Autobahn

'Verbied plug-in hybrides bij laadpalen'

Mensen die een PHEV rijden zouden geweerd moeten worden van publieke laadplekken voor elektrische auto's, zo stellen deskundigen. Een PHEV laadt traag en blokkeert hiermee auto's die echt een laadplek nodig hebben, is de filosofie.

Nu elektrische auto's met het jaar bereikbaarder worden, neemt ook het aantal onderzoeken met betrekking tot invloed op werkgelegenheid, carbon footprint, en laadinfrastructuur toe. Een tekort aan publieke laadplekken is per slot van rekening een grote bottleneck voor elektrische rijders, maar tegelijkertijd wil je niet je hele land volzetten met laadpalen, om er in 2025 achter te komen dat we toch allemaal op waterstof gaan rijden. De Britse RAC Foundation oppert in een recent rapport (PDF) om PHEV-rijders op een tweede plan te zetten bij openbare laadplekken. Met hun kleine accupacks hebben ze doorgaans ook een trage input van maximaal 3,7 kW, terwijl een EV meestal een stuk sneller kan laden. Bovendien: als een PHEV een lege batterij heeft komt hij nog wel thuis op de verbrandingsmotor, terwijl een EV met een lege batterij in een hele dure en aerodynamische baksteen verandert. De RAC focust zich in het rapport op de snellere laders langs de snelwegen, maar welke PHEV-rijder laadt hier in hemelsnaam op? Voor de laders in de stad is het argument net zo relevant, aangezien veel zuilen 11 kW kunnen leveren, en sommige exemplaren zelfs 22 kW.

Dit klinkt op het eerste gezicht best redelijk, zeker voor de Nederlandse situatie: we hebben zo'n 100.000 PHEV's en zo'n 20.000 EV's, dus als die van 0/7/14 procent profiterende Outlanders even kunnen opbokken van een laadpaal, en hun hok thuis aan de stekker zetten, dan graag. Echter, ook een PHEV is elektrisch, en de enkeling die een auto koopt met het milieu in het achterhoofd, moet je niet de toegang tot een laadpaal ontzeggen. Het is een keuze geweest om zo'n ding aan te schaffen en er zo veel mogelijk elektrisch mee te rijden, en dan kan je het niet maken om ze te verbieden hun auto op een daarvoor bestemde plek in te pluggen.

Bovendien haalt de realiteit de onderzoekers al snel in. De eerste PHEV's hadden nog een klein pakketje van enkele kilowatturen aan boord, de nieuwste generatie 330e rijdt al 60 kilometer op zijn accupakket. Volgens een strengere testcyclus, welteverstaan. Als de nieuwe generatie PHEV's ook met een hogere laadcapaciteit komt, ga je ze dan nog verbieden aan een AC-lader? Per slot van rekening doet een volledig elektrische I-Pace (eenfasenlading) aan een normale laadpaal met maximaal 7 kW ook niet heel veel.

Vorige maand werd nog geopperd om laadpaalklevers te beboeten, vandaag zien we dit pareltje. Het grote betuttelen is ook aan de laadzuil begonnen.

Reacties

Drs.Bruutil 11-12-18 | 16:22

Zolang ik hier in de omgeving de enige ben die uberhaupt de openbare laadpaal gebruikt, stoemp ik mijn Outlander nog fijn even aan. De gemeente mag me dankbaar zijn dat ik hun investering terug laat verdienen. Uiteraard zet ik netjes de wekker dat ik na 3,5 uur de auto ook weer weghaal als deze vol is.

geoduck 11-12-18 | 16:36 | 1

Ik krijg een appje op mijn mobiel als mijn PHEV opgeladen is. Indien druk haal ik de auto weg.. maar liever niet want dan kan ik de auto in de ochtend automatisch laten voorverwarmen..(=heerlijk).

Drs.Bruutil 11-12-18 | 16:52

Totdat je app niet meer ondersteunt wordt na 3 jaar zoals bij de Outlander (niet meer compatibel met Android en niet meer te connecten)...

Biet 11-12-18 | 19:06 | 1

Gewoon per tijdseenheid afrekenen i.p.v. van per kWh’s? Of alle twee gecombineerd?

De musso linie 11-12-18 | 22:27

De oplossing.

youwish 11-12-18 | 21:28

Duss. dankzij de PHEVer is er een laadpaal netwerk in NL gekomen en nu zou het niet meer goed genoeg zijn. Eerst onterecht klagen dat ze niet worden opgeladen, onterecht klagen dat ze niet groen worden geladen en nu ook nog onterecht klagen dat ze de 60 km onder normale omstandigheden niet halen...

blank-dus-racist 11-12-18 | 22:25 | 2

Ik denk dat de eerste vechtpartij om de laadpaal niet lang op zich laat wachten.
Ik tank nog wel ff benzine, maar ik ben ook rijk ,natuurlijk. Batterijen-autootjes was iets toen ik kind was.

youwish 12-12-18 | 08:15

Met jou leeftijd snap ik dat. Het heet daarom ook niet voor niets fossielen brandstof.

CamaroHans 12-12-18 | 10:24

Is wel al een woord voor: Charge rage

pga 11-12-18 | 23:58

Het oogt allemaal weinig macho,zo'n auto aan een stroomsnoertje.

Threesixty 12-12-18 | 08:16

En zie hier wederom de gevolgen van trage (lokale) wetgeving en besluitvorming. PHEV's en EV's staan al jaren in de voorwas en de komst was onvermijdelijk.

Mijn PHEV uit 2014 draait bij goed weer 50km op de batterij en na lang aandringen staat er nu één laadpaal in de wijk en staat een tweede al 6 maanden in de voorwas. De eerste paal is altijd bezet en vermoedelijk zal het ook bij de tweede knokken zijn.

En dat voor absolute woekerprijzen (€0,36 kw/u + Starttartief) waardoor ik op diesel echt goedkoper kan rijden..

Een kabel, netjes afgedekt over de stoep van een meter breed, is "verboden" maar wordt gedoogd afhankelijk van welke BOA je treft.

Ach, gelukkig is er op 5 minuten rijden een waterstoftankstation. Anders tik ik wel zo'n gekke Toyota op de kop.

Reageer