Autobahn

Officieel: Formule E gaat Mario Kart met 'Attack Mode'

Een elektrische raceklasse spannend maken, hoe doe je dat? Ervoor zorgen dat de coureurs de race uit kunnen rijden op één lading is al een goed begin, en als je er vervolgens een beetje Mario Kart inmixt hebben de fans meer spektakel.

Het kwam in de plannen voor seizoen 5 al even aan de orde, een Attack Mode. Deze modus, die de coureurs in de race tijdelijk 10 procent meer vermogen geeft, moet een nieuw strategisch element toevoegen aan de Formule E. De elektrische klasse groeit langzaamaan richting een volwaardige racesport.

Over twee weken is de openingsrace van seizoen 5, waarbij voor het eerst gefinisht wordt zonder halverwege de race van bolide te wisselen. Dit is dankzij een nieuw accupack van 54 kWh, dat de oude unit van 28 kWh vervangt. Tijdens de race zijn de wagens beperkt tot een vermogen van 200 kW (272 pk), waarmee ze een kleine vier keer minder krachtig zijn dan Formule 1-bolides. Met Attack Mode krijgen de auto's tijdelijk 225 kW, net dat beetje extra om een geslaagde inhaalactie uit te voeren. Althans, dat is de gedachte.

Verplicht

Attack Mode moet door elke coureur op een zelf te kiezen moment binnen de race ingezet worden,  dit gebeurt door via een speciale zone te rijden die buiten de ideale lijn ligt. Je moet dus eerst een beetje voordeel opofferen om later meer vermogen te oogsten. Fans herkennen de modus aan oplichtende blauwe LED'jes in de halo. Daarnaast blijft het bestaande Fanboost-systeem (240-250 kW), dat nu herkenbaar is aan magenta (paarse) LED'jes in de titanium hoofdbeschermer. 

Naast Halo-LED'jes wprden fans ook via virtual reality attent gemaakt op een ingeschakelde kermisfunctie: "To help fans follow ATTACK MODE, the Formula E host broadcast will incorporate virtual reality - with the activation zone rendered on the track as a tied to field graphic. The cutting-edge technology will harness trackside camera tracking, live telemetry data and powerful graphic engines to help tell the story of the race."

Stoffel, Robin, Pascal, Felipe

Op de grid van de Formule E zien we veel oud-F1-coureurs: Stoffel Vandoorne, Felipe Massa, en Pascal Wehrlein zijn enkele bekende namen. De Nederlandsse inbreng komt van Robin Frijns, die de V8 van zijn DTM-Audi verwisselt voor de stofzuigermotoren van de Formule E. Buzz buzz.

Een special over de achtergrond van de tweede generatie Formule E-bolides is hier te lezen, hieronder een hype-video voor de Attack Mode, met Knight Rider-achtige montage.

Reacties

Harry Turtle 04-12-18 | 10:06

Ik denk dat de FE wel eens heel hard aan populariteit kan gaan winnen, ze lijken veel beter te begrijpen dat het om entertainment gaat.
De F1 denkt onterecht dat ze met die achterhaalde nodeloos complexe hybride's een soort groene voorpost zijn voor straatauto's, en verliezen daarmee de factor entertainment uit het oog.
Als ze dan al iets de entertainment factor doen, is het meteen een oerdomme mispeer dat F1 er auto's er stoerder en breder uit moesten zien waardoor inhalen schier onmogelijk is geworden. Maar het treintje gaat nu wel 2 sec sneller per rondje, en dat is echt super spectaculair op tv ofzo.

Cadaver 04-12-18 | 10:31

MotoGP is leuker dan F1 gezien de vele inhaal acties.
FE gaat leuker worden dan de F1 omdat ze het F1 probleem op gaan/proberen te lossen.

Hiesjes 04-12-18 | 10:43 | 1

Nou nog regelen dat de locaties waar geracet wordt zijn voorzien van voldoende krachtstroom punten. Zodat niet de hele nacht voor ieder team een dieselaggregaat aan hoeft te staan om die accupakketten op te laden.

Harry Turtle 04-12-18 | 11:33

Dat is inderdaad wel echt extreem knullig.

poiuytrewq 04-12-18 | 12:21

Dit systeem is net zo spannend als een aap achter een groot knoppenboard waarbij elke knop een willekeurige auto 5 seconden langzamer maakt. Het is allemaal net zo nep als de Pirellibanden die 8 rondjes meegaan en de DRS vleugel in de F1.

poiuytrewq 04-12-18 | 12:22 | 1

FE zal eenzelfde dood sterven als A1GP

WatMoetJeNu 04-12-18 | 12:41

Dat zou best kunnen inderdaad.
Wat ook nog zou kunnen is dat over 15 jaar de F1 en FE gewoon samengevoegd zijn/worden.

Wie zal het zeggen.....

Reageer