Autobahn

Koenigsegg gaat naakt over straat

De Koenigsegg Regera is allang uitverkocht en de laatste zijn in de maak. Een daarvan is deze naakte versie. En daarmee bedoelen we ook echt naakte versie. Deze Regera heeft een carrosserie van 100% puur koolstofvezel. Niks meer, niks minder.

Koolstofvezel lijkt doorgaans het materiaal dat tjoeners graag gebruiken om hun opgepompte Mercedes G-Klasse snel te laten lijken. Gewichtsbesparing is helemaal niet van toepassing. Als het dan wel gebruikt wordt om een auto zo licht mogelijk te houden wordt het vaak verborgen onder een laag verf of epoxy. De klant van deze versnellingsbakloze Koeningsegg Regera wilde daar niets van weten. Hij wilde echt naakt carbon fiber, en dat kreeg hij.

"It’s not unusual for a customer to specify their car with visible carbon fiber. It’s a beautiful material from a visual perspective and our customers love to show what the car is made from. However he went on to say naked carbon and that takes the idea of visible carbon fiber to a whole new level, revealing a beautiful luster and a very silky finish, " aldus CEO Christian von Koenigsegg.

Normaliter is 'naakt' koolstofvezel bedekt onder een dun laagje epoxy. Voor deze auto heeft het team bij Koenigsegg door middel van polijsten met de hand die dunne laag voorzichtig verwijderd. En als u nu denkt dat die epoxy erop zit ter bescherming tegen de elementen, dan heeft u deels gelijk. Voordat Koenigsegg het aandurfde om echt kaal koolstofvezel op een auto te bevestigen, hebben ze de proef op de som genomen en wat koolstofvezelplaten aan de elementen blootgesteld. Niet voor een week, maar voor enkele jaren. Wat bleek: zonder epoxy is het materiaal misschien nog wel beter bestand tegen moeder natuur. De panelen vertoonden geen enkele vorm van verkleuring of verval op wat voor manier dan ook. De wens van de klant kon dus doorgaan.

Het verwijderen van de glimmende laag heeft overigens nog meer voordelen voor de eigenaar. Op de 'more metallic graphite appearance' na is het beter bestand tegen steenslag en krassen en scheelt het in totaal twintig kilogram aan verf. Het lijkt dus een pure win-win situatie. Ook voor de autofabrikant, want die zal er een niet misselijke meerprijs voor gevraagd hebben.

Reacties

_VliegendeHollander_ 06-12-18 | 20:05 | 2

Is die 20 kilo inclusief de extra laag Carbon die voor het uiterlijk dient, of is dat het gewicht van de verf?

Neviathan 06-12-18 | 22:11

Een laagje carbon weegt meestal rond de 200-250 g/m2 dus voor de buitenkant valt het gewicht wel mee.

pale-blue-dot 07-12-18 | 00:13

Een goede kwaliteit koolstofvezel in een strakke weving is 80 gr.sqm. Daar komt nog een keer 100 gram per vierkante meter hars bij. Echter kun je dit niet zomaar buiten in de zon zetten, daar zijn epoxy harsen niet tegen bestand. Daar moet een blanke lak overheen om UV licht te blokkeren.

owikzegmaarwat 07-12-18 | 09:57

enkele jaren? dus die klant moest extra lang op zn bak wachten?

lekkeraustralie 07-12-18 | 13:10

Dat ding komt vrijwel nooit buiten. Probleem opgelost.

Tjemig 07-12-18 | 13:37

Qua gewicht gaat dat wel mooi schelen in de wegenbelasting.

Reageer