Autobahn

Duitse automakers erg verdrietig om nieuwe CO2-eisen

'Er wordt veel te veel van ons gevraagd.'

De toekomst is elektrisch en daar worden ook wij niet direct vrolijk van, maar om nou in de slachtofferrol te kruipen. Duitse automakers, verenigd in het Verband der Automobilindustrie en verder bekend van monsterlijk grote motoren in SUV's die niet per se 600 pk nodig hebben, zijn echter wel enorm slachtoffer. Vinden zij zelf.

Vanuit de EU komen strengere emissie-eisen voor na 2021. Dat jaar geldt als richtlijn voor de emissiereducties die in 2030 gerealiseerd moeten zijn. In 2030 moet er 37,5% minder CO2 uit nieuwe Europese auto's komen. In 2025 moet er ook een tussendoel worden gehaald: emissies moeten dan met 15% zijn verlaagd.

Dit alles is tegen het zere been van de Duitse autoindustrie die derhalve op de grond ligt te kermen. 'Jawohl,' zeggen de autobobo's, 'ook wij zijn enurm voor een emissievrije toekomst, maar met deze sneltreinvaart lopen we het risico eraan onderdoor te gaan'. Ze klagen onder andere dat de Europese Unie geen oog heeft voor de winsten op het gebied van E-brandstoffen. 

Daarnaast hebben ze wel twee valide punten: 1) als de EU zo graag meer elektrische voertuigen wil, zou het goed zijn als de laadinfrastructuur meer is dan een papieren tijger en 2) innovatie is peperduur en Europese autobouwers moeten nu innoveren (en daardoor prijzen verhogen) voor regels die nergens ter wereld zo streng zijn. Wordt vast vervolgd, want de autolobby is voor een zelfbenoemd slachtoffer toch tamelijk machtig.