Autobahn

Terugroep-Jeep vermoordde Star Trek-acteur

De dood van de Star Trek-acteur Anton Yelchin kan wel eens het gevolg zijn van een fout in een Jeep Grand Cherokee waarvoor al een terugroepactie loopt.

De acteur die bij het grote publiek bekend is van zijn rol als Chekov in de recente Star Trek-films overleed gisteren nadat hij was overreden door zijn eigen auto. De Jeep rolde van de oprit nadat Yelchin was uitgestapt en plette de 27-jarige acteur tussen een stenen brievenbus en zijn toegangshek. 

Volgens de politie had Yelchin zijn auto niet goed in de parkeerstand gezet en was de auto daardoor gaan rollen. Het gaat om een Jeep Grand Cherokee uit 2015, een model dat eerder dit jaar nog het onderwerp van een onderzoek National Highway Traffic Safety Administrationover (NHTSA) naar precies dit probleem. De NHTSA concludeerde uiteindelijk dat de schakelpook niet "de typische groeven en sensatie van het in de parkeerstand zetten" had. De versnellingsbak kreeg de stempel "niet intuïtief" en leverde "slechte feedback aan de bestuurder, waardoor de kans bestond dat er een onbedoelde versnelling werd geselecteerd". Het gedonder met de bak zou al gelinkt zijn aan 121 ongelukken, waarbij 30 gewonden vielen.

Moederbedrijf Fiat Chrysler riep afgelopen april de modellen met de probleembak terug. "De betrokken klanten hebben een bericht gekregen om zich bij de dealer te melden. Daarbij waren ook formulieren met tips toegevoegd, waarin werd uitgelegd hoe de pook het beste bediend diende te worden", zo verklaart een woordvoerder van Fiat Chrysler in de US of A.

Social

Blijkbaar heeft niet iedereen zijn post even goed gelezen. De beschrijving van het ongeluk en de problemen met de versnellingsbak vertonen akelig veel overeenkomsten en ook het model klopt. Het onderzoek naar de dood van de acteur loopt nog, maar het ziet er niet goed uit voor de auto in dit verhaal. Wordt ongetwijfeld gevolgd, want het zou ons niet verbazen als dit resulteert in een monsterclaim van de nabestaanden.

Reacties

utgoty 20-06-16 | 22:02 | 3

Is de titel niet een beetje overdreven? "Terugroep-Jeep vermoordde Star Trek-acteur."

Dit is overigens met enkel d.

utgoty 20-06-16 | 22:05

"Dit is overigens met enkel d."
Mijn fout. Helemaal gelijk.

zbb 21-06-16 | 10:12

Is hier met dubbel d. In dit geval is het de verleden tijd van vermoorden, stam vermoord + de = vermoordde. Met enkel d is het een bijvoegelijk naamwoord: de vermoorde man.

Overigens is dit niet de eerste keer dat VSers niet snappen hoe een autobak in P of N gezet wordt; Audi moest jaren geleden ook al enorme sommen betalen voor iets identieks alhoewel de Amerikanen gewoonweg te stom waren en het hun eigen schuld was.

Raider Twix 21-06-16 | 17:20

Je bent al stom als je een automaat koopt. ja, maar in de VS ....
Hun probleem.

loze stijl 20-06-16 | 22:38 | 1

Lullig maar ook een Jeep heeft iets dat 'handrem' heet.

Mubbenschonster 21-06-16 | 08:33

Ik denk eerder iets van een automatische parkeerrem die geactiveerd wordt als je de bak in de P-stand zet.

Feynman 21-06-16 | 00:19 | 5

Aangezien in USA en TTIP producten pas achteraf worden gekeurd is die monsterclaim de enige overgebleven manier om producten te motiveren onderzoek te doen naar zo veilig mogelijke producten. Ik hoop dat de toko failliet gaat, net zoals met de Ford Pinto in 1977 had moeten gebeuren.

Sowieso is het al onverklaarbaar dat een auto die het gewicht van de bestuurder weegt om de airbag correct af te stellen, exact dezelfde sensor niet gebruikt om bij gebrek aan gewicht en dus aanwezigheid van die bestuurder zelf op de rem te trappen. Dat is gewoon dom en een paar regels ontbrekende code.

Vanilla 21-06-16 | 07:14

Ik weet niet waar jij die wijsheid vandaan hebt dat een bestuurder gewogen wordt, maar dat is echt niet zo. Het is enkel zit er iemand, of zit er niemand. Los daarvan, hoe zou je de pyrotechnische lading electronisch willen aanpassen? Het is recentelijk nog gebleken dat het uberhaupt al lastig is de "charge" goed te houden gedurende de levensduur. (Takkata verhaal)

Feynman 21-06-16 | 10:35

Ligt een beetje aan de auto. Maar ook bij een "zit er iemand, of zit er niemand" sensor hoort bij de waarde "zit er niemand" de logische conclusie de auto niet te laten wegrollen. Ik stelde niet voor de airbag aan te passen. Ik stelde voor het meetsignaal van de zitting te gebruiken om de auto wel of niet vrij te geven. Geen gewicht op de zetel en deur open? Dan handrem erop, motor uit en in de versnellingsbak in de parkeerstand. Zeer simpel, alle sensoren en actuatoren zitten nota bene al in de auto. Zit bijvoorbeeld allang in een Tesla Model S om te voorkomen dat mensen op de autopilot de auto laten rijden, terwijl ze elkaar berijden op de achterbank.

Dat Takkata verhaal is trouwens gebaseerd op een leverancier die op het idee komt iets goedkoper poeder in te zetten. Die houdbaarheid is niet lastig, maar kostte net even een halve euro te veel per airbag.

Feynman 21-06-16 | 11:42

Oh en wat betreft "de wijsheid" mbt het wegen van de bestuurder of passagier voor het afstellen van de airbag: Dat is onderdeel van het advanced airbag verhaal die sinds september 2006 in USA door NHTSA verplicht zijn gesteld. www.safercar.gov/Vehicle+Shoppers/Air+...

Vanilla 21-06-16 | 16:45

Automotive is een killer business waar om iedere cent marge geknokt moet worden maar goed, dat maakt het Takkata verhaal niet minder laakbaar. Van de advanced airbags was ik niet op de hoogte, dus daar moet ik je gelijk in geven, even googlen levert wel interessante info op: www.myshared.ru/slide/885079/ . Drietraps weegsysteem.

Maar dan nog ben ik van mening dat als je de stom bent een auto in de P of op de handrem te zetten je toch wel een beetje darwin waardig bezig bent. Die foefjes zijn voor een handbak immers ook niet toe te passen, tenzij er een electronische handrem inzit. En die electronische handremmen ben ik persoonlijk geen voorstander van.

Raider Twix 21-06-16 | 17:23

Het is sowieso oppassen als je voor of achter een auto langs loopt met een draaiende motor. Ik zet die van mij altijd op de handrem, als ik uitstap met lopende motor.

RonnieKray 21-06-16 | 09:34 | 1

Mijn Merc met de stuurpook heeft het ook. Als je de wagen uitzet maar de sleutel in het contactslot laat staat de bak in "N" en niet in "P" als je dan uitstapt rolt ie weg als ie op een helling staat. Dit is mij één keer overkomen. De "P" stand wordt verkregen als je de sleutel uit het contact haalt.

bast8166 21-06-16 | 11:18

Sja, als je een zwaar ding op wielen op een helling zet rolt 'ie weg, tenzij je maatregelen neemt om dat te voorkomen. Het verbaast me een beetje dat mensen dit nu pas ontdekken.

Swoop 21-06-16 | 15:04

IS heeft deze moord alweer opgeeist.

Reageer