Autobahn

Amerikanen gaan autonome auto’s fysiek te lijf

Elektrische en autonome auto's lopen in Amerika steeds vaker tegen problemen aan. Mensen met Tesla's mogen niet met Superchargen van Bro-truckers en nu worden autonome voertuigen van Waymo ook fysiek aangevallen door mensen.

Waymo heeft onlangs de eerste autonome taxi's gelanceerd voor select publiek. Dat lijkt een stap in de goede richting voor iedereen, maar de lokale bevolking van Phoenix is het daar blijkbaar niet mee eens. Ze vallen de auto's fysiek aan door stenen naar ze te gooien en de banden lek te steken, of door ze van de weg te rijden. In een enkel geval werd zelfs een 'bestuurder' bedreigd met een vuurwapen.

In de afgelopen twee jaar zijn er 21 van dit soort aanvallen geregistreerd door Waymo. De door hen gebruikte Chrysler Pacifica is doelwit van brake checks, en andere opzettelijke gevaarlijke verkeershandelingen van boze weggebruikers, maar één man maakte het wel erg bont. Hij besloot dronken op de weg te gaan staan en daarmee een Waymo te blokkeren. Hij wilde de autonome voertuigen niet in zijn straat zien. Om deze aanvaring in de toekomst te voorkomen koos het bedrijf ervoor om de taxi's standaard om de straat van de beschonken kerel te leiden.

Geen aangifte

De aanvallen tegen de Chryslers blijven vooralsnog onbestraft omdat Waymo ze simpelweg incasseert. Hoewel de auto's vol hangen met camera's en daarmee de daders hoogstwaarschijnlijk makkelijk op te sporen zijn, neemt het bedrijf geen gerechtelijke stappen tegen de aanvallers. Dit omdat het bang is dat het hierdoor de vergunning om te testen in de regio verliest. 

Reacties

Renegader 02-01-19 | 17:58 | 3

Het blijft ook het meest sneue volk in de Westerse wereld. Waar we vroeger genoeg uitvindingen te danken hadden aan de Amerikanen zijn nu juist zij degenen die de ontwikkeling tegengaan.

MeReet 02-01-19 | 21:42

Hey Zurebom.. Volgens mij gaat dit over een Amerikaans initiatief met Amerikaans materieel op Amerikaans grondgebied.

ZwarteDag 02-01-19 | 22:12

Ja, want hier in NL woont gelukkig geen sneuvolk die elke keer dezelfde idioten kiest die je vervolgens weer evenhard naaien...

Hiesjes 03-01-19 | 01:25

Nee hoor de amerikanen vinden nog dagelijks nieuwe dingen uit. Maar das meer in de defensie industrie en luchtvaart.

Sufaoner 02-01-19 | 17:59

They took our jobs!

Leukautootje 02-01-19 | 19:51 | 2

Hij schijnt ook echt heel irritant te zijn in het verkeer, continu een uur wachten bij ieder kruispunt e.d. Rij gewoon normaal, net als ieder ander en kun je dat niet, rij dan maar helemaal niet.

ZwarteDag 02-01-19 | 22:13

U kunt goed mikken met die klompen!

Leukautootje 04-01-19 | 11:44

Nou ja, ik ben groot voorstander van autonome auto's hoor, maar dan moeten ze wel daadwerkelijk normaal en veilig rijden, niet verschrikkelijke fileveroorzakers zijn.

Wedstrijdkrokodil 03-01-19 | 10:31 | 1

Begrijpelijk. Als ik ooit een zelfrijdende auto achter mij krijg ik het eerste wat ik zal doen een brake-check om te testen of dat ding wel reageert zoals ik mag verwachten van een mede-weggebruiker. In andermans ICT projectjes hoef ik namelijk niet automatisch vertrouwen te hebben. Dus als ze mij ongevraagd proefkonijn maken heb ik zelf ook een heel pakket aan proefjes waar ik die auto's op mijn beurt aan zal blootstellen. Daarnaast lijkt het mij vrij vermakelijk om dat constant een beetje in de weg te rijden om na te gaan hoe ze reageren.

Applefanboy69 04-01-19 | 10:13

Ik heb meer vertrouwen in iemand zijn “ICT projectjes” dan in de gemiddelde bestuurder op de weg die soms al append, onder invloed te moe oppad gaat onnodig links blijft rijden en uit angst niet harder dan 100 durft.
Dat zie ik zo’n streng gereguleerd ict project namelijk allemaal niet doen.

Reageer