Autobahn

Goed nieuws voor Zandvoort: 'F1 levert veel meer op dan gedacht'

Afgelopen jaar keerde de Formule 1 terug in Frankrijk. Op het ciruit Paul Ricard in Le Castellet was het drie dagen zo druk dat alle wegen vastliepen. Jammer, maar het goede nieuws: iedereen gaf een vermogen uit buiten de baan.

Om een Grand Prix te mogen organiseren moet je een eurootje of twintig miljoen overmaken aan Chase Carey en zijn vrienden. In ruil daarvoor komen de Formule 1, Formule 2, Formule 3 en de Porsche Supercup op visite op je circuit. Voor de organisatie begint dan het grote terugverdienen. In drie dagen moet je sowieso twintig miljoen uit de bezoekers kloppen. 

Doorgaans springt de lokale overheid ook met een paar stapels geld bij, omdat 'het een goede investering' is. De Grand Prix van Frankrijk blijkt daadwerkelijk een goede investering te zijn geweest. Goed, er waren wat klagende mensen over een minder spannende race en ook de files waren niet leuk, maar financieel blijkt het een prima feestje geweest.

"De meest optimistische voorspellingen zijn overtroffen," vertelt burgemeester Christian Estrosi van Nice volgens De Telegraaf aan l'Equipe. Er werden 74.000 kaartjes voor de race verkocht, waarvan 13.500 aan buitenlanders. Die kwamen allemaal gemiddeld voor 5,6 dagen naar Frankrijk. Dat is allemaal mooi, maar in euro's betekent dat een economische impuls van 78 miljoen voor de regio Côte d'Azur. Er was gerekend op 'slechts' 65 miljoen.

Zulk soort juichende berichten zijn goed voor mensen die geld zoeken voor een Grand Prix. Laten we ze de organisaties van de circuits van Zandvoort en Assen noemen. Als een gridlocked Le Castellet alle verwachtingen kan overstijgen, dan moet dat in Nederland ook kunnen.

Reacties

zimmerschwanz 20-12-18 | 18:12

Mooi truukje van onze Oranjeprins: creëer een ogenschijnlijke behoefte en laat vervolgens de overheid en/of gewone man voor zijn hobby betalen. Als het allemaal zo winstgevend is dan had hij al lang de helft van zijn Amsterdamse huisjes verkocht. Trap er niet in.

Biet 20-12-18 | 18:39

Als het zo winstgevend is heeft brillemans geen subsidie nodig. Laat hem maar zelf het geld ophoesten voor organisatie, verbetering van het circuit en extra wegen en parkeer terreinen. Maar inderdaad, zoals boven al gesteld: hij wil zijn hobby graag uit gemeenschapsgeld gefinancierd zien. En nu niet zeuren van: voetbal wordt ook middels gemeenschapsgeld betaald. Daar moeten we ook vanaf.

Vinzie 20-12-18 | 21:56

Is niet gek met die prijzen voor een patatje, gebakken door studenten die geen reet kosten

Verderkijkert 20-12-18 | 22:17 | 1

Zandvoort: uithoek, onbereikbaar. Assen is klaar!

MoamaGP 20-12-18 | 22:34

Zandvoort een uithoek? Vergeleken met Assen zeker niet.

Merlanni 20-12-18 | 22:26

Als die belgen Spa kunnen exploiteren... en dan Zolder nog. Doe het maar eens gewoon, die wegen zijn altijd handig, en dwing het gros van de mensen met de trein te komen door middel van een combikaart. Wil je wel parkeren, dan mag je reserveren en betalen. Als die massa dan half laveloos/enigszins aangeschoten in de auto stapt.... Een mooie politiefuik dekt de kosten dan weer wel.

Supporter 21-12-18 | 02:13 | 1

Als er een GP komt, dan komt die in Assen. In Zandvoort moet veel meer geïnvesteerd worden en je kan er minder mensen kwijt. Waarom zou iemand in Zandvoort investeren terwijl je rendement in Assen veel hoger is?

Racert33 21-12-18 | 13:34

het klinkt alsof je verstand heb van cijfers, heb je ook bronnen die kunnen bevestigen dat Assen een hogere investeringswaarde heeft?

Reageer