Autobahn

Antwerpen overtroeft Amsterdam: parkeren op straat verboden

In Amsterdam werken ze hard aan het weren van auto's met het verhogen van het parkeertarief. In België doen ze niet aan het verhogen van parkeertarieven, Antwerpen wil het parkeren op straat gewoon verbieden.

In Nederland krijgen we vooral veel halfbakken 'oplossingen' voorgeschoteld onder de noemer dat het beter voor iedereen is. Daarom mag je in Amsterdam straks een maandloon betalen voor een uurtje parkeren, en mag je met je oude diesel helemaal nergens meer komen. In België draaien ze niet om de hete brij heen en pakken ze hun problemen voor een keer direct goed aan: in Antwerpen kunnen bezoekers straks niet meer op straat parkeren. Tenminste, dat is het plan

De stad kampt met een gigantisch te kort aan parkeerplaatsen en in plaats van die bij te bouwen moeten bezoekers aan de stad gewoon ruimte maken. Het idee is iedereen die van buiten Antwerpen komt niet te laten parkeren in de stad. Toeristen worden gewezen op P+R's of parkeergarages aan de rand van de stad. Toch in het centrum parkeren levert een fikse boete op. Hierdoor moet er weer ruimte komen voor de stedelingen die nu hun auto nergens kwijt kunnen. Mooie bijkomstigheid is dat deelwagens aantrekkelijker worden, omdat ze dan wel ergens geparkeerd kunnen worden. Natuurlijk draag het hele plan ook bij aan een leefbaarder Antwerpen.

Een datum voor de invoering is er nog niet. Eerst moeten de haken en ogen weggewerkt worden. Er zijn namelijk bezoekers die wel welkom zijn. Denk hierbij aan dokters en familieleden. Hiervoor moeten uitzonderingen komen, maar hoe dat precies gaat werken weten ze in Antwerpen nog niet.

Reacties

MisterMr 03-12-18 | 12:17

Goed plan. Weer een stad die ik niet meer ga/kan bezoeken. Laat mij met de auto maar lekker naar die kleine dorpjes gaan waar je nog gewoon voor de deur kunt parkeren en je welkom voelt. Waar de ondernemer nog blij met je is en je niet gezien wordt als de zoveelste [email protected]#$%^fusttoerist.

WatMoetJeNu 03-12-18 | 12:34 | 2

Grappig, met als resultaat dat de grotere parkeerplaatsen in de stad dus grotendeels leeg zullen raken.
De parkeergarages in de binnenstad van Antwerpen zijn gevuld met auto's van mensen die er werken en of mensen die op bezoek komen.
Als de bezoekers (lees: werkende mensen en toeristen) gaat verbieden in de stad te parkeren, zullen die garages voor 75% leeg komen te staan.

Schitterend voorbeeld van Belgische logica.

Promedio 03-12-18 | 13:01

Parkeren op straat bedoelen ze.

-=PyP=- 04-12-18 | 00:23

Slopen die garages en woningen bouwen misschien?

two ball cane 03-12-18 | 13:06 | 4

" Hierdoor moet er weer ruimte komen voor de stedelingen die nu hun auto nergens kwijt kunnen."
Als er teveel vraag voor een beperkt aanbod is moet de prijs omhoog. 1 plus 1 is twee.

Ik snap niet dat onderscheid op woonplaats anno 2018 nog steeds mag. Bij de verkoop van parkeervergunningen onderscheid maken naar woonplaats. Waarom zou iemand die aan een straat woont wél (goedkoop) mogen parkeren en iemand die op bezoek komt niet? Omdat de bewoners een auto 'nodig' hebben maar er niet voor willen betalen? Onzin. Ik heb misschien een tuin 'nodig'. Een aanlegsteiger voor de deur. En een groot huis met veel kamers. Allemaal dikke prima, maar dan moet ik dat toch echt zelf betalen. En in de stad is dat een stuk duurder dan daarbuiten. En feitelijk worden de bewonersplekken voor minder dan de marktwaarde van de grond uitgegeven aan de bewoners. Dat is dus een vorm van subsidie aan autobezitters. Daar betalen ook niet-autobezitters aan mee.
Mijn oplossing: een beperkt aantal parkeervergunningen per gebied. Een gebied baseert de prijs voor een vergunning op de grondprijs zodat aankopen/afstoten parkeerplekken kostenneutraal kan en afhangt van de vraag. Iedereen kan een vergunning kopen. (waar ben je bang voor, dat iemand een vergunning voor een ander gebied koopt? als de prijs marktconform is zal dat echt niet zo snel gebeuren). Mensen die wel in een duur gebied wonen maar niet voor de parkeerplek willen/kunnen betalen zullen het zonder parkeerplek moeten doen.

glaaf 03-12-18 | 15:32

Ja joh, als inwoner moeten wijken voor bezoekers die er af en toe op visite komen en derhalve met gemak een hoger tarief kunnen/willen betalen. Een inwoner die overigens via belastingen bijdraagt aan het geheel. Lijkt een beetje op ons vluchtelingen beleid.

elfenstein 03-12-18 | 16:09

Want als je een auto hebt betaal je ook helemaal niks mee he?
Aan de ene kant wil de overheid maar wat graag dat je auto's koopt, als dat stagneert komt de kamer in spoedzitting bijeen, maar aan de andere kant wordt je helemaal verrot gebeukt als je het ding ook daadwerkelijk gebruikt. Heee meneertje, waar denkt u dat u met die duurbetaalde, flink ge bpm'de, overtakste en slechtste investering ooit heengaat? Parkeren? Noohooo, dat gaat zomaar niet hoor, dat wordt dokken met je vieze stinkbak voordat je in onze winkels mag komen consumeren. Wil je je eigen auto bij je huis parkeren? Nah, hoe kóm je d'r bij? Eerst dokken he, wat dacht je dan? Dat je dat zomaar gratig kan doen?
Ik was laatst in frankrijk en heb zodoende m'n gele hesje al klaar liggen...

two ball cane 03-12-18 | 17:42

Glaaf en Elfenstein verwoorden mijn kritiek anders maar ook treffend.
Iedereen betaalt zich in Nederland een ongeluk voor z'n auto. Dat is een gegeven. Waarom de een dan wel voor heel goedkoop op straat mag parkeren en de ander niet is mij een raadsel. Ook gemeen naar degene die niet goedkoop op straat mag parkeren want die betaalt met alle dure belastingen en accijnzen dus de korting voor de bewoner. Terwijl ze beiden van dezelfde dure stadsgrond gebruik willen maken. Overigens zijn er tegenwoordig zat huizen met parkeergelegenheid op eigen terrein. Ook stadswoningen. Kan je ook overwegen.
Niet leuk natuurlijk, voor die bewoners, maar waar is men bang voor? Dat bezoekers vaker langskomen en dan plekken bezet houden? Dan hebben ze toch een doel om daar te zijn? En als je ze niet toelaat moeten ze verder lopen naar hun bestemming. Idem-dito voor bewoners die niet willen betalen voor parkeren op gemeentegrond voor de deur. Die zullen dan wat verder moeten lopen.

-=PyP=- 04-12-18 | 00:25

@two ball cane 03-12-18 | 13:06
U bent koning van het kapatalisme! Gefeliciteerd! Gele hesjes verzamelen zich al rond uw woning, succes!

stijnnn 03-12-18 | 15:08 | 1

Lekker pesten. Rot een eind op Antwerpen, ik mag met mijn auto sowieso jullie milieuzone niet in, terwijl ik wel gewoon beschik over een Umweltplakette. Dus dan gewoon lekker tripjes naar Duitsland. Doei!

The Ugly 04-12-18 | 09:50

Als jouw auto voldoet aan de normen van umweltplakette nummer 4 (groen) dan mag je er ook zeker Antwerpen nog mee in. Met een gele umweltplakette wellicht niet maar daar kom je de Duitse milieuzones ook niet meer mee in.

LesPaul 03-12-18 | 18:16

Strak plan, hoop dat de uitvoering in dezelfde handen komt als de nieuwe rondweg om Antwerpen. Tegen de tijd dat er dan een regeling is, hebben we allemaal een zweefauto met eigen kernfusie centrale.

Reageer