Alexander Albon maakt overstap van F2 naar Toro Rosso, Brendon Hartley verlaat strijdtoneel

 |  R. Willems  |  Plaats reactie

De tijd voor Brendon Hartley bij Toro Rosso zit er officieel op. Hij maakt plaats voor de 22-jarige Alexander Albon, die dit jaar uitkwam in de Formule 2. De Thaise Brit gaat in het stoeltje plaatsnemen naast Daniil Kvyat.

Albon stond een aantal jaar geleden bekend als een groot talent. In 2012 zat hij in het Red Bull Junior Programme, maar daar kon hij geen potten breken, waarna hij werd weggestuurd. Via het opleidingsprogramma van Lotus kwam hij terecht in de Europese Formule 3, waarna hij steeds wat hogerop ging.

Maar als we zo kijken naar zijn staat van dienst, lijkt het er toch niet op dat Toro Rosso een diamantje heeft binnengehaald. In de Formule 3, waar hij in 2015 actief was, werd hij 'slechts' zevende overall, met 187 punten. Een jaar later maakte hij de overstap naar de GP3, waar hij wel tweede werd in het klassement, maar dit deed hij met 177 punten achterstand op teamgenoot en kampioen Charles Leclerc. 

In 2017 nam hij de stap om uit te komen in de Formule 2, de hoogste opstapklasse voor de Formule 1. In dat eerste jaar was het ook niet zo denderend. Hij behaalde 86 punten, wat hem de tiende plaats in het kampioenschap opleverde. Dit jaar ging het wel een stuk beter. De Thaise Brit was naast George Russel de enige die nog kampioen kon worden in het laatste Formule 2 raceweekend van het seizoen. Maar de Williams-coureur van 2019 pakte deze titel. Uiteindelijk moest Albon ook nog McLaren-coureur voor 2019, Lando Norris, aan zich voorbij laten gaan. Hij werd derde met 212 punten.

Grid vol

Met deze overstap van Albon is het de eerste keer dat de nummers één, twee én drie van de Formule 2, allemaal de overstap maken naar de allerhoogste klasse. Daarnaast is hiermee de volledige grid van 2019 zeker. Het enige stoeltje dat nog open staat, is het stoeltje van Esteban Ocon bij Force India. Maar iedereen weet dan Lance Stroll dat stoeltje op gaat vullen (de Canadees test deze week ook voor Force India). 

Reacties