Autobahn

Tesla haalt Mercedes keihard in op de beurs

Auto's afleveren gaat nog steeds met horten en stoten, maar "veel geld waard zijn" kan Tesla als de beste. Het bedrijf haalde vorige maand premiumspeler BMW in op de beurs en nu is ook de andere Duitse grootmacht, Daimler, gepasseerd.

Tesla maakte gisteren bekend dat ze eindelijk met hun Model 3 naar Europa komen. Daarmee kan het bedrijf vanaf begin 2019 eindelijk meer dan twee modellen leveren op het oude continent. De nieuwe wereld had de Model 3 al ruim een jaar bij de dealers Tesla Stores staan.

Ondanks het summiere modellengamma van de startup van Elon Musk is het bedrijf steeds achterlijk veel geld waard. Goed, er is wel eens een dipje als de oprichter weer eens een likje LSD teveel heeft genomen of een kalmeringsmiddeltje te weinig. De trend is echter steeds stijgend, na Ford (vorig jaar) haalde het bedrijf BMW afgelopen maand op de beurs in. De laatste dagen gaat het ook weer aardig en is Mercedes-Benz-moeder Daimler aan de beurt. 

De Duitsers (die aanvankelijk nog een flink belang in Tesla hadden) waren op woensdag $61 miljard waard, terwijl Tesla in het totaal $63 miljard waard is. Juist nu Tesla de Europese markt aanboort en ook steeds meer grip op winstgevendheid en de groeistrategie heeft, lijkt een stijging van de beurswaarde voor de hand liggend. Tegelijkertijd daalt de winstgevendheid van Daimler al een aantal kwartalen, iets waar beleggers extreem allergisch voor zijn.

Reacties

kapotte_stofzuiger 06-12-18 | 08:39

Goh.... beleggers vinden jouw bedrijf interessant, omdat veel West-Europese landen subsidie/belastingvoordeel geven op jouw product, je verwacht het niet....

Doctor Honoris Causa 06-12-18 | 09:14 | 7

Ik heb geen aandelen Tesla en ik rij zelf een Japanse diesel die nog maar net Rotterdam en Utrecht in mag, maar ik gun Elon Musk van harte succes. Erg leuk om te zien hoe reaguurders in het verleden vanachter hun morsige toetsenbord op hun rommelzolder altijd precies wisten waarom Elon Musk een loser zou zijn en Tesla over drie maanden nu echt echt echt failliet zou gaan. Die kritiek van stuurlui aan wal neemt nu wat af en Tesla lijkt de benchmark geworden waar alle andere fabriekanten zich nu aan afmeten. Knappe prestatie, ook al snap ik die beurswaarde ook niet en daarom kleun ik waarschijnlijk altijd mis met aandelen.

Johnny66 06-12-18 | 09:32

Benchmark........ ik zou geen aandelen Tesla (nu) kopen en met redenen. Bij een benchmark hoort een visie , voor de toekomst . De EV markt is nog steeds een hele riskante waaron VAG 44 miljard gaat inversteren . De particulier koopt ze niet enkel zwaar gesponsord en een ieder kan weten dat dat het begin van het eind is , daar kan geen businessmodel op draaien , uiteindelijk . Er is geen markt nu , realiseer je dat. Met het milieu heeft al helemaal zeer weinig van doen.

Dwergmaster 06-12-18 | 10:11

Je kunt Tesla er niet van betichten dat ze geen visie hebben..
VAG compenseert gebrek aan visie daarentegen met geld, maar dat loopt ook een keer mis natuurlijk.

Johnny66 06-12-18 | 10:24

Niet bepaald . Voor Tesla is enkel heilig Ev . Additionele energiebronnen als waterstof wordt uitgesloten , wetende dat EV voor de lange afstand niet voldoet . Daarbij is het modellengamma , wat nu nog voldoet , voor een te hoog segment . Let op 2019, de concurrentie .Daarbij Verouderde techniek , de consistentie van de vermogensafgifte , volledig achterhaald. en ... en ... en...

Johnny66 06-12-18 | 10:27

Nog afgezien van zijn gedrag van een beursgenoteerd bedrijf .

bitflip 06-12-18 | 13:33

Tesla is maar deels autobedrijf, terwijl de populaire EV's massaal de fabriek uitrollen, doen ze ook even meer dan een miljard $ omzet op stationaire opslag en dat onderdeel groeit alleen maar. Pogen om ze als autobedrijf te catagoriseren en analyseren zal altijd falen om die reden.

Tesla is nog altijd zwaar ondergewaardeerd.

Dwergmaster 06-12-18 | 14:32

@Johnny66 Je hebt nog wat huiswerk op het onderwerp van waterstofvoertuigen te doen zo te zien. Overigens riep je hier de afgelopen 4 jaar continu dat Tesla het einde van de maand niet zou halen, dat doe je nu nog steeds zo te zien. Indrukwekkend consistent gedrag wel.

Johnny66 06-12-18 | 15:36

Vertel eens over waterstof. . ...

SlimmeBelg 06-12-18 | 12:10 | 1

Als ik een auto koop, wil ik hem/haar zo snel mogelijk berijden. Dus dit merk valt voor mij al af. Ongeacht hoe het beursgenoteerd staat.

bitflip 06-12-18 | 13:44

Vanwege 1 model dat tijdens de introductieperiode iets langer kan duren om af te leveren na aankoop?

Zeg dan gewoon meteen dat je geen auto's koopt.

Vaartje 06-12-18 | 19:38 | 1

Kijken we ook even naar het dividentrendement? Daimler maakt tenminste winst en keert daar een deel van aan haar aandeelhouders uit. Een stuk aantrekkelijker dan de Tesla ponzi.

bitflip 07-12-18 | 09:11

Geen visie, geen investering. Dividend trekken kan altijd nog.

Reageer