Autobahn

Cyril Abiteboul: volgend jaar hebben we een goede motor, echt waar

Renault kon het afgelopen Formule 1-seizoen eigenlijk geen probleemloze motor afleveren. Iets wat toekomstig Renaultrijder Daniel Ricciardo kan beamen, maar toch denkt Renault-baas Cyril Abiteboul dat het volgend jaar wel gaat lukken.

Door het gebrek aan kwaliteit bij de Renaultmotor kon Red Bull de twee grootste concurrenten, Ferrari en Mercedes, niet bijbenen als het aankwam op ruwe kracht. Max Verstappen en Daniel Ricciardo kwamen daarvoor steevast tussen de twintig en dertig pk te kort (in de kwalificaties zelfs 55 pk). Tenminste, dat schat de altijd hard werkende Fransman Cyril Abiteboul. Maar daar komt volgend jaar verandering. Echt waar, u kunt hem op zijn woord geloven

Volgens de teambaas, die we toch verdacht vaak in een gele outfit zien, gaat Renault nu alles op alles zetten om de motor net zo goed te krijgen als die van de topteams. Volgens Abiteboul is het chassis van de eigen bolide al goed genoeg om vooraan te kunnen rijden en moet er nu keihard aan gewerkt worden zodat ze op motorisch gebied ook mee kunnen komen. Hij ziet dan ook geen enkele reden om te denken dat het gat tussen hen en twee topteams niet gedicht kan worden.

Toro Rosso

Volgend jaar rijdt Red Bull niet meer motoren van Franse makelij, maar heeft het een Honda-krachtbron. En hoewel de Rode Stieren hun enthousiasme over de nieuwe aandrijving niet onder stoelen of banken steken, gelooft Cyril er helemaal niets van: "Laten we afwachten wat er gebeurt bij Red Bull en Honda. Red Bull krijgt er geen genoeg van om te vertellen hoe goed Honda is vergeleken met ons. Mag ik dan even opmerken dat Toro Rosso nog steeds achter ons staat?"

Daarbij denkt hij ook dat Red Bull Renault tot het laatste moment dwars wil liggen. Hij geeft als voorbeeld dat toekomstig Renault-coureur Daniel Ricciardo niet in een Renault mocht testen: "Het heeft zeker een reden waarom Red Bull Ricciardo niet toeliet onze auto in Abu Dhabi te testen. Ze willen waarschijnlijk niet dat hij ons al vroeg goede tips geeft in welke richting we de auto kunnen verbeteren. Maar als Red Bull ons in de weg ligt, toont het me dat we de goede kant opgaan."

Reacties

Harry Turtle 04-12-18 | 16:51

Hee daar is die manisch-depressieve rancuneuze ex van Red Bull weer.

CamaroHans 04-12-18 | 17:03 | 2

Het chassis goed genoeg om vooraan te kunnen rijden? O vandaar de spannende gevechten tussen Red Bull en Renault!

Techtalent 04-12-18 | 18:40

Toch prachtige franse slag dit. Ja, nee, deze keer gaan we wél ons best doen hoor... moeten toch met meer komen dan dit. Ben ook benieuwd wat Honda en Redbull samen kunnen opzetten maar geloof wel dat Renaukt daar nog steeds niet aan kan tippen. Denk zelfs dat als Renault volgend jaar weer zo matig presteert ze stoppen met F1.

CamaroHans 04-12-18 | 19:32

Ik doelde eigenlijk op het feit dat RB dezelfde motor heeft als Renault zelf. Als dat chassis van Renault zo goed was hadden ze flink met RB kunnen knokken... maar geloof niet dat we daar veel van gezien hebben.

KapiteinKlein 04-12-18 | 17:29

Hoe zou dat voelen, om zo'n ongelofelijke blaaskaak te zijn?

ScumbaggusMaximus 04-12-18 | 19:02 | 2

Tot nu toe heeft Renault bewezen dat ze hun motoren snel of betrouwbaar kunnen leveren, maar niet beiden. Ik ben benieuwd wat de Franse definitie van "goed" is.

politiekgemotiveerd 04-12-18 | 19:55

Die heb je afgelopen jaar al gezien, want vorig jaar zei hij ook dat het dit jaar goed ging zijn...

KapiteinKlein 04-12-18 | 22:08

Op snelheid en op betrouwbaarheid zijn ze ook niet op orde, zelfs niet als ze zich focussen op een van de twee facetten. Het aantal PK is nog nooit in de buurt geweest van Mercedes en Ferrari, en de betrouwbaarheid liet ook zeer vaak te wensen over.

Cen Bramer 04-12-18 | 19:50 | 2

- Red Bull krijgt er geen genoeg van om te vertellen hoe goed Honda is vergeleken met ons. Mag ik dan even opmerken dat Toro Rosso nog steeds achter ons staat?" -

Hahahaaaaaa lolbroek! Toro Rosso heeft een jaar allen maar getest en penalties geïncasseert om Renault volgend jaar 'grandes giclées de morve jaune' voor de ogen te rijden.

aero911 04-12-18 | 20:43

Touchè!

Cen Bramer 04-12-18 | 20:55

@aero911 gezondheid!

Hunebedbouwer 04-12-18 | 20:11 | 3

Zal je zien dat hun motor volgend seizoen mee kan met de top. En dat Honda tegenvalt...
In de jaren 90 was Williams oppermachtig met.. een Renault motor. Ze waren dominanter dan Mercedes nu is.
Dus Renault afschrijven? Doe maar niet...

Harry Turtle 04-12-18 | 20:53

Kent u de uitdrukking 'Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst'?

KapiteinKlein 04-12-18 | 22:11

In de kampioensjaren van Red Bull (2010-2013) lag er ook een Renaultblok achterin. Verschil met toen en nu is dat motoren veel gecompliceerder zijn en dat Renault blijkbaar minder goed deze blokken kan bouwen dan anderen. Of Honda beter is weet niemand, maar Renault gaat niet na 5 jaar opeens wèl een goed blok leveren.

pietvanvliet 04-12-18 | 22:22

Die slijmjurk heeft het over 'bij de eerste zeven'. Das achter Redbull.
Afschrijven hoeft niet, maar om Renault nu op basis van deze losse flodder van abiteboul meteen als kanshebber op te schrijven, gaat me ook wat te ver.

Vooralsnog verwacht ik Raikonen volgend jaar op plek zeven, in zn tweedekans Ferrari.

Vinzie 05-12-18 | 02:22

Volgend jaar wordt vuurwerk, ik kijk er nu al naar uit.
Overigens las ik een ander interview van hem dat het chassis nog niet helemaal is wat het moet zijn en dat dit wellicht aankomend jaar ook nog zo is aangezien alle focus op de motor ligt.
Er wordt dus wel een hoop onzin geschreven en wat is nu waar?

odolstoornis 05-12-18 | 09:29

Zo lijkt het wel alsof Renault expres al die jaren niet zo veel gedaan heeft, en ze nu pas besluiten een keer een echt goede motor te hebben voor volgend jaar. Echt waar hoor!

Ga toch gauw weg. Cyrils broekje is alleen maar geler aan het worden, omdat hij in zijn broek pist van angst. Oh, wat wil ik dat gezicht zien als blijkt dat de Honda motor in de Red Bull vele malen beter zal zijn dan de Renault. Zal denk ik zelfs consequenties hebben voor zijn baan als teambaas.

Kijk dat Honda niet sterk is in 2019 wordt zelfs door Red Bull aangegeven, omdat zij volgend jaar zien als een 'sabbatical' en dat jaar willen gebruiken om door te ontwikkelen. Dus mocht Renault beter zijn, nou nou poeh poeh. Dat wisten we. Red Bull heeft volgend jaar niets te verliezen. Renault wel.

Reageer