Autobahn

Gele hesjes schakelen helft Franse flitsers uit

Vandalisme en plunderingen gaan in Frankrijk hand in hand met het protest tegen de regering Macron. Hoewel het natuurlijk niet goed is, is de uitschakeling van flitsers wel plezierig nieuws voor hardrijders.

Al weken is Frankrijk in de ban van de gele hesjes. Het protest begon door de onvrede over de verhoogde brandstofaccijnzen, maar gaat nu over alles waar de Fransen het niet mee eens zijn. Waar de actievoerders aanvankelijk redelijk rustig begonnen met het blokkeren van rotondes en een aantal snelwegen, sloeg het daarna over naar de steden. Daar voegden zich allerlei "professionals" bij het protest en die sloegen aan het plunderen (ziehier het vakkundige protest tegen de Apple Store van Bordeaux). 

Plunderingen zijn natuurlijk niet goed te praten, en uiteraard geldt dat ook voor vernielingen. Toch is het minder erg dat de actievoerders honderden flitsers in Frankrijk hebben vernield. Sommige apparaten zijn in de fik gestoken, andere zijn omgetrokken. De politie gaat ervan uit dat de helft van de camera's in Frankrijk inmiddels buiten werking is. In sommige streken zijn zelfs alle flitsers verwoest. 

Dat de woede oversloeg op de flitsers heeft ook te maken met een besluit van de regering Macron. Op de routes nationales gaat de maximumsnelheid binnenkort van 90 kilometer per uur naar 80 kilometer per uur. Er zijn weinig Fransen die dat een goede ontwikkeling vinden en hebben daarom nu "democratisch" besloten dat de snelheid niet gehandhaafd wordt.

Reacties

Applefanboy69 10-12-18 | 13:49

Mooi

TP 1984 10-12-18 | 14:28 | 2

De dag dat de flitskasten worden gesloopt is het signaal van het begin van het einde. Proost!

loze stijl 10-12-18 | 18:01

Daar heeft de tuftufclub destijds het startschot voor gegeven maar.... die club bestaat ( helaas) niet meer ( bedankt Koos) en dit land wordt sindsdien steeds harder kapotgeflitst. Het is heel goed voor de staatskas maar ik geloof niet zo dat het veiliger is geworden op de weg..

kloopindeslootjijook 10-12-18 | 19:16

loze stijl 10-12-18 | 18:01
De tuftufclub .... dat is waar ook. Dat is al een tijdje geleden.

aero911 10-12-18 | 14:40 | 2

En de herplaatsingskosten van al die kasten wordt verwerkt in weer een nieuwe verhoging van een of andere belasting. En over de misgelopen boetes/belasting maar niet te spreken.

kortebroek 10-12-18 | 15:45

Of gewoon niet herplaatsen. En het gaat toch niet om de boetes maar het verkeersgedrag?

TuurlijkNiet 10-12-18 | 17:33

@kortebroek: Prima, als jij vervolgens een dagje in de cel wilt zitten voor elke auto welke nu te hard rijdt omdat de flitsers niet meer werken. Ik denk dat je binnen een week dan levenslang hebt..

Daarbij is geflitst worden in Frankrijk gewoon dom. Elke flitser wordt met een bord aangegeven. Als je zelfs dan nog geflitst wordt, dan verdien je gewoon die boete!

Ik vind flitsers (zowel snelheid als roodlicht) anders een prima oplossing om gaten in de begroting op te lossen. Immers jij kiest ervoor om te hard te rijden en daardoor zie ik het gewoon als een vrijwillige belasting bijdrage..

hooibergje 10-12-18 | 14:50

Eerst met zijn allen braaf links stemmen, en dan over de zeik gaan dat er linkse maatregelen getroffen worden. Ils sont foux, ces Gaules.

ZwartedeZwarth 10-12-18 | 15:08

Alsof je hard kunt rijden als de weg geblokkeerd is.

kwakindezak. 10-12-18 | 16:14

Ik begin die Fransen steeds sympathieker te vinden.

Deviant 10-12-18 | 19:21

Over het algemeen ben ik tegen vandalisme maar dit lijkt mij gepast. Flitspalen staan er niet voor de veiligheid of voor de burger, ze staan er alleen om de staatskas te spekken.

JoopOnnozel 11-12-18 | 11:21

durven we toch niet uit te voeren hier in NL. Andere kant: als ze gesloopt worden, worden ze ook weer vernieuwd wat veel geld kost. Iets wat je beter kan gebruiken voor salarissen van verpleegkundige en onderwijzers.

Reageer