Autobahn

Formule 1 past gridstrafregels aan voor kwalificatie-ontduikers

De gridstraffen leidden dit jaar tot wat vreemde taferelen aan het begin van kwalificaties. De teams vonden inventieve manieren om de straffen te beperken en dat is niet de bedoeling, dus grijpt de FIA in.

Afgelopen seizoen waren er momenten aan het begin van kwalificatiesessies dat het leek alsof bepaalde coureurs niet konden wachten om te beginnen. Ze stonden met de motor uit klaar bij de uitgang van de pitstraat. Helaas had motivatie er weinig mee te maken: de heren probeerden de gevolgen van de gridstraffen te beperken. In andere gevallen liep dit uit tot helemaal niet meer meedoen aan kwalificaties. Dat was niet wat de FIA in gedachte had bij het invoeren van de gridstraffen, dus zijn de regels aangepast.

Vanaf volgend jaar worden coureurs met genoeg gridstraffen achteraan het veld te starten, niet meer ingedeeld op de positie waarop ze deelnamen aan de kwalificatie. Zo hoeft niemand meer in de rij voor de uitgang. In plaats daarvan worden de posities bepaald aan de hand van de beste tijd die in die kwalificatie neergezet wordt. Zo moet er dus nog steeds gevochten worden voor een relatief beter plekje dan de concurrentie.

Ook waren er coureurs die alleen meededen aan de eerste kwalificatieronde om zo banden te sparen voor de race. Daardoor werden de kwalificaties minder druk en minder spannend. De nieuwe regels moeten dit probleem ook oplossen volgens de regelmakers. De uitzondering op dit alles is de rijders die buiten de 107%-regel vallen en toch mee mogen doen. Deze moeten sowieso helemaal achteraan starten.

Lewis wilde zelf ook nog iets aan de eervolle vermelding toevoegen: "The pollution coming from the amount of cows that are being produced is incredible. They say it is more than what we produce with our flights and our cars, which is kind of crazy to think. The cruelty is horrible and I don’t necessarily want to support that and I want to live a healthier life." Misschien zou het een optie zijn om zelf iets minder te vliegen en om over te stappen naar de Formule E?

Reacties

Harry Turtle 06-12-18 | 19:07

Krijgen die koeien nu ook gridstraffen dan?

der Schmutz 06-12-18 | 19:08

Laatste alinea onder vorig artikel?

Fiets 07-12-18 | 08:41

OK OK, maar waar telt de ticker (rechts in het scherm) niet af naar de eerstvolgende F1 race? Ben wel benieuwd eigenlijk.

owikzegmaarwat 07-12-18 | 09:59

ja nou ik weet niet of het een domme regel is, zoals wel meer dingen in de f1 tegenwoordig, maar ik kan wel begrijpen dat ze dat willen omzeilen omdat het dus gewooon dom is.

Reageer