Autobahn

Renault is "best wel blij" dat ze van Red Bull af zijn

Renault en Red Bull Racing hebben hoogtijdagen gevierd tussen 2010 en 2013 toen ze vier kampioenschappen pakten, maar sinds de V6 turbo is de relatie snel bekoeld. Cyril Abiteboul is opgelucht dat ze van het roeptoeterende team af is.

Volgens Cyril Abiteboul is hij "Sorry, but not sorry" over het vertrek van Red Bull Racing naar motorleverancier Honda. Tegen Autosport zegt de Fransman dat "One of the reasons why we are sorry, but not sorry to stop the relationship with Red Bull is simply because Red Bull was controlling our communication and we had to react."

Het is waar dat alle leden van het Red Bull team klaagden over het gebrek aan power van de motor en dat voornamelijk - toekomstig Renault-rijder - Daniel Ricciardo dit jaar erg veel problemen met de betrouwbaarheid had. Als de klachten opdoken moest Cyril Abiteboul keer op keer komen opdraven om zijn zegje te doen. Uiteraard zou de chef van het Renault-team veel liever over zijn eigen team praten dan over de motor van een klant. Maar als Red Bull begint te spreken, zwijgt de hele wereld: "It was not on a level of playing field, because Red Bull is so much more powerful than us from a communication standpoint."

Enerzijds heeft Abiteboul daar natuurlijk gelijk in, maar aan de andere kant had hij af en toe ook gewoon zijn mond kunnen houden als er een sneer uit de richting van het team van Max Verstappen kwam.

Overigens is de teambaas nog steeds blij dat hij Red Bull Racing als klant had. Juist in de opstartfase van het eigen Renault-team was het waardevol om de prestaties van de motor te kunnen zien in een topauto. Volgens Abiteboul heeft het Renault beschermd tegen een situatie waarin McLaren verzeild raakte: het voormalig topteam was ervan overtuigd dat hun auto perfect was, maar dat de motor die Honda leverde niet werkte. In 2018, toen McLaren Renaults motoren ging gebruiken, bleek dat hun auto gewoon niet goed genoeg was. Bij Renault wisten ze wat de motor in een topwagen kon, en daardoor konden ze besluiten dat ze zowel aan de motor en de auto moesten ontwikkelen.

De data die dat de afgelopen jaren heeft opgeleverd zal er volgens Abiteboul voor zorgen dat Renault nog een tijdje kan doorontwikkelen zonder Red Bull Racing als klant: "We are in control and being in control was one of the reasons we wanted to return as a works team." Oh ja, uiteraard wordt de Renault-motor volgend jaar weer een stuk beter, als we Abiteboul mogen geloven.

Reacties

Harry Turtle 23-12-18 | 14:53 | 3

'Uiteraard wordt de Renault-motor volgend jaar weer een stuk beter'
.
In mijn stamkroeg hangt een bordje met de tekst 'morgen gratis bier'.

CamaroHans 23-12-18 | 16:21

Zal best kloppen, maar wordt ie ook méér beterder dan de rest?

slopertje 23-12-18 | 18:37

In mijn stamkroeg hangt een bordje "opschrijven kan maar kom dan ook je beloftes na". Zijn er veel geweest die nooit meer terug kwamen, beetje verhaal van Renault laatste paar jaren.

Ben-Bataaf 24-12-18 | 00:37

"Mensen die drinken om te vergeten mogen niet poffen."

StevenQ 23-12-18 | 16:12 | 2

Erg blij dat ze nu van het enige team af zijn dat presteerde met hun motor?

FeddeSonnema 23-12-18 | 18:59

Google translate is a bitch

StevenQ 24-12-18 | 10:09

wat heeft dat er mee te maken dan?

TheEgg 23-12-18 | 17:08

"because Red Bull is so much more powerful than us from a communication standpoint." Gelukkig was Red Bull alleen maar veel beter in communicatie, en bijvoorbeeld helemaal niet met de rest van de auto.

rolandet 24-12-18 | 00:25

Level OF playing field?

RIP English

2voor12 24-12-18 | 08:39 | 1

Honda zal eind volgend jaar hetzelfde gaan zeggen.

CamaroHans 24-12-18 | 12:43

Best kans op, maar wel een flink eind vóór Renault.

loze stijl 24-12-18 | 09:01 | 2

Zullen we anders even een pauze inlassen in het aanhoren van het gezever van de teams? Vanaf 17 maart volgend jaar gaan we zien hoe de verhoudingen werkelijk liggen. Wel de wekker zetten want het is best retevroeg op die zondag. Alvast koffie zet en croissantjes bakken doet.

CamaroHans 24-12-18 | 12:46

En waar moeten we dan ons zinloze commentaar op spuien?

lekkeraustralie 25-12-18 | 13:03

Tja Camarohans het heeft immers geen zin om tegen vrouw en kinders (of voor sommigen pappie en mammie) te zeiken over dingen die er totaal niets toe doen in het dagelijkse leven. Dus dit forum is een mooie uitlaat.

WanKwats 24-12-18 | 10:21

Voor iemand die blij is van iemand anders af te zijn, jankt het ex-vriendinnetje wel heel er lang na...

zik 24-12-18 | 23:42

Ik snap Cyril Abiteboul wel, en voor de verandering heeft hij gelijk. Als je een goede motor hebt, is het prettig samenwerken met een ander team, want dan is alles Hosanna. Alle publiciteit is dan welkom. Máár.. een klantteam wat ontevreden over je motor is, krijg je gezeik van. Zeker als dat klantteam één van de topteams is.

Bij je eigen team, kun je het allemaal onder de pet houden. Bek dicht jongens, het is pech. Maar een klant die volop brult dat je motor kut is.. tsja, daar moet je wat mee.

Cyril Abiteboul had natuurlijk ook kunnen overwegen gewoon een goede motor te leveren, maar ja. 't blijft wel een Fransoos natuurlijk.

Reageer