Autobahn

Officieel: Halo heeft Charles Leclerc gered in Spa

Vlak na de start van de Grand Prix van België op het circuit van Spa kreeg Charles Leclerc een vliegende McLaren van Fernando Alonso over zich heen. De FIA heeft na maanden van onderzoek bekendgemaakt dat de halo behoede voor een klap op zijn hoofd.

Bij de grote terugkijkpodcast part 1 van Asfalt ging het er ook al over: heeft de halo het leven van Charles Leclerc gered in La Source Hairpin op het circuit van Spa? De FIA is vandaag met het antwoord gekomen bij Motorsport: de veiligheidsboog heeft zeker een beschermende rol gespeeld.

Uitgebreid onderzoek van alle mogelijke camerabeelden en andere data die de auto's verzamelen heeft geleid tot die conclusie. Als de aureool niet op de auto had gezeten, was de jonge Monegask waarschijnlijk door de wing end plate van Alonso geraakt. Nu werd Leclerc alleen geraakt door wat kleinere brokstukken die van de auto van Alonso afvielen.

Het FIA Global Institute, dat het onderzoek deed, spreekt van "meest concrete indicatie van het nut van de halo tot nu toe". Zeker is dat de auto van Alonso nu op de halo beukte en dat het tuig desondanks heel bleef. De kracht waarmee de MCL33 op de beugel werd gekwakt is berekend op 58 kN. Omgerekend bijna 6.000 kilogram, en dat is bijna de helft van de minimale kracht die de halo moet kunnen weerstaan. Overigens is dat ook genoeg om Charles Leclerc zeer ernstig te verwonden.

Hieronder nog een halo-crash (uit de Formule 2)

Reacties

Harry Turtle 06-12-18 | 12:37 | 4

Toevallig timing, net nadat Hulkenberg als een koe gevangen in zijn brandende auto hing.

Techtalent 06-12-18 | 13:12

Volgende onderzoek zal ook uitwijzen dat de halo levensgevaarlijk is n.a.v. het incident met hulkenberg.. pro-cons 1-1 dus terug bij af. En heel cru gezegd maar was het spectaculair geweest als leclerc echt gewond was geraakt en de sport weer als zeer gevaarlijk werd betiteld waar mannen van de jongens gescheiden worden (al dan niet door natuurlijke/alonso selectie dus) ipv treintje rijden zoals nu?

pale-blue-dot 06-12-18 | 13:16

De timing is misschien goed getimed, maar het feit is dat de halo iemand beschermd heeft. En wat @techtalent zijn reactie betreft: de tijd dat we elkaar met zwaarden en bijlen te lijf gingen om aan te tonen hoeveel gevaar we kunnen trotseren is al een tijd voorbij. Levensgevaarlijke situaties in sport zullen we altijd moeten proberen te mijden.

Harry Turtle 06-12-18 | 13:48

Levensgevaarlijke situaties in sport zullen we altijd moeten proberen te mijden.'
Precies, daarom speel ik zelf enkel nog sarcastabal. Jolijt!

pale-blue-dot 06-12-18 | 16:05

Gevaarlijke situaties zullen zich altijd blijven voordoen, begrijp mij niet verkeerd. Maar het is niet de bedoeling van een sport dat er doden vallen lijkt mij zo. Waarom is group B dan ooit ontbonden? Racen is leuk, maar als er mensen sterven dan ga je dus te ver.

Johnny66 06-12-18 | 13:08

Tuurlijk , de legitimering.

Clay Regazzoni 06-12-18 | 13:16 | 3

Wat een onzin, 6000 kilo! Kijk naar de beelden en je ziet dat de impact geen 6000 kilo is. Daarvoor is het onderdeel dat de auto raakt veel te licht en hebben de wagens van Alonso en Leclerc te veel de zelfde richting. De auto van Alonso draait, daardoor komt de vleugel/het wiel inderdaad richting de cockpit van Leclerc. Maar dit zou geenszins een impact á la Wilson/Surtees/Bianchi op de helm van Leclerc zijn geweest wanneer er geen Halo zat. Dus het verhaal "leven gered" is zeer voorbarig. Waarschijnlijk zouden ook Tsuboi en Floersch hun levens gered zijn door de Halo wanneer die op de Formule 3 auto had gezeten waarmee zij in Macau crashten. Oh wacht... die leven nog. Verder wat Harry Turtle om 12:37u zegt: Erg toevallig deze timing! Hier trappen we niet in met z'n allen.

Barkey 06-12-18 | 13:41

Ja man, laat het dan de helft 3000 kg zijn. Lijkt me nog steeds niet zo fijn om op je smoelwerk te krijgen.

zik 06-12-18 | 14:26

Je besteft je dat een 1 grams moertje wat met 300.000km/h aan komt zeilen, dwars door je heen gaat met veel meer dan 6000kg impactkracht? Een beetje een domme reactie.

Clay Regazzoni 06-12-18 | 14:50

De onderdelen van de auto van Alonso wegen bijna niets en gaan de zelfde kant op als de Halo van Leclerc. De impact is niet zo gigantisch als jullie denken. Aan zik, ja dat besef ik hoor. Daarom haalde ik ook zowel het gewicht als de snelheid aan. Maar daar had je overheen gelezen denk ik. Geeft niet. Kan de slimste overkomen.

CamaroHans 06-12-18 | 13:26 | 1

Het heeft even geduurd, maar door een complexe berekening, waar ik jullie niet mee zal vervelen en welke rekening hield met de door de halo licht gewijzigde aerodynamica, veranderd zwaartepunt en massatraagheid is zojuist bewezen dat het ongeluk niet had plaatsgevonden als er op alle betrokken auto's geen halo aanwezig was.

lekkeraustralie 07-12-18 | 13:23

Nou ja, bewezen... Het is een kwestie van als... en dan... Er is geen vergelijkings materiaal. Op papier, misschien, maar dat telt niet.

Movvy 06-12-18 | 13:39 | 2

vind het grappig dat na 20-30 jaar zonder zware letsels plotseling de halo de ene na de andere coureur weet te redden ( ok,1 zwaar letsel doordat ie op een kraan onder dubbele gele vlag knalde)

vind the toch opmerkelijk.

aero911 06-12-18 | 14:19

En dan vraag ik me af of die 12000 kilo weerstand van de HALO dat had gehouden.

Clay Regazzoni 06-12-18 | 14:52

aero, dat is vooraf ook al door het onderzoeksteam van FIA aangegeven. Men gaat er vanuit dat de impact van de crash van Bianchi ook mét de Halo dodelijk zou zijn geweest. (Om een dergelijk ongeluk in de toekomst te voorkomen is de Virtual Safety Car ingevoerd.)

Reageer