Autobahn

Officieel: BMW Vision iNEXT, de elektrische auto van de toekomst

BMW heeft de Vision iNEXT gepresenteerd, een elektrische SUV die de voorbode vormt van een topmodel in 2021. De auto lekte al in september uit, nu zegt BMW er ook zelf iets over. En u hebt er ongetwijfeld ook een mening over.

Een concept moet prikkelen, en dat deed deze BMW bij u dan ook. Echter, niet op de manier die BMW gehoopt had, maar meer zoals een paar druppels tabasco in uw oogbal. Drieëntwintig reacties staan onder het lektopic, en alle drieëntwintig zijn ze negatief. Een greep uit uw poëtische karakteriseringen: 'Geef dat ding maar terug aan Audi.' ; 'Het is BMW gelukt om op een Edsel te lijken, maar dan nog lelijker.' ; 'Ik zou deze steevast bij de buurman voor de deur zetten.'

Wellicht helpt het niet dat de verre introductiedatum de designers meer vrijheid gaf om het concept abstracter gestalte te geven dan een productieklare concept. Het showmodel is gespoten in Liquid Greyrose Copper, waarbij de kleur donkerder en voller wordt naarmate je de achterkant van de auto bereikt. Verder heeft de iNEXT alle typische kenmerken van een concept: superslanke pitten, en gigantisch panoramadak, zelfmoorddeuren, en camera's in plaats van spiegels. De diffuser aan de achterkant zit er niet alleen om aandacht te trekken, het ding vergroot het elektrische bereik en is dus functioneel.

Qua design leunt de iNEXT en profil vrij sterk op de bestaande i3, met zijn hoekige lijnen, hoewel de raamlijn in dit geval wel iets vloeiender doorloopt langs de carrosserie. De vorm houdt het midden tussen een SUV en een stationwagon. Een aardig designelement is dat de vorm van de grille ook in de - nagenoeg stijlloze - ramen terugkomt. Op de foto's lijkt het alsof de bestuurdersstoel en het dashboard over de breedte van de auto te verschuiven zijn. Kijk maar naar de schermen, die op verschillende foto's in andere hoeken van de cockpit staan. Een nadere inspectie leert echter dat dit komt door een dashboard dat zich om de bestuurder kromt, en verschillende kijkhoeken. Ook zien we het verschil tussen de autonome en de manuele stand: bij eerstgenoemde zijn de pedalen en het stuur verzonken, en brandt blauw licht, bij laatstgenoemde komen stuur en pedalen verder naar voren. Het hart van het stuur blijft altijd op zijn plaats.

D+ACES

Dat BMW Californië uitkiest om het elektrische vlaggeschip van de toekomst te tonen is geen toeval, de productie zal echter gewoon in Duitsland geschieden. Voor de iNEXT is Dingolfing, BMW's grootste Europese fabriek, uitgekozen. 'In 2021' - dus uiterlijk over drie jaar, rollen de eerste exemplaren van de band. 

De Duitsers gebruiken de term 'D+ACES' om de onderliggende gedachte van de auto te omschrijven, met de 'D' voor design, en 'ACES' voor de vier strategische innovatiegebieden 'Autonomous driving, Connectivity, Electrification and Services', verenigd in één auto. We gaan ervan uit dat  de vormen de komende drie jaar iets conventioneler worden.

U heeft er nu een nachtje (of preciezer: 76 nachtjes) over kunnen slapen, en kunnen wennen aan de lijnen van de iNEXT. Onze vraag: bent u bijgedraaid? Haarscherpe foto's zonder vervelende lichtfilters hieronder.

Reacties

kloopindeslootjijook 28-11-18 | 07:49

Een i-tje ergens voorzetten, kost dat eigenlijk geld dat Apple wil zien?
Pod of pad ergens achter zetten, daar schijnt de marketing-lol wel vanaf te zijn inmiddels.
BMW please, hou op met dat soort vage design-imago-sfeertjes-onzin en ga gewoon goede auto's maken.

kloopindeslootjijook 28-11-18 | 07:52

Hebben ze nou een strijkplank voorin gezet?

Somsbestgenuanceerd 28-11-18 | 08:32 | 1

laminaatje op de vloer?
K'nex aansluiting op de neus?
En vandalisme bestendige bekleding op de achterbank, zoals in de bus?
ik sla even over...

Groene Horzel 28-11-18 | 10:10

wat jij zegt.. ^^^ helemaal mee eens :-)

Eagle0511 28-11-18 | 08:49

Geef mijn portie maar aan fikkie zeg. Wat een wangedrocht.
Wat doet dat mega grote scherm daar op het dashboard eigenlijk? Is dat voor Netflix kijkers?
Zal in ieder geval wel lekker afleiding geven voor de bestuurder. Misschien krijgen we het ooit nog eens voor elkaar dat mensen geen telefoon meer aan hun oor hebben, bouwen de autofabrikanten een complete bioscoop in het dashboard.
Buitenkant is al niet veel beter. Die grill slaat echt helemaal nergens op.

CamaroHans 28-11-18 | 08:59

Iedereen vind 'm lelijk. Daar wordt je dus gewoon mee doodgegooid als ie exact zo te koop komt. In Amsterdam dan hé.

vliegende knorrepot 28-11-18 | 09:10 | 1

"Onze vraag: bent u bijgedraaid?"
Neen.
Ik denk dat ik maar een oude Lada koop, met deze Playmobil troep ernaast wordt die vanzelf mooi.
Overigens: zit daar nou een m/v/anders een Ouderwetsch plaatjesboek te lezen?!

eekeek 28-11-18 | 09:20

Ja! Knotjeshipster incluis

MonsantoSucks 28-11-18 | 09:25

Holy fuck, zelfs Ken en Barbie willen hier niet in gezien worden!

Kim-Jung-Un 28-11-18 | 09:27

Ik denk dat die designer vastzat in het begin met de opdracht : " verzin iets unieks " . Hij is op vakantie gegaan naar Z-frankrijk en zat daar in de volle zon een hele middag aan de Pastis , kreeg toen een aha momentje, en dat zien we hier ..

A.C.H.M.E.D 28-11-18 | 09:36

Dit is gewoon een ontwerp studie model , veel dingen gaan het in de reële uiteindelijke versie niet halen . Echter het auto rijden wordt in de toekomst heel anders , het wordt geen auto rijden maar door de auto gereden worden. ( dus voor de vrouwen is zo'n strijkplank wel handig, en wel zo veilig, i.p.v. zelf rijden.)

alufoliegroothandel 28-11-18 | 09:53

Toen ze de i3 presenteerde dachten ze, dit kunnen we nooit meer overtreffen.

Johnny66 28-11-18 | 09:55

Goh , daar waar de GOLF op een 1 staat , de zoekmachines ontploffen bij de zoekterm ''Golf'' ..... al deze commentaren . De tijd gaat veranderen mensen.

PijlVader 28-11-18 | 10:03

Lachwekkend dit, en met name de grill. Koop liever een oude XJ series 3 Jag en laat die ombouwen naar electrisch als het zonodig moet.... ietwat origineler en stijlvoller.

Koning Willy 28-11-18 | 10:14

Die grille lijkt op de voortanden van een bever. Bomen zullen doodsbang worden van dit monsterlijke gedrocht.

Aambeiaardier 28-11-18 | 10:27

Een auto met het Syndroom van Down?

Threesixty 28-11-18 | 10:49

*zucht* weer zo'n fabrikant die "Lekker gek" of "lekker anders" doet om op te vallen.
Dat is vaak de laatste strohalm van een ontwerpafdeling die volledig inspiratieloos is.

Honda snapt het wél met de Urban- en Sports EV.
www.theverge.com/2018/3/6/17084606/ho...

Niet gek doen om op te vallen. Gewoon een mooi ontwerp maken, daar biedt een EV juist prima de ruimte voor.

gluddie 28-11-18 | 12:39

Dit ding is zó lelijk dat het alleen maar opzettelijk gedaan kan zijn. Wellicht om bij tegenvallende verkoop tegen overheden te kunnen zeggen: "zie je wel, demensen willen geen electroauto". Want het liefst blijven ze natuurlijk fraaie 6-cilinders maken. (terecht).

lekkeraustralie 28-11-18 | 14:47

Wanneer dit spul op de markt komt ben ik of uitgestrooid of zo dement dat ik alleen maar slaap, kindje, slaap kan kwijlen. Maar goed ook.

Hiesjes 29-11-18 | 10:10

Jeetje waarom zo'n enorme lelijke grille op de voorkant. Ieder BMW model wordt dat ding groter.
Jahaaaa... we zien zo ook wel dat het een BMW, hele neus van die auto staat in het teken van marketing. Mercedes maakt de ster in de grille ook ieder jaar groter.

Reageer