Autobahn

Niki Lauda is gemaakt van keihardium

In augustus van dit jaar onderging Niki Lauda een longtransplantatie, waarbij hij -uiteraard- door het oog van de naald kroop. Alweer. Sinds drie dagen is hij uit het ziekenhuis ontslagen: "Volgende maand ben ik weer zo goed als nieuw."

Na zijn vertrek uit de revalidatiekliniek in Oostenrijk stapte Niki Lauda onmiddellijk in het vliegtuig naar Ibiza. Deze keer vloog hij waarschijnlijk niet zelf, want hoewel het goed met hem gaat is hij nog steeds herstellende.

"Ik mocht naar huis terugkeren. Ik ben naar Ibiza gevlogen waar ik met mijn grote, lieve familie Kerst ga vieren," vertelt Nikki Lauda aan Gazetta dello Sport. Lauda wordt overigens wel steeds omringd door twee therapeuten die zich om zijn gezondheid bekommeren. De Oostenrijker is echter blij dat hij weer thuis is en hij gelooft dat dat zijn herstel zal bevorderen.

Vlammenzee

De transplantatie was een nogal vertraagd gevolg van de vlammenzee waarin Niki in 1976 bijna omkwam. Hij lag toen een maand in het ziekenhuis "of misschien een beetje langer. Ja, ik had weliswaar brandwonden, maar ik kon relatief snel weg. Deze keer duurde het echt heel lang." Gelukkig is de drievoudig wereldkampioen en chef-strateeg van Mercedes weer op de weg terug: "Ik ben er nog steeds hoor!"

Hoewel hij zijn aanvankelijke terugkeer bij de seizoensafsluiter in Abu Dhabi nog moest uitstellen is hij ervan overtuigd dat hij komend seizoen weer langs het circuit zal staan. Lauda gokt erop dat hij er bij de start van het nieuwe seizoen in maart weer bij is.

Daarover gesproken: Lauda zegt dat hij weliswaar fysiek niet aanwezig was, maar telefonisch was hij van alles op de hoogte. Hij keek alle races vanuit het ziekenhuis en belde op om te vragen hoe het ging. Ook kreeg hij een lange handgeschreven brief van Sebastian Vettel: "Dat had ik niet verwacht. Het was een van de dingen die mij het meest heeft opgebeurd. Hij is een mooi mens, hij heeft een moeilijk jaar achter de rug, maar hij zal volgend jaar weer opstaan en als grote rivaal van Lewis Hamilton aan de start verschijnen."