Autobahn

Franse overheid capituleert: accijnsverhogingen teruggedraaid

Het kost je een gesloopte Arc de Triomphe, wat geplunderde winkels en een enkele geflipte Porsche, maar dan heb je ook wat. De Franse overheid gaat door de knieën voor de volkswoede van de Gele Hesjes, en schort de brandstofprijsverhogingen op.

Wie afgelopen vrijdag in Parijs was moet zich even in 1789 gewaand hebben, zij het met een bevolking van ietwat diverser pluimage. Het was in de hoofdstad (maar ook in steden als Toulouse en Marseille) - pardon our French - één grote teringzooi. Relschoppers sloegen alles kort en klein, en we zagen zelfs een trekker met giertank, die zijn inhoud over de gevels van de mooie Parijse gebouwen leegspoot. Ah, en deze uitgebrande AMG GT.

In plaats van de Bastille was een ander symbool van de Franse grandeur dit keer mikpunt van een bestorming: de Arc de Triomphe werd van binnen geruïneerd, en enkele grapjokers deden bovenop het gebouw een Alonsootje. Echter, je moet het de demonstranten wel nageven: er is gereageerd op hun onvrede. Net zoals Charles de Gaulle eind jaren '50 de Algerijnen toesprak met een welgemeend 'je vous ai compris', lijkt de huidige Franse regering ook toe te geven aan de vurige wens van zijn onderdanen. Niet die van onafhankelijkheid dit keer, maar van minder belasting betalen (crèpe).

Persbureau AP meldt dat de premier van Frankrijk, Édouard Philippe, vandaag een opschorting van de accijnsverhogingen op brandstof zal aankondigen, in een poging de gemoederen te bedaren. Zeg van de Fransen wat je wilt, ze bereiken wel hun doel, in plaats van alles maar te slikken. En met een shovel een brandende auto ergens inrijden helpt altijd om je argumenten kracht bij te zetten. Aanstaande zaterdag gaan de Gele NederHesjes overigens Amsterdam op zijn kop zetten, uit *kuch* voorzorg heeft de gemeente de 'I AM'-letters al weggehaald. Viva la resistance!

Reacties

MisterMr 04-12-18 | 09:45

Let je even op Mark Rutte....

Durereaguurder 04-12-18 | 12:37

Kortom het werkt wel. Hoe duur was onze benzine ook alweer? Dividend belasting? Etc etc

1,2,tja,tja,tja 04-12-18 | 14:15

Dit geeft natuurlijk weer een ruk signaal af naar al die uitvreters, als je maar genoeg terreur zaait luistert er wel iemand.

nooitgrappig 04-12-18 | 14:22

En is het nu klaar? Of ging het eigenlijk niet echt om de verhoging van de accijns en wilde men gewoon relschoppen?

sweedminder 04-12-18 | 20:26

luxemburg 1 liter euro 1,13... Belgie 1.37 Frankrijk 1,43 Duitsland 1,51 NEDERLAND 1.63 ... Niets aan de hand mensen... gelehesjes??? nee nooit van gehoord... in nederland gebruiken we het internet om te laten weten wat we vinden... en natuurlijk trots op dit kleine landje dat we het meest betalen voor dat litertje euro in ganz europa..

lekkeraustralie 05-12-18 | 13:01

Die verhoging was/is gewoon de 'trigger' voor veel andere onvrede. Ooit eens in de banlieus geweest. ? al 35 jaar geleden was ik ten strengste afgeraden om in de buurt te komen en het is vast niet beter geworden. Wij kijken met onze mooie ogen, maar zien de haat niet. Het gaat niet om auto's of benzine etc. waar het werkelijk om gaat hoort in een ander blog/forum.

Reageer