Autobahn

Japanse revolutie compleet: ook Mitsubishi stuurt topman Carlos Ghosn weg

Hoewel Renault zijn Japanse geallieerden vroeg om lief te zijn voor topman Carlos Ghosn, hebben beide oosterse partners Carlos Ghosn laten vallen als een baksteen. Na Nissan heeft vandaag Mitsubishi de Fransman ontslagen als voorzitter.

Vorige week maandag was er niets aan de hand, Carlos Ghosn, de miljoenenmaker, vloog naar Japan voor wat vergaderingen. Bij aankomst van zijn vliegtuig in Nippon werd hij echter direct gearresteerd op verdenking van fraude en belastingontduiking. Ghosn ontkent alle aantijgingen, en Renault steunt hem (vooralsnog). De Franse autofabrikant, die dankzij een alliantie met Nissan ook in Japan flinke belangen heeft, vroeg zijn partners Nissan en Mitsubishi om vertrouwen te houden in hun topman.

Mitsubishi

Op maandag heeft Mitsubishi in een vergadering besloten om Ghosn (uitspraak Goon [met de G- van good en garçon]) af te zetten als voorzitter van de raad van commissarissen. CEO Osamu Masuko van Mitsubishi zal tijdelijk de rol van voorzitter (chairman) ook op zich nemen.

Op donderdag besloot Nissan al dat ze hun roerganger opzij te schuiven. Het heeft er alle schijn van de Japanners de arrestatie aangrijpen om een paleisrevolutie in de alliantie uit te voeren. Renault heeft nu een buitenproportioneel veel macht en zeggenschap in het Japans-Franse autofeest. De Japanners produceren en verdienen echter meer en willen de verhouding gelijktrekken, daarom komt de arrestatie van topman Carlos Ghosn wel erg goed uit.

Reacties

owikzegmaarwat 26-11-18 | 13:45 | 2

Logish toch? Wat moeten westerlingen in de top van een japans bedrijf? Ik snap mitsu wel, had ik ook gedaan. Net als die voetbalclubs hier in europa die door chinezen gekocht worden, snap ik ook niks van dat ze dat toelaten.

The Ugly 26-11-18 | 14:02

Als hij zijn werk goed doet wat maakt dat dan uit? Ik begrijp wel dat hier meer aan de hand is, maar sec de man's nationaliteit lijkt me het probleem niet. Bovendien heeft een bedrijf als Nissan vele duizenden werknemers over de hele wereld. Zou toch raar zijn als je die uit het management zou houden.

CamaroHans 26-11-18 | 14:10

Dus van jou mag ik mijn eigendommen niet verkopen aan wie ik dat maar wil? Complete top van de Japanse fabrieken vervangen asap zou ik zeggen tegen Renault.

TonnieP 26-11-18 | 14:28

Toch wel een bijzonder staaltje coupe van de overige topmannen bij Nissan.
Die stonden de plannen vanuit het Franse Renault niet aan en hebben gewoon hun topman gelyncht.

Nu snap ik ergens wel dat je als bedrijf niet echt zit te wachten om veel zeggenschap af te staan aan Frankrijk, maargoed.

oo4load 26-11-18 | 14:47 | 1

Als KLM door Airfrance de nek om wordt gedraaid staan we klaar met de virtuele hooivorken maar als hetzelfde Nissan en Mitsu overkomt dan vinden we het gek dat ze in opstand komen.
Raar volkje die ollanders.

oo4load 26-11-18 | 14:49

Vergelijk de Adac ShitHijIsKaputt statistiek eens van Renault en Japanners en je snapt wel waarom je daar niet mee samen wilt gaan.

Duffe 26-11-18 | 17:02

Waar komen al die wilde theorieën vandaan dat dit één of andere kwaadaardige en bewuste onttroning is? Hij wordt beschuldigd van het stelen van tientallen miljoenen aan bedrijfsgeld en het overtreden van boekhoudkundige regels.

Ook al wordt hij door zijn "maten" genaaid en aan de politie uitgeleverd, hij had ook zelf NIET de regels kunnen overtreden.

pietvanvliet 26-11-18 | 20:59

@owikzegmaarwat: Deze case study heeft bijna twintig jaar in alle managementboeken gestaan en, eerlijk is eerlijk: Nissan en Mitsubishi zijn een tikje ondankbaar ten opzichte van de man die hen van de rand van de afgrond heeft gehaald.

Korte versie: knoop een inefficiënt bedrijf met herkenbare ontwerpen en een beetje geld aan een heel saai maar efficiënt bedrijf zonder geld, brand een stel kaarsen op de goede afloop en loop aan alle kanten binnen als het blijkt te werken.

Dat een frambozenbedrijf vervolgens total framboos op de Japanners is gegaan, was ook redelijk te verwachten. Het is precies waar aan het eind van die case study voor word gewaarschuwd: Japanners zouden het best wel eens beu zouden kunnen worden om constant de gaten bij Renault dicht te moeten lopen om daar vervolgens op zn frans stank voor dank te krijgen.

Blijkbaar is dat nu gebeurd en denken de Japanners dat het design van Renault niet meer in verhouding is met de efficiëntie van Nissan en Mitsubishi. Wat ook niet helpt is dat Nissan inmiddels zo ongeveer in waarde is verdubbeld vergeleken met de start van de alliantie tegen 20% van Renault (in euros is de groei overigens vergelijkbaar).

En, @Duffe: zo wild is de speculatie hierboven niet hoor. Als Ghosn een Japanner was geweest, was deze schande ruimschoots genoeg geweest om hem van een brug te laten springen. Dat dit naar buiten komt en dat beide Japanse partners er zo gebeten op reageren vind ik vrij opvallend.

Reageer