dat AVL een harde waarheid spreekt die niemand wil horen. Als de resultaten zeggen "niet goed genoeg", moet je als opdrachtgever wel met die kritiek om kunnen gaan.
Andere mogelijkheid, AVL levert nodige de data gewoon niet op tijd terug aan de klant.

Reageer