Autobahn

Red Bull: 'nieuwe voorvleugel toch geen goede ontwikkeling'

Ergens vorig jaar besloten de Formule 1-teams unaniem dat hun auto's voorzien moesten worden van nieuwe vleugels. De aanpassing zou het inhalen bevorderen, maar Red Bull-teambaas Christian Horner denkt daar nu ineens heel anders over.

Inhalen tijdens een Formule 1-race bleek de afgelopen jaren steeds een vrij lastige opgave voor de heren coureurs. De aerodynamica van de racewagens zorgde voor zoveel 'vuile lucht' achter de auto's dat coureurs wel erg ver van tevoren met een inhaalpoging moesten beginnen om geen downforce te verliezen. Dit jaar worden de auto's daarom aangepast met nieuwe voor en achtervleugels om die vuile lucht te verminderen, maar Christian Horner denkt nu dat dit wellicht een foute en overhaaste beslissing is geweest.

"Unfortunately there were some elements of a research project that Ross has been working on that have been cherry-picked by the FIA for application next year. And unfortunately Mercedes and Ferrari supported it through the Strategy Group and it got voted through. Probably with hindsight I think all the teams would recognise now that perhaps it wasn’t the right thing to rush through. But let’s reserve judgement until until we see the first four or five races," aldus captain hindsight Horner.

Daarnaast denkt de teambaas dat de aanpassing aan de voorvleugel weinig impact zal hebben op het racen. Het enige waar de teams wat van gaan merken zijn de kosten voor het toepassen van de nieuwe vleugels. En uiteindelijk zal het allemaal vooral negatief uitpakken, want: "inevitably somebody will get it right, some teams will get it wrong. So if anything it’ll put more gap between the teams. The best way to achieve a close grid is stability and then the teams will converge."

Opschudden

Mercedes teambaas Toto Wolff verklaarde zijn keuze om in te stemmen met de verandering aan de vleugels eind vorig jaar tijdens het FIA Gala. Het team besloot mee te gaan in de verandering omdat het voornamelijk niet vervelend en onbehulpzaam wilde zijn in de aanpak van het inhaalprobleem. Ook hadden ze het volste vertrouwen dat de FIA de aanpassingen goed genoeg had uitgedokterd waardoor het prima moet werken.

Maar Toto wilde de Formule 1 ook wat opschudden met de aanpassing. "We felt it would shake up the grid a little bit, which in itself provides an opportunity and a risk, but we like the opportunity. And then obviously is trying to compensate the loss of downforce as much as possible, and I’m quite curious to see when we hit the tracks by how much we are down or whether we are down."

Reacties

zik 02-01-19 | 22:06 | 7

Het hele punt, is dat de invloed van het Aero pakket veel te groot is. Het zijn geen auto's, maar heel laag vliegende vliegtuigen. Ze kunnen zo hard door de bocht, door deze aero. Het nadeel daarvan is dat, zodra je Aero verstoord wordt ( "vuile lucht") de auto zélf niet voldoende grip heeft om op de weg te blijven.

Ik denk dat de auto's langzamer zullen worden door de nieuwe vleugels, maar het effect van vuile lucht wel verkleind zal worden. De hamvraag is of het genoeg is of niet. Want Aerodynamica zal van belang blijven, en het is nogal kortzichtig om te denken dat alleen de vleugels hierop van invloed zijn. Alles aan deze auto's is doorontwikkeld, kijk eens hoeveel flapjes, finnetjes, enz, er op zitten.

Voor het zuivere racen zou een sigaarvormige romp met alleen 4 wielen en zonder vleugels toch het beste blijven.

StevenQ 02-01-19 | 22:12

Red Bull zelf verklaarde al dat ze met de 2019 voorvleugel in de windtunnel al evenveel downforce genereerden maar dat dat wel 15 miljoen heeft gekost aan ontwikkelingskosten, het gat tussen de rijke teams en de rest zal dus alleen groter worden

infidel103 02-01-19 | 22:15

Terug naar de oude Formule Ford dus.

aghasee 02-01-19 | 23:49

@zik:
"Voor het zuivere racen zou een sigaarvormige romp met alleen 4 wielen en zonder vleugels toch het beste blijven."

Dit dus: youtu.be/ywjUujgp82k?t=114

Volledig akkoord, m8 ;>)

aghasee 02-01-19 | 23:59
Hiesjes 03-01-19 | 01:14

Gooi iedergeval al die kleine extra winglets er af. wat er niet op zit hoeft ook niet ontwikkeld te worden. Kan er ook niet afbreken bij een crash, scheelt weer debris op de baan.

Reagurend_Nijlpaard 03-01-19 | 07:12

@aghasee Hoewel ik prima kan leven met uw keuze, vind ik persoonlijk dit mooier: www.youtube.com/watch?v=RBKUQPjQ16I

aghasee 03-01-19 | 07:51

@Reagurend_Nijlpaard Mij was het eerder om de aerodynamica te doen, neemt niet weg dat het motorgeluid van de BRM subliem is natuurlijk.

groenrechts 02-01-19 | 22:27

Het haalt allemaal weinig uit. Ze gaan niet langzamer en je zal er niet veel dichter achter kunne rijden. En dus beter van gaan inhalen.
Het enig dat echt helpt is een "strait", voor ieder team de zelfde, floor zonder mogelijkheid tot afwijken en zonder diffuser.

Joost Maghetweten 03-01-19 | 10:22

Al dat gezeik hierover altijd.
Eén van de mooie dingen van F1 is juist dat er verschil in technologie zit en niveau van ontwikkeling. Dat de ene motor krachtiger en andere juist betrouwbaarder. Wat dit jaar regel is is volgend jaar misschien weer andersom.
Ik zit niet te wachten op een veldje exact gelijke auto's: dan krijg je pas echt een optocht. Het is nu juist door verschillende tactische beslissingen en verschillen in auto ontwerp dat verschillende teams op verschillende banen de overhand hebben. Ik vind het prachtig om te zien dat een Mclaren hoog van de toren blaast over gebrek aan power bij Honda en dat ze daarna met een Renault nog steeds niets kunnen. Of dat Renault als fabrieksteam de zaken nog niet goed op elkaar heeft. Dat Sauber ineens een wederopstanding heeft doorgemaakt enzovoorts. Als het alleen van de rijders gaat afhangen, dan gaat dat veel sneller vervelen. Diversiteit is vermaak!
Als het Nederlandse team van verslaggeving nu eens werd uitgebreid, zoals bijvoorbeeld het SKYF1 UK team, of het Italiaanse SKY F1, dan zou je als Nederlandse kijker veel meer inzicht krijgen in wat er allemaal speelt bij ALLE teams, en niet alleen over de kleur van de onderbroek van Max.

Doing 03-01-19 | 10:25

De circuits zijn te smal. Verbreden met een factor 1.8.

Reageer