Autobahn

Formule 1-deal is rond: in 2020 zeker een Nederlandse GP

Max Verstappen rijdt in 2020 zeker een thuisrace in zijn Red Bull-Honda. Is het niet op Zandvoort, dan is het op Assen. Het TT-circuit is officieel als backup aangewezen, mocht de eerste keus - Zandvoort - de financiën niet rond krijgen.

De terugkeer van de Grand Prix van Nederland komt dichter- en dichterbij. Hoewel het niet over is totdat de dikke dame zingt, kan het eigenlijk niet meer stuklopen. Formule1.nl zette zijn leger aan insiders aan het werk, en vond uit dat Formula One Management (FOM) naast eerste keus Zandvoort nu ook Assen officieel als vangnet heeft aangewezen. Op deze manier zal er sowieso een F1-race plaatsvinden in de Lage landen: is het niet linksom in de duinen, dan wel rechtsom in het land van turf, jenever en achterdocht.

Zoeken naar officiële documentatie voor wat bovenstaande aangaat, kunt u doen tot u een ons weegt. We moeten de bron voor nu op de blauwe ogen geloven. Rond het begin van het nieuwe seizoen, in maart 2019, zal er een voorlopige kalender voor 2020 verschijnen, met hierop een plekje voor Zandvoort. Mocht tegen die tijd de zaak nog niet 100 procent dichtgetimmerd zijn, dan verschijnt er een asterisk achter de locatie, net zoals dat twee jaar geleden bij Interlagos het geval was. 

Geen staatssteun

De Nederlandse regering gaat hoe dan ook niet bijspringen, zo heeft premier Mark Rutte al benadrukt, maar het lijkt ons niet dat het Nederlandse bedrijfsleven deze deal - die naar verluidt zo'n 50 à 60 miljoen kost - laat schieten. Helemaal niet in de wetenschap dat de man achter Circuitpark Zandvoort Prins Bernhard is. Als hij niet een paar miljoen kan mobiliseren, dan kan niemand het. Het is alleen te hopen dat zure GroenLinks-nimby's de pret niet versjteren. Want dat gaan ze sowieso proberen.

Reacties

hendrikjandetuinman 27-11-18 | 08:39

Zin in! Ik koop twee auto's en zet ze in beide files vast vooraan!

Droppot_dk 27-11-18 | 08:43 | 1

Kan aan mij liggen.. maar ziet het circuit buitenom een paar bochten en het lange rechte stuk er niet best smal uit,..?

Sylvesterh 27-11-18 | 09:51

In een video op YT heb ik mij laten vertellen dat het prima te doen is.

Sportschoenen 27-11-18 | 09:22 | 1

Damn, dat Zandvoort ziet er smal uit. Wordt dit net zo'n GP als Monaco waar inhalen nagenoeg onmogelijk is? Dat zou jammer zijn.

Watching the Wheels 27-11-18 | 10:19

En nergens topsnelheid.

Mali 27-11-18 | 09:38 | 3

Zandvoort gaat nooit lukken. Een verpauperd circuit uit de jaren '70 krijgen ze nooit klaar. Zeker gezien het feit dat het allemaal beschermd natuurgebied is daar. Ik zie de millieugekkies al op de barricade.

Assen daarentegen, is ready for action.

WatMoetJeNu 27-11-18 | 09:56

Leg nu eens inhoudelijk uit waarom Zandvoort absoluut niet gaat lukken. De grond die het circuit bezig is geen natuurgebied dus daar kunnen ze echt wel een en ander veranderen.
Te beginnen met de paddock naar de andere kant van de baan te brengen. De oude paddock gewoon open houden en een flinke tribune er bovenop bouwen. Boven de nieuwe paddock kan ook een tribune komen. Hiermee kun je de hugenholzbocht ook wat aanpakken.
Het lijkt me ook wel gaaf om in de Tarzanbocht een tribune bij te plaatsen. De duinen waar nu niets staat, kunnen gewoon eenvoudige stalen tribunes worden geplaatst.
Deze aanpassingen zijn (zelfs met vergunningaanvragen en de NL ambtelijke molen in anderhalf jaar tijd te realiseren).

De grootste aanpassingen voor Zandvoort zouden juist de toegangswegen moeten zijn, maar daar kan het circuit zelf weinig aan doen.

Watching the Wheels 27-11-18 | 10:20

@WatMoetJeNu 27-11-18 | 09:56
Dus is het weer schijnheilig van Rutte dat er zogenaamd geen staatssteun bij komt kijken, die infrastructuur neemt het kabinet voor haar rekening.

Hasj_en_Wietje 27-11-18 | 14:09

Gemeente gaat over lokale wegen.

Zou je wel willen we 27-11-18 | 10:13

Echt een voorbeeld van smijten met geld naar een zinloos gebeuren.

Verderkijkert 27-11-18 | 10:33

Zandvoort: uithoek. Assen ligt centraal (D B DK) en is klaar. Dus wat?

Guy Fawkes 27-11-18 | 10:38 | 1

Zonde van het geld voor NL en een blamage voor de sport genaamd F1.

Gaat overduidelijk niet om de sport, toeschouwers of een mooie GP, maar uitsluitend om geld bij Liberty Media, getuige F1 in Vietnam en misschien toekomstig Miami. Elk no-no-land kan een F1 GP kopen, zolang je maar voor een aantal jaar 25 miljoen p/jr. neerteld. De GP van Alaska is dus ook nog mogelijk, maar GP in Duitsland en Engeland zullen gaan verdwijnen, voor wat ik ervan begrijp.

Kans dat F1 GP naar CPZ komt is groot door 'Prins Drammert' met een uiteindelijk faillisement in het vooruitzicht. Maar dat zal die vastgoedmagnaat aan zijn **** kunnen roesten.

Ik ga wel naar Spa om F1 GP te kijken, tenminste een écht F1 circuit en niet een File1 circuit.

Racert33 27-11-18 | 13:25

verder alles goed met je? Spa is juist een drama wat betreft de files. Zandvoort heeft als voordeel t.o.v. Spa nog een treinverbinding die naast het circuit ligt.
Voor wat betreft het geld als het van bedrijven komt die graag dit evenement willen sponsoren (want iedereen wil meeliften op de max hype) dan is het toch prima? Als iemand graag geld naar de FIA wil gooien als bedrijf moeten ze dat toch lekker zelf weten.

Freert Gilders 27-11-18 | 11:47

Eeeh, de deal is rond? Nederland staat op de 'voorlopige' kalender voor 2020, voorlopig dus. Dat betekent dus niet op de definitieve kalender. Wanneer het op de definitieve kalender zou staan kan je concluderen dat de deal definitief rond is. Nu alleen van een voorlopig akkoord.

Dan wat betreft de bereikbaarheid het volgende. Ze zouden kunnen overwegen om de route over de Zeeweg op de heenweg 4 baans 1 richting te maken. Op de terugweg precies andersom. Naast de weg ligt een fietspad waar eventuele hulpvoertuigen overheen kunnen rijden. Het fietspad is dan dus afgesloten voor het weekend en alleen geschikt voor ambulance, politie en brandweer.

CasaMan 27-11-18 | 13:11

Goh leuk.. 1 race op Zandvoort en de overige 4 op Assen opdat er dan wel bezoekers het circuit op tijd kunnen bereiken.

Reageer

Max Verstappens succesfinale 2018: vijf podiums in vijf races - ASFALT #35

Zo, en toen was het Formule 1-seizoen van 2018 alweer afgelopen. Niet getreurd, want uw lijfsite maakt de komende Formule 1-loze periode draaglijk door er gewoon over te blijven praten. Deze week kijken we terug op de Grand Prix van Abu Dhabi.

Lees verder