Autobahn
"Sla hier rechtsaf"

Navigatie vanaf volgend jaar verplicht bij rijexamen

Elektronische navigatie is niet meer weg te denken uit de praktijk van het rijden, en daarom moeten toekomstig bestuurders het van het CBR ook tijdens het praktijkexamen gebruiken. Vanaf maart 2019 wordt navigatie verplicht bij het afrijden.

Sinds 2011 is het al verplicht in een lesauto een navigatiesysteem ingebouwd te hebben, hoewel in de jaren daarna de onroerende systemen keihard ingehaald werden door telefoonnavigatie. Om de realiteit helemaal goed te benaderen zou er dus eigenlijk een smartphonehouder in de lesauto moeten zitten, van waaruit de kandidaat zijn of haar navigatie mobiel doet. Maar zover is het CBR nog niet. Vanaf 25 maart 2019 moet er bij het afrijden genavigeerd worden.  

In de Telegraaf legt het CBR uit waarom het examen op deze manier wordt uitgebreid: "De meeste Nederlanders hebben tenslotte navigatieapparatuur in hun auto en dan is het ook belangrijk te weten hoe je ermee om moet gaan als je op weg gaat in je voertuig".

Dat je het examen zo waarheidsgetrouw als mogelijk wilt maken snappen we, en daarom is deze toevoeging wel begrijpelijk. We zien verder niet echt in wat het invoeren van een bestemming precies toevoegt aan de ervaring van afrijden, behalve dan dat het voor mensen die moeite hebben met multitasken/het verdelen van de aandacht misschien wat moeilijker wordt. Zo'n blèrende stem die je vertelt wanneer je moet afslaan kan iemand die al onder hoogspanning staat van de zenuwen wellicht breken. Dus in dat opzicht is het misschien helemaal geen slecht idee. Aan de andere kant heeft het CBR de afgelopen jaren nauwelijks geanticipeerd op de groeiende stroom examinanten, dus een nog lager slagingspercentage zal alleen maar extra zand in de machine gooien.

Vernieuwen praktijkexamen

Naast de update zegt het CBR te werken aan het vernieuwen van het praktijkexamen. Dit is onderdeel van het Landelijk Actieplan Verkeersveiligheid 2019-2021. Verdere informatie hierover volgt in de loop van 2019.

Beeld: deze gouwe ouwe, voor wie hem net herkend had.

Reacties

Caveman48 21-12-18 | 09:38

Ik begrijp het wel, je moet ook kunnen omgaan met de 'nieuwe' technologieen, en dat is ook de reden dat het CBR dit wil invoeren. Aan de andere kant vind ik eigenlijk dat kandidaten het best kunnen lessen en afrijden in een oud barrel met kuren, omdat dat voor de meeste geslaagden waarschijnlijk meer lijkt op het eerste vehikel dat ze na het behalen van het rijbewijs zullen aanschaffen en berijden.

pedro300 21-12-18 | 12:58

Nou het was beter dat men beenspieren verplicht moet ontwikkelen ,want een trapauto is redelijk schoon.

lekkeraustralie 21-12-18 | 14:55

Te laat. vroeger had je een autoradio en moest je echt naar een zender zoeken tijdens het rijden. Dat zat niet in de rijtest. De navigatie 'vertelt' toch gewoon waar je heen moet. Oh, je moet natuurlijk wel opletten want dat ding maakt wel eens een foutje. Toch wel handig in de file, kan je zien waar je ook alweer heen moest.

Reageer