Autobahn

Grootste zonnepaneeldak van Nederland kan 67.500 Leafs opladen

Groen moet je doen. Daarom heeft Nissan bijna 9.000 zonnepanelen op het dak van zijn Amsterdamse onderdelencentrum gepleurd, goed voor zo'n 2,7 miljoen kWh per jaar aan stroomopbrengst. En het beste: ze hebben 'm niet zelf betaald.

De 8.911 panelen bovenop het Nissan Motor Parts Center (NMPC) in het Amsterdamse havengebied dekken zo'n 70 procent van de energiebehoefte af. Bovendien kan er in de daluren tot 2021 nog lekker voor 21 ct/kWh aan het net teruggeleverd worden, dus zonnepanelen zijn helemaal geen slechte investering. En het mooiste is: Nissan draait niet voor alle kosten op. Geheel in lijn met de mores van de (inmiddels onttroonde) eigen keizer CEO liet Nissan de rekening deels door een ander oppakken. Citaat: 

"The project is the result of the first major collaboration between residents and a company, with part of the project financed through a national crowdfunding scheme."

Oké, dus bewoners hebben de panelen waar een commerciële partij nu goede sier mee maakt medegefinancierd. Vast niet uit filantropische overwegingen. Niet dat dat ons verder iets uitmaakt, het is hun geld. De 2,7 miljoen kilowattuur aan zonnestroom die het project naar verwachting op jaarbasis oplevert, is voldoende om 67.500 nieuwe Nissan Leafs mee vol te laden. Overigens komt Nissan komende maand op de CES in Las Vegas met een Leaf 60 kWh, hiervan kunnen er 45.000 'afgetankt' worden met de Amsterdamse paneeltjes.