Autobahn

Christian Horner: 'Renault blokkeerde ons succes dit seizoen'

Red Bull Racing deed het nog nooit zo goed sinds de komst van de hybridemotor, maar toch kon het allemaal een stuk beter volgens teambaas Christian Horner. Volgens hem had Red Bull het beste chassis, maar liet Renault het afweten.

Na maanden lang modder naar elkaar gooien, is de concrete samenwerking tussen Renault en Red Bull Racing eindelijk afgelopen. Het team uit Milton Keynes stapt in bed met motorleverancier Honda, maar niet voordat het laatste mes in de rug van de Franse motorenbouwer is gestoken. Hatelijke Horner zegt dat de rode stieren veel meer hadden kunnen winnen als de Fransen met 55 pk extra over de brug waren gekomen.

De goede prestaties van afgelopen seizoen (Red Bull won vier keer) kwamen volgens Horner vooral door het werk van het eigen team. "Ik neem echt mijn hoed af voor iedereen in de Red Bull-fabriek in Milton Keynes. Zij hebben misschien wel ons beste chassis ooit gebouwd. Als je eens kijkt naar andere teams die dezelfde motor gebruiken, dan is er echt een wereld van verschil." Daar heeft hij natuurlijk een punt. Zeker als je de vergelijking maakt met andere teams die ook met het Renaultblok raceten, maar lang niet zulke prestaties wisten neer te zetten.

Met de opmerking geeft hij dan ook aan dat het motorblok het enige zwakke punt van de hele auto was. Niet alleen kwam het team vermogen te kort, ook was de betrouwbaarheid ver te zoeken. Dat kan eventueel nagevraagd worden bij Daniel Ricciardo. "De betrouwbaarheid was dit seizoen niet goed, we hebben elf of twaalf uitvalbeurten gehad. Dat was zelfs onze voornaamste achilleshiel. We proberen nu het vermogen en de betrouwbaarheid van de grote teams - Ferrari en Mercedes - te bereiken. Lewis Hamilton heeft dit seizoen bijvoorbeeld maar één echte DNF gehad en Sebastian Vettel ook. Dat zijn cijfers waar wij ook naar streven."

Op de vraag of hij denkt dat Red Bull volgend jaar met Honda meer races gaat winnen, laat de Brit zich niet heel concreet uit, maar deelt hij nog even een laatste sneer uit naar Renault: "Het is altijd moeilijk te zeggen en er zijn veel mitsen en maren, maar ik denk dat dit seizoen er met ongeveer 40 kW extra ook al heel anders had uitgezien."

Reacties

ScumbaggusMaximus 30-11-18 | 12:27

De sneer die je kon verwachten.

3..2..1 de sneer terug van Renault dat ze zonder Renault niet eens konden meedoen (met trouwens ook niet altijd).

Psycho Daddy 30-11-18 | 12:31 | 5

Hornertje toch. Alle uitvalsbeurten met defecte koppelingen, versnellingsbak, uitlaat, remmen, tegen elkaar botsende coureurs nu al vergeten? RBR heeft nogal wat puntjes op de i te zetten alvorens ze net ze betrouwbaar worden als Mercedes en Ferrari.

OG_Cracker 30-11-18 | 13:33

Behalve de remmen worden de ander dingen die je noemt toch enigszins beïnvloed door wat voor motor erin ligt.

Duffe 30-11-18 | 14:31

Waar zegt Horner eigenlijk dat de uitvalbeurten nadrukkelijk de schuld van Renault zijn?

Horner noemt Renault altijd als het gaat om een gebrek aan vermogen maar als het over uitvalbeurten gaat heb ik hem die naam al lang (sinds het begin van het seizoen?) niet meer horen noemen.

Ik lees het wel vaak in artikelen van Autobahn en vergelijkbare pulpsites, maar net als in dit artikel blijkt dat helemaal niet uit de citaten van Horner zelf maar is het vooral wat de auteur er zelf omheen heeft getypt. En zoals wel vaker hier is dit een derdehands artikel en ontbreekt ook in de bron van Autobahn een bronvermelding naar het werkelijke interview met Horner.

Zelfs als onze Nederlandse pitreporter na een uitvalbeurt met zijn suggestieve vragen aan komt zetten probeert Horner de oorzaak bijna altijd te ontwijken met antwoorden in de trand van "we moeten de data nog analyseren dus we weten het nog niet" of "we kijken nu vooral vooruit naar de volgende race".

Sonja27 30-11-18 | 15:33

Ach, Mercedes doet ook wel 'ns elkaar aan de kant zetten.
... maar dan toch 1 en 2 worden in de eindstand.

zik 30-11-18 | 15:59

OG_Cracker: ook remmen. Behalve botsingen hebben alle zaken die Psycho Daddy noemt wel degelijk met de motor te maken. Desalniettemin is het wél iets te makkelijk om alle DNF's op conto van Renault te zetten. RB heeft bv. zélf voor de spec C motor gekozen op enig moment, terwijl Renault dat niet adviseerde en zelf ook niet deed, wegens onbetrouwbaarheid.

OG_Cracker 30-11-18 | 17:47

Zou best kunnen. Ik weet wel dat bij de remmen er voor alle teams keuze is uit twee fabrikanten en dat alles wat de motoren aanstuurt gemaakt word door McLaren. Geen idee dus wie nou de echt verantwoordelijk is voor het falen van Red Bull, maar dat de Franse motor niet de beste is lijkt me wel duidelijk.

beschuitfluiter 30-11-18 | 13:00 | 1

En dan nog op 2 punten van de nummer 3 als 4e eindigen in het kampioenschap...

zik 30-11-18 | 16:00

Sterker nog, als Gasly niet dwars had gezeten, had ie nog nummer 3 kunnen zijn.

OG_Cracker 30-11-18 | 13:41 | 2

Fijne kerel die Horner. Met hem kun je prima een paar pilsjes wegtikken volgens mij , daarnaast ben het ook bijna altijd met hem eens. Toto die teri.....
Laat ook maar, ben geen fan in ieder geval. Moge dat duidelijk zijn.

zik 30-11-18 | 16:01

Die zak hooi van Renault, dat is pas een naar ventje.

OG_Cracker 30-11-18 | 17:55

Eens, maar hoe die Oostenrijkse mof altijd midden in de pitbox met een camera op zijn neus zit erger ik mij groen en geel aan en dat is nog maar één dingetje die ik even gauw opnoem. Smerige patjakker is het.

Psycho Daddy 30-11-18 | 16:45 | 3

@OG_Cracker 30-11-18 | 13:33

Koppeling: onderdeel van de versnellingsbak, wordt door RBR gemaakt, uitlaat: auto specifiek, wordt ook door RBR gemaakt. Ik zie niet zo goed in hoe de koppeling en de versnellingsbak stuk zouden kunnen gaan door de motor. Ja, als de motor teveel koppel levert, dan gaat de bak stuk.

Cen Bramer 30-11-18 | 17:10

Als je zelf een koe hebt en het melken lukt niet, heb je de techniek noet onder de knie. Levert Albert Heijn pakken geschifte, zure melk is dat een slecht product.

Of klaag jij niet als je miljoenen betaalt voor een product dat niet werkt?

OG_Cracker 30-11-18 | 17:39

De toleranties van de onderdelen in de F1 zijn een stuk krapper dan bij de gemiddelde straatauto. Als alles niet harmonieus samen werkt kan je problemen verwachten. Kan me zo voorstellen dat een haperende/ slecht afgestelde motor onderdelen extra belast (lees: meer dan afgesproken), maar ik ben dan ook geen echte techneut.

Cen Bramer 30-11-18 | 18:02

Dat maakt in de hele discussie tussen Renault en RBR geen fluit uit. Als profeasioneel team weet je dat het mcrometer werk is en dat accepteer je, samen met de leverancier. Maar als je leverancier wel je miljoenen en kijkje in de keuken wil, maar weigert om te leveren, dan krijg je gezeik. RBR werkte met Renault, Abitterbal niet met RBR. Eenrichtingsverkeer in een relatie is killing.

odolstoornis 30-11-18 | 17:16 | 1

40kW of 40 pk?

Duffe 30-11-18 | 17:58

40kW. Oftewel 55pk. Zoals in de tekst staat.

Reageer