Autobahn

Overly attached F1-teams: 'dood aan de radiostilte!'

'Hang jij nu op?' -'Nee, hang jij maar op.' 'Nee, jij.' -'Nehee, jij'. Tot dergelijke kalverliefde-gesprekken kwam het nog niet over de F1-boordradio, maar toch ontwikkelde de FIA voor dit seizoen strengere radioregels. Tegen de zin van sommigen.

The man who cried Wolff

Niet alleen Max kende een moeilijke race in Azerbeidzjan. Met name Lewis Hamilton worstelde met zijn Mercedes, maar door de nieuwe regels, die radiocontact tijdens de race over technische zaken zonder directe dreiging verbieden, kon hij met zijn team nergens over praten, behalve over het weer of welke brokjes zijn hond eet. Tot grote frustratie van Lil' Lewis, die uiteindelijk meende dat 'ie maar alle knopjes op zijn stuur om moest gooien. Maar ook Kimi Raikkonen ondervond de negatieve uitwerkingen van die nieuwe radiostilte, nadat hij een podiumplek misliep doordat zijn team hem niet kon coachen. 

En dus kan je de klok er op gelijk zetten: de teambazen doen kort na de GP hun zegje. En inderdaad, Mercedes' hoogste F1-adjudant, Toto Wolff, spreekt zich uit tegen de naar zijn mening te beperkende radioregels. Zijn motivatie: je kunt niet aan de ene kant de techniek megacomplex maken, en aan de andere kant doen alsof we nog in het analoge tijdperk racen. Is iets voor te zeggen natuurlijk... Aan de andere kant: we gingen steeds meer richting een situatie waarin de pitmuur meer van het rijwerk deed dan de coureur zelf.

Max Verstappen: 'RTFM'

Overigens is niet iedereen van mening dat de strengere regels het racen onmogelijk maken, na afloop van de race in Baku gaf Max aan dat je met een goede voorbereiding eigenlijk alles wel af kunt vangen. Oftewel: 'minder Snapchatten en rare hoedjes kopen, en wat meer tijd stoppen in het leren van de kleine details van je instellingen, jij mal social media-fenomeen'. Om wijlen Rick James te parafraseren: that's cold-blooded.

Voor wie het gemist had: hieronder kan je de hoogtepunten van de GP van Europa checken. Scheelt je anderhalf uur saaie race terugkijken.

Reacties

hooibergje 21-06-16 | 09:48 | 2

Dan kun je dadelijk net zo goed de auto's helemaal afstandsbestuurbaar maken, en met een team van tien coureurs vanuit de controlekamer de auto besturen.

loze stijl 21-06-16 | 10:39

Als ik me niet vergis is dat ook een tijdje praktijk geweest. Dat de pit op afstand en tijdens het het rijden instellingen kon wijzigen.
Ik weet niet heel zeker of ik me dat correct herinner of dat ik nu uit mijn nek zwets trouwens...

voldemort 21-06-16 | 12:13

Er is inderdaad een periode geweest dat ze alles met telemetrie deden, dat is daarna weer wat aan banden gelegd. Ze hebben nu 100 knopjes op het stuur. Post race interview met Verstappen was wel grappig, interviewer suggereerde dat ze van Mercedes hun huiswerk beter moesten doen.

XaleX_2 21-06-16 | 11:07

Ok geen radio stilte meer, maar dan wel kappen met dat achterlijke DRS systeem, dat hoort niet in racen thuis.

adjudant 21-06-16 | 13:06

Alonso,Hamilton en Toto Wolff klagen,Alonso en Hamilton klagen altijd over eigen onvermogen,Rosberg kent zijn bolide en weet zonder van de baan geschoten te worden ook te winnen,Hamilton heeft Toto Wolff nodig

The Ugly 21-06-16 | 13:24 | 1

Het wordt zo inderdaad een wedstrijd 'wie kent de knoppen op zijn stuur het best'. Daar komt toch niemand voor? Er is helaas zo veel mis met F1. Te beginnen met die idiote bandenregel: dat je verplicht banden van verschillende hardheid moet gebruiken en dat banden expres zo gemaakt worden dat ze snel slijten. Alsof je een marathonloper verplicht sandalen, spikes en Van Bommels aan te doen tijdens een marathon. Verder natuurlijk DRS (of de 'overtake button' zoals ze het zelf noemen). Het gaat zoals bij zoveel sporten: er gaat te veel geld in om en de kwaliteit van de sport zelf wordt van ondergeschikt belang. Dat geklooi met die regels vor de kwalificatie van begin dit seizoen is wat dat betreft veelzeggend. Ze doen maar wat. Men kijkt toch wel. Er worden steeds meer GPs georganiseerd in verweggistan. 'To exploit new markets'. Voor wie? Is Azerbeidzjan een interessante markt voor Heineken? Voor Mercedes? Of toch Duitsland? Gaat alleen maar om de portemonnee van Ecclestone.

XaleX_2 21-06-16 | 19:00

Eeens met alles. Terug naar de regels van 15 jaar geleden inclusief de oude kwalificaties!

CynicalBastard 21-06-16 | 13:38

Zouden Nico en LouLou het verschil horen als Arnold Schwarzenegger via de radio tegen ze zou kletsen in plaats van Toto?

merma84 21-06-16 | 14:50

Rare regel, je moet het toch doen met je crew/team. Samen voor het beste gaan? Dit is net alsof Louis van Gaal monddood wordt gemaakt bij het voetbal :).

Reageer