Autobahn

BMW en Toyota's kindje krijgt geen M-romper

We weten al een tijdje dat BMW en Toyota samenwerken aan een sportauto, maar een extra pittige M-versie kunnen we vergeten.

Een nieuw model ontwikkelen kost bakken met geld en om de kosten een beetje te delen zijn samenwerkingen helemaal hot. Fiat dook al met Mazda in bed voor de MX-5/123 Spider tweeling en ook BMW en Toyota liggen al een tijdje onder dezelfde deken te spelen. Beide partijen zwijgen over het project, maar het resultaat moet een sportieve roadster worden. Voor BMW is dat de opvolger van de Z4 en voor Toyota een nieuwe sportieve telg in de familie. De Japanners hebben onlangs de naam 'Supra' ook in Europa laten vastleggen, dus wie weet zien we dat op het geboortekaartje.

Een BMW-ontwikkelingsbaasje doorbreekt nu de stilte door te verklaren dat de twee bedrijven inderdaad samenwerken aan nieuwe modellen en hybride technologie. Hij vertelt ook dat de BMW sportauto die hier uit voortkomt geen M-versie gaat krijgen. Dikke jammer, want de M-modellen halen vaak het beste in de Duitsers naar boven.

Handbak

Gelukkig is er ook goed nieuws voor de liefhebbers van de driepotige alfabetbewoner. M2-bedenker Frank Isenberg bevestigt dat twee eigenschappen de komende tijd behouden blijven voor de kleine M-modellen (M2/M3/M4): achterwielaandrijving en een optionele handbak. Die twee items waar puristen een harde pook van krijgen. Iets minder dan een derde van de M3-kopers wil nog steeds met drie pedalen het vermogen op de achterwielen bespelen en BMW houdt daar rekening mee.

Dat is goed nieuws in een wereld waar vierwielaandrijving en automatische versnellingsbakken de macht grijpen. Binnenkort verschijnt de nieuwe M5 en daar zal AWD zijn debuut maken. Een noodgedwongen knieval, want door de immer stijgende vermogens, is het niet meer efficiënt om de pk's alleen via de rubbers aan de achterkant op het asfalt te zetten.

Reacties

loze stijl 21-06-16 | 16:21

Gemiste kans voor BMW dat ze er geen M versie van ontwikkelen.
Gelukkig zijn er firma's als Alpina, Hartge, Bauer en ga maar door om dat gat op te vullen.

AMD 21-06-16 | 16:21 | 1

Fiat 124*

Ben benieuwd, betekent dit dat we een BMW motor voor weinig geld kunnen kopen? Gezien de lagere prijsstelling van Toyota, over het algemeen. Want laten we eerlijk zijn, een Toyota GT86 is leuk, maar je wilt er niet in gezien worden als je meer dan 1 jaar je rijbewijs hebt. Tenzij je het zo mooi voor elkaar hebt dat je hem als extra er bij kan kopen.

Min-of-meer 22-06-16 | 14:52

Ik zie Toyota eerlijk gezegd geen BMW-motor gebruiken in hun auto's, tenzij die motor onder scherp toezicht van Toyota gebouwd is.

Het liefst zou ik natuurlijk een revival van de 2JZ-GE willen zien.

omineuze omnipotent 21-06-16 | 20:28

Standaard marketing truc van BMW. Die m komt echt wel.

Reageer