Autobahn

Fiat Panda en Jeep Wrangler zijn waardeloze crashers

Als er een vakbond van crashtestdummies was, dan zouden ze waarschijnlijk gaan staken als ze producten van FCA moesten testen. EuroNCAP heeft weer idioot weinig sterren voor de Italo-Amerikaanse producten. Gelukkig zijn er ook fabrikanten met 5 sterren.

Als je de testresultaten van de auto's van FCA los zou bekijken, zou je denken dat EuroNCAP onmogelijke hordes heeft opgeworpen voor crashtests. De auto's van Fiat en Jeep falen steeds roemloos voor crashmuren. Nul sterren voor de Fiat Panda (net als voor de Punto) of één ster voor de Jeep Wrangler, het lijkt alsof de auto's van aluminiumfolie zijn gemaakt.

Daar staat tegenover dat de Hyundai Santa Fe, BMW X5, Audi Q3, Jaguar I-Pace, Peugeot 508, Volvo V60 en Volvo S60 de volle vijf sterren kregen in deze testronde. Het kan dus wel

Het moet worden opgemerkt dat de Fiat Panda in 2011 nog vier sterren haalde bij de test. Het is niet zo dat de auto inmiddels extreem veel onveiliger is geworden, maar de eisen zijn wel verhoogd. Er worden veel punten afgetrokken voor de afwezigheid van veiligheidshulpmiddelen die bij veel auto's inmiddels standaard zijn.

Wrangler

Zelfs EuroNCAP erkent dat de Panda geen nieuwe wagen is en dat de implementatie van de systemen veel geld kost. De Jeep Wrangler is echter een compleet nieuwe auto en die heeft ook nauwelijks iets aan veiligheid aan boord. De auto herinnert je eraan dat je je gordels om moet doen, en je kunt een snelheidsbegrenzer instellen. Verder is er geen enkel veiligheidssysteem aanwezig. EuroNCAP-directeur Michiel van Ratingen hierover: "Het is echt enorm teleurstellend om een splinternieuwe auto te zien die in 2018 zonder autonoom remsysteem en geen rijbaanassistent op de markt wordt gebracht. Het is hoog tijd dat we een product van de Fiat-Chrysler-groep gaan zien met de veiligheidssystemen die hun concurrenten bieden."

Reacties

Andreas B. 05-12-18 | 15:15 | 2

wat de NCAP had moeten doen is het aantal mogelijke sterren uitbreiden, zodat de extra veiligheidssystemen gewaardeerd worden in punten boven de 5. Nu heb je de situatie dat je beoordelingen niet meer kan vergelijken. Dezelfde punto die eerst 5 sterren scoorde nu 0 sterren geven klopt gewoon niet. Het is dezelfde auto en je bent in de 0 sterrren versie even goed beschermd als de 5 sterren versie. Hoe vergelijk je een nieuwe auto met aan andere auto van driejaar geleden, kwa veiligheid?

rozeisgay 05-12-18 | 16:23

Dezelfde punto heeft al meer dan 5 jaar geen 5 sterren gehad, voornamelijk omdat de A-stijl de eerste is de mee geeft in een botsing. Fiat is echt troep, ik zou alleen mijn schoonmoeder daarin laten rijden.

Johnny66 05-12-18 | 16:50

Zoals andreas zegt moet het puntensysteem op de schop. Eerder had de Panda 4 , nu dus 0 . Kijk even naar die panda , hoe ziet ie er uit en je weet genoeg. Een lane assist oid is al een punt , daar kan een panda niet aan mee doen.

The project 05-12-18 | 15:45

Volgens mij is dit zelfs het vorige type Panda. Zou dus al een ontwerp van 20 jaar terug zijn.

Harry Turtle 05-12-18 | 21:00 | 2

Lekker tegenstrijdig artikel jongens. Zoals jullie zelf al zeggen, puntenaftrek is vooral toe te schrijven aan de afwezigheid van actieve veiligheidssystemen.
Passieve veiligheid (kreukelzone etc) is weinig mis mee.
Wat dit bericht vooral aangeeft is dat dat sterren systeem eens grondig op de schop moet.
Geef aparte waarderingen voor actieve en passieve veiligheid.
Dat sterretje voor lane-assist heb je verdomd weinig aan als een dronken tegenligger je frontaal raakt.

Johnny66 06-12-18 | 09:38

yep

who cares? 06-12-18 | 12:18

Yep indeed. Vanzelfsprekend zijn moderne auto’s in het algemeen veiliger maar met dat in gedachte de volgende anekdote: ik maakte een paar jaar geleden een hele domme fout waardoor een auto met ongeveer 60 km p/u in mijn rechterflank naar binnen kwam. Mijn dochter zat daar maar bleek na controle in ziekenhuis niets te hebben. De ambulancebroeder vertelde me dat ik blij mocht zijn met de auto waarin ik reed omdat het anders misschien wel heel anders had kunnen aflopen. De auto: een Mercedes S-klasse van 1988.

Reageer