Autobahn

Tellerstanden checken wordt gratis bij RDW

Tijd voor een vreugdedansje, want de wereld is weer een gratis item rijker. In dit geval maakt de RDW een tellerrapport helemaal gratis waardoor u nog een extra wapen heeft tegen terugdraaipraktijken.

Het kopen van een occasion zit vol gevaren. De hele aankoop moet gebaseerd worden op één of twee proefritten en wat ingezamelde informatie. Daarbij komt dat de echt nuttige informatie negen van de tien keer achter een betaalmuur zit, maar vanaf 1 januari 2019 komt een stuk van die informatie achter de muur vandaan. De RDW maakt dan namelijk tellerrapporten geheel gratis.

Met een tellerrapport kun je alle geregistreerde tellerstanden inzien en kun je zelf bepalen of een tellerstand logisch is of niet. De RDW geeft dit nu al wel gratis aan bij een kentekencheck, maar denkt dat het ook logisch is als een auto gedurende 15 jaar maar 15 kilometer heeft afgelegd. Iets meer inzicht is daarom zeker welkom. 

Natuurlijk zitten er nog wat haken en ogen aan het gratis makken van de rapporten. Zo gaat het om een pilot van een jaar. Daarna wordt gekeken of de maatregel nut heeft gehad. Ook is een inzage in de tellerstanden alleen op te vragen door de eigenaar van de auto. Dat betekent dat een koper deze moet opvragen bij de verkoper. Ook is het nog steeds niet van toepassing op geïmporteerde auto's. U weet wel, de auto's waarop het meeste tellerfraude wordt gepleegd.

De RDW schat dat een auto met een teruggedraaide teller ongeveer duizend euro per stuk oplevert. Dit aangezien de aanschafprijs ongeveer dat bedrag hoger is dan dat de auto eigenlijk waard is. Daarnaast denkt de instantie dat er nu zo'n 264.000 personenvoertuigen en lichte bedrijfswagens met een verkeerde tellerstand rondrijden. 

Reacties

Doctor Honoris Causa 12-12-18 | 18:52 | 1

Hoe krijgen jullie het voor mekaar om uitgerekend bij een artikel over kilometertellerstanden een foto van een buitenlandse oldtimer met mijlenteller te gebruiken. Juist bij oude auto's uit het buitenland valt er over het algemeen ook door het RDW geen zinnig woord over de betrouwbaarheid van de tellerstand te zeggen. Mooi dat het gratis is, maar je hebt er verder niks aan. Uberhaupt denk ik dat bij een oldtimer de tellerstand veel minder relevant is dan bij een jonge auto.

mark1487 13-12-18 | 07:50

Het was de goedkoopste stock?

Het_Genie 12-12-18 | 19:25

"De RDW schat dat een auto met een teruggedraaide teller ongeveer duizend euro per stuk oplevert."
Het is weer bar en boos, qua (on)zorgvuldig formuleren. Er staat in feite totale onzin.
Natuurlijk levert de auto geen duizend euro op, iets dat er wel staat.
Ik neem aan dat er bedoeld is : "De RDW schat dat het terugdraaien van de teller ongeveer duizend euro per auto oplevert.

feestganger 12-12-18 | 20:15 | 2

is het bijv ook op te vragen als je in duitsland een auto wilt kopen dus een soort duitse nap bestaat dat ?

TuurlijkNiet 12-12-18 | 20:49

Lees anders de laatste twee zinnen van de een na laatste alinea nog eens. Als je dan nog geen antwoord op je vraag hebt gevonden, trekt ik de slogan van het LOI zeer in twijfel..

CamaroHans 12-12-18 | 23:19

Als er een complete historie bij de auto zit, met onderhoudsdocumenten van de dealer dan kom je al een heel eind. Op de meeste facturen (van de beurten) staan de km standen namelijk ook. Is het een heel dure auto dan vraag je of je een kopietje mag maken van de laatste factuur en ga je even langs de dealer in kwestie, grote kans dat ie je wel wil vertellen of de tellerstand op de factuur ook zo bij hun in het systeem staat.

loze stijl 12-12-18 | 20:47 | 1

Dat hele Europeesche uniefeest is nog lang niet af... Je maakt mijn kat maar wijs ( die ik goddank niet heb) dat de registratie van alle relevante voertuiggevens niet op Europees niveau geregeld kunnen worden. Ik vreet de smoezen niet..

AntonJensen 12-12-18 | 21:21

Tuurlijk kan dat allang maar leasebedrijven enz. moeten hun auto's met hoge standen toch ergens dumpen dus die lobbyen als een malle bij het RDW, politiek e.d. Geld gaat boven moraal bij dat soort types in hun maatpakken

AntonJensen 12-12-18 | 21:12

Ondertussen zijn de Nederlandse leaseauto terugdraaiende handelaren overgestapt op import van auto's uit landen zonder NAP en gaan de Nederlandse auto's met hoge standen naar landen zonder NAP. Gaat geen gratis tellerrapport ook maar iets aan veranderen.En zo zal er nooit een handelaar vervolgd worden voor tellerfraude. RDW e.d. zijn logge apparaten die altijd achter de feiten aanlopen. Zal nooit veranderen.

draaideurgezeur 13-12-18 | 01:39

Met al die import tegenwoordig valt er toch niets meer te controleren, toch? Of werkt het RDW al samen met de buitenlandse tegenhangers? Volgens mij nog niet, toch?

welatenheterbijzitte 13-12-18 | 08:23

Lachen. Alleen de eigenaar kan het rapport opvragen. Kortom, ná de koop kan je zien dat je een kat in de zak hebt gekocht. Voor de koop laat de verkoper je gewoon een vervalsing zien op een telefoonschermpje...

2voor12 13-12-18 | 08:43 | 1

Ach, het is heel simpel. Tel bij elke import-auto uit Duitsland zo'n 300k op bij de tellerstand en dan zit je wel aardig in de buurt van wat het echt is. En aan de hand daarvan bepaal je of de prijs je aanstaat of niet

AntonJensen 13-12-18 | 10:02

Bij 9 van de 10 van de Duitse importauto's zit geen onderhoudsboekje . Dan weet je dus al genoeg. Hogere km stand zegt overigens niets over de conditie vd motor . Heb liever een ding met veel snelwegkm's dan een stadsautotootje die niet verder komt dan de supermarkt e.d.

Reageer