Autobahn

Brexit: 54 procent van alle Britse auto's gaat naar de EU

Even een stukje statistiek in het zicht van de nakende Brexit: meer dan de helft van alle auto's die in het VK wordt geproduceerd, wordt geëxporteerd naar de EU. Omgekeerd zijn de cijfers nog indrukwekkender.

Wat voor mening u ook hebt over de Brexit, het is helder dat de handel met het Europese vasteland er niet makkelijker op gaat worden. Het Verenigd Koninkrijk, met de Industriële Revolutie koploper in tal van industrieën, heeft niet veel industrie over. De auto-industrie is echter nog significant: elk jaar rollen er ruim anderhalf miljoen personenauto's van de band. Dit aantal gaat dit jaar overigens (alweer) fors dalen, waarbij door sommige Bremainers meteen wordt gewezen naar de onzekerheid over de toekomst. Het is inderdaad waar dat tal van fabrikanten grote investeringen heroverwegen in het zicht van een harde, danwel een zachte Brexit, maar de ruim 8% daling in productie dit jaar (bron) kan evengoed te wijten zijn aan conjuncturele schommelingen (een afnemende binnenlandse vraag) of de slag die dieselauto's momenteel wordt toegebracht.

Hoe het ook zij: 54 procent van alles wat in het VK aan Jaguars, Land Rovers, MINI's, Nissans en Honda's wordt geproduceerd, gaat naar EU-landen. Vorig jaar waren dit volgens belangenvereniging ACEA 720.000 auto's. Een raar getal, want 54 procent van 1,67 miljoen is volgens ons eerder 900.000, maar de rekenmeesters zullen het wel weten. Grofweg 25 procent van alle Britse export gaat naar niet-EU-landen, de overige 20 procent is binnenlandse consumptie. Van de totale Europese auto-export is een derde bestemd voor het VK, vorig jaar gingen er 2 miljoen auto's naar het eiland. En dan is er nog de stroom aan onderdelen tussen beide gebieden. Bijvoorbeeld: alle W12-motoren van de VW Groep worden bij Bentley gemaakt.

In het geval van een harde Brexit zal dit de auto-industrie de nodige hoofdbrekens bezorgen, waarbij sommige partijen ook kunnen profiteren: bijvoorbeeld wanneer MINI besluit een stuk productie van Oxford naar Nedcar in Born over te hevelen. Maar laten we eerst eens afwachten wat 2019 brengt.

Reacties

two ball cane 01-01-19 | 17:56 | 2

@Feitsma
Beter lezen: "54 procent van alles wat in het VK aan Jaguars, Land Rovers, MINI's, Nissans en Honda's wordt geproduceerd, gaat naar EU-landen. " klopt niet. Je bron schrijft het volgende: "Over half of these exports were to the European Union, 53.9%". "these exports" verwijst naar de 80% van de totale productie die wordt geëxporteerd. 1.67m*79.9%*53.9%=720k.
Verder is in een groeiende markt, met producten die aantrekkelijk zijn voor een groeiende markt, een forse krimp van 8% bizar. Totdat je de oorzaak erbij pakt. Brexit.
Vergelijkingen met recessiejaren zijn van de pot gerukt omdat dat een krimpende economie betreft waarbij het een logisch gevolg is dat ook de auto-industrie daaronder te lijden heeft. Dit is slechts een voorbode van de britse economie in het algemeen. Het worden drie spannende maanden voor die theeslurpers.

Deviant 01-01-19 | 18:39

Scherp opgemerkt, jammer dat ik hier geen kudo kan geven.

W_F 01-01-19 | 20:17

Met Premium had H. Feitsma de tekst nog kunnen verbeteren....

Winston1 01-01-19 | 19:59 | 1

Oorrzaak brexit is weer Rutteriaans waar. De meeste auto markten van de EUSSR zijn aan het krimpen. Oorzaak groen kmer en aanhang, economie zakt alweer in. en zo verder.

telefunken 02-01-19 | 02:21

Krimpen?
www.fleeteurope.com/en/manufacturers/...

Ook in de periode 2016/17 waar ze te maken hadden met een imago probleem zagen ze een lichte groei. Enige wat er aan de hand is, is dat de groei lager uitviel vanwege alle gezeik in de VS. Merken als Cadillac maken een groei van +21% mee terwijl VW USA hun cijfers -2,8% terug ziet gaan. Dan kan je zeggen oh kijk eens wat een groei bij Cadillac, maar goed als je naar absolute getallen kijken dan is het niks en de verwachting is dat die verschuiving maar tijdelijk van aard is.

Daarnaast, in de VS hebben sommige staten (denk aan Californie) strengere milieu eisen als de EU. Dus dit fabeltje gaat helemaal niet op.

glaaf 01-01-19 | 20:01 | 4

Nix met Brexit, maar alles met de WLTP te maken.

koeberg 01-01-19 | 21:45

Heeft WLTP gezocht voor een daling van 8% in autoverkopen? Of heeft WLTP op de één of andere manier gezorgd voor een verschuiving van Engelse auto's naar niet-Engelse auto's?

glaaf 02-01-19 | 05:55

Het gaat over productie output en niet over de verkoopcijfers, bovendien treft het alle producenten

glaaf 02-01-19 | 05:56

In Europa.

telefunken 02-01-19 | 12:40

Ja inderdaad, de E in NEDC staat voor European en de W in WLTP staat voor Worldwide. Wat je probeert te zeggen is dat het in Europa wettelijk is geregeld, maar dat het over de hele wereld wordt gebruikt. Behalve door die ohzo milieuvriendelijke Tesla, die geeft zijn bereik in Europa in WLTP en in America in NEDC op.

Doctor Honoris Causa 01-01-19 | 20:33

Sinds ik ooit een (nieuwe) Trammelandrover heb gekocht in 1994 ben ik helemaal klaar met Britse auto's. Hilarisch belabberde kwaliteit. De Britse auto indrustrie heeft volgens mij helemaal geen Brexit nodig om naar de vaantjes te gaan, maar het is misschien wel een mooie zondebok.

appelboor 01-01-19 | 20:44 | 4

Eenvoudig: Britten gaan meer Jaguars, Land Rovers, MINI's, Nissans en Honda's rijden. EU-ers gaan meer VW, Peugeot, Skoda rijden.
"Koopt eigen waar, dan helpen we elkaar!".

redanx 01-01-19 | 21:33

Jaguars en LandRovers zijn Indiaas, MINI Duits en Nissan en Honda Japans die allen in VK produceren omdat het de beste plek binnen de EU was.

telefunken 02-01-19 | 02:00

Eens kijken... Bentely, ohnee dat is van VW. Rolls-Royce dan, ohnee BMW. Vauxhaul, hey wacht ff die lijken best veel op Opel en Holden, kut dat is GM. Aston Martin, een Brits merk als er een is... ohnee toch niet, Ford. Jaguar, Indiaans. Land Rover, Indiaans. Lotus, Maleisië. Rover, Chinees. Mini, BMW.

Oh yeah heb er een, Morgan Car Company, 100% Brits. Maar die maken maar 1300 auto's per jaar en het gaat om klassieke auto's met een houten frame. Niet echt iets om naar huis over te schrijven dus.

De Britten maken zelf niks en ontwerpen niks. Op papier bestaan ze alleen maar als een merk/logo. Voor de rest komen alle onderdelen uit het buitenland en worden in het VK in elkaar geschroefd.

Als het gaat om de merken voor het voetvolk dan hebben we het eigenlijk alleen over Vauxhaul. GM laat onderdelen voor die auto's over de hele wereld maken en afhankelijk van het type worden ze ergens in de wereld in elkaar geschroefd en wordt een een logo op geplakt. Als het voor de EU is Opel, als het voor het VK is Vauxhaul en als het voor Australie is Holden.

Alle andere merken zijn niche merken die bestaan alleen omdat ze een leuk verhaaltje erbij hebben en mensen ervoor willen betalen. BMW kan de productie van Mini's ook elders in de Wereld doen en niemand die ernaar omkijkt... Oh wacht dat doen ze al.
europe.autonews.com/article/20180627/...

telefunken 02-01-19 | 02:09

Alle andere merken zijn voor de rijkere onder ons en die kijken niet om als hun favoriete merk ietjes duurder is, maar goed de productie van die merken is eigenlijk niet eens noemenswaardig.

Land Rover had het meeste met bijna 190.000 auto's en daarna valt het heel hard terug. Jaguar had 69.000 en Rolls-Royce had maar 3400. Dat gecombineerde poept VW er in een weekje uit.

De industrie is helemaal niet zo groot. Als het gaat om "echt" britse merken dan gat het om luxe auto's in een kwetsbare niche markt en als het gaat om andere merken worden ze of niet in het VK gemaakt of zijn makkelijk te verplaatsen.

Dan kan je wel zeggen dat ze meer Jaguars gaan rijden, maar goed de vraag is dan of iedereen dat wel kan betalen. Dan nog, de onderdelen komen uit het buitenland dus jah... Zo ook wordt de top 10 best verkopende auto's van het VK in het buitenland gemaakt.

WatMoetJeNu 03-01-19 | 09:35

@telefunken Opel/Vauxhall/Holden is PSA groep sinds vorig jaar, is geen GM meer.
Wonderbaarlijk genoeg is de Opel sinds de overname door PSA binnen enkele maanden winstgevend gemaakt, dus GM deed ook vreemde dingen met Opel.

Reageer