Autobahn

Max Verstappen en Romain Grosjean grootste boefjes in de F1

Sinds de Formule 1 in 2014 een systeem van strafpunten op de superlicentie invoerde,  zijn er aardig wat puntjes uitgedeeld, maar nog geen schorsingen. Grootste wangedragers: Max Verstappen en Romain Grosjean.

De afgelopen vijf seizoenen hadden Formule 1-coureurs te maken met strafpunten: voor elke misdraging kunnen één of meerdere punten uitgedeeld worden, bij 12 verzamelde punten volgt automatisch een schorsing van één race. De punten vervallen een jaar nadat ze zijn uitgedeeld weer. 

U zou kunnen stellen dat het systeem er eigenlijk alleen voor de sier is, en dan geven we u gelijk. Je moet hard je best doen om in een jaar twaalf punten te vergaren, Romain Grosjean kwam er eind oktober (10 punten) nog het dichtst bij in de buurt. Racefans zocht uit hoeveel punten de afgelopen vijf jaar zijn uitgedeeld, en ontdekte dat zowel Verstappen als Grosjean lijstaanvoerder zijn met 19 punten. Er zijn dertien coureurs die er 10 of meer hebben ontvangen, in totaal deelden de stewards in 100 races 287 punten uit.

Maar zoals gezegd: de strafpunten lijken vooral voor de sier te bestaan. Ook Max Verstappen vindt het systeem je reinste stierenpoep, en wil er het liefst gisteren nog van af. Voor 2014 werd er nog wel eens zwaarder gestraft, een bekend voorbeeld is Schumacher die na Silverstone 1994 twee races geschorst werd wegens het negeren van een zwarte vlag (die hij kreeg omdat hij een lullige stop & go niet uitvoerde). Zij team Benetton kreeg destijds van de FIA ook nog eens $500.000 boete. De laatste harde schorsing die we ons kunnen herinneren is van (daar is weer) Grosjean: na Spa 2012 mocht de Fransman een race van de zijlijn bekijken.