Autobahn

Red Bull gaat racen op Le Mans als Honda-motor niet werkt

De rode stieren dreigen al langer met het vertrek uit de Formule 1, en nu ze overstappen op Honda-power wordt het nog eens aangehaald. Als ze niet goed genoeg meer zijn voor de koningsklasse, dan is een overstap naar Le Mans een mogelijkheid.

Net als Ferrari heeft Red Bull Racing al meerdere keren gedreigd te vertrekken uit de F1. Maar waar Ferrari dreigt om direct op te stappen, bekijkt Red Bull de opties nog tot en met 2020. Als het daarna geen toekomst meer ziet in de Formule 1, dan stappen ze op en gaan ze met de nieuwe Aston Martin Valkyrie 24 uur lang rondjes in Le Mans rijden. Tenminste, dat heeft topadviseur en Le Manswinnaar Helmut Marko gezegd.

Red Bull heeft tot 2020 een overeenkomst met de Formule 1. Na die tijd staan er grote veranderingen op de planning, maar niemand weet nog precies wat deze gaan zijn. En precies dat steekt Red Bull. "Zolang er geen overeenkomst is, neemt zowel Red Bull als Honda geen beslissing," aldus Marko. Omdat alles nog open staat, laat het team het nu vooral aan de prestaties van de Honda-motor. Als deze niet doet wat ervan verwacht wordt, dan is een exit van Red Bull zeer goed mogelijk. Het team wil namelijk absoluut geen klantenteam meer worden. "Het gaat zeker niet gebeuren dat we bij anderen moeten smeken en dat uitspraken en beloftes niet worden nagekomen"

"Stoppen is een optie. Of iets anders. Een andere raceklasse. Le Mans met de Valkyrie zou een optie kunnen zijn, met de hypercar-regels. De Valkyrie is een enorm succes gebleken. Alle exemplaren waren meteen verkocht. Dat is ook een goede pijler voor Red Bull Technologies," vertelt Marko aan Motorsport.

Le Mans

Omdat de plannen voor de Formule 1 vanaf 2021 nog helemaal open staan, is het nog niet duidelijk wat Red Bull moet en kan gaan doen. Er bestaat immers ook nog een optie dat een vertrek uit de Formule 1 niet nodig is, maar dat er evengoed tijdens de 24 uur van Le Mans geracet gaat worden. Het voorgestelde budgetplafond in de koningsklasse is hiervoor de aanleiding.

Mocht dat er komen, dan moet Red Bull een aantal van de werknemers ontslaan, en dat wil het liever niet. Dan zetten ze die mankracht liever in bij een mogelijke deelname aan de 24-uurs race. "Hoewel Red Bull nooit heeft meegedaan aan de 24 uur van Le Mans is het iets waar we over nadenken. Het grootste deel van de financiën komt dan voor rekening van Aston Martin. Dat is logisch, aangezien op Le Mans de fabrikant wint. Maar het zou binnen ons concept passen."

Reacties

Deviant 28-12-18 | 19:29 | 1

Wel interessant dat het contract van Max ook in 2020 afloopt, is vast geen toeval.

Duffe 29-12-18 | 01:46

Natuurlijk is dat geen toeval. Dan loopt het motorregelement af.

Diepstrotje 28-12-18 | 21:56

Ach, als Red Bull de F1 verlaat, heeft Ferrari een reden om te blijven als Max naar hun overstapt :-)

ZomaarEen 28-12-18 | 23:16

Ach. Van 20 races bijna om het weekend naar 1 race per jaar die ook nog eens minder media aandacht krijgt? Lijkt me sterk dat Red Bull daarvoor kiest. Ze zijn gek op media aandacht en dat is iets waar Max volop voor zorgt. Voor hen is dat niet alleen onbetaalbaar, maar ook onvervangbaar.

Angerfish 28-12-18 | 23:26 | 1

Wat wordt het weer heerlijk uit zijn verband getrokken. Als er een budgetplafond komt houdt Red Bull geld, capaciteit en mankrachten over. Het lijkt ze leuk om die dan in te zetten op Le Mans. Punt

Misterwolf 29-12-18 | 00:43

Op z'n minst was een linkje naar het motorsport artikel handig geweest. Maar goed, waarom zou je fatsoenlijk naar je bron verwijzen op een blog.

TP 1984 29-12-18 | 04:22 | 2

Wel een lame PLAN B maargoed, we zullen zien. dit artikel geeft me echt weer het dun laagje schroot gevoel. Misschien is het voor Autobahn beter om zich te verdiepen in de drift industry. Daar valt meer inspiratie uit te halen dan de voorgekauwde FIA corporacy.
Een ding waar een fan nog nooit voor warm heeft gelopen is corporate geneuzel.
het is als Formule 1
en dan 2.0 maar dan met een gedateerd mokkel van vroeger in een doorgereguleerde bodywarmer. die shit daar moet men nooit naartoe willen buigen man. Waak daar voor!

Hiesjes 29-12-18 | 11:07

Daar zitten ze allang in. www.redbull.com/ie-en/events/red-bull...

Deviant 29-12-18 | 11:15

Driften is wel echt de domste manier van racen.

TP 1984 29-12-18 | 04:29

correctie: "het pakketjes droom met een dun laagje chroom gevoel"

Johnny66 29-12-18 | 09:29

De teams zijn de baas , vandaar deze uitspraak . Nee , gaat niet gebeuren.

FeddeSonnema 29-12-18 | 10:26

Opzettelijk en opzichtig onzin posten voor de reacties...

Atlantis-95 29-12-18 | 10:28

Het enige dat ik zie gebeuren is dat RB naast de Formule 1 ook Le Mans gaat doen. In het verlaten van de Formule 1 geloof ik niet. Red Bull gaat het onder de streep om de verkopen van hun drankje en daarvoor weet men met Formule 1 hun ultieme doelgroep aan te spreken.

Dat is hetzelfde als op RTL7 met darten reclame wordt gemaakt voor een huis tuin en keuken hostingspartij en beveiligd internetten via een VPN abonnement.

Tinus Trekveer 29-12-18 | 10:50

Die gaan echt niet weg, alle marketing die supergoed lukt met dit span laten ze echt niet lopen hoor.

Reageer