Autobahn

CDA en VVD houden rekeningrijden tegen

Gelukkig komen er ook wel een goede berichten uit Den Haag: regeringspartijen VVD en CDA zijn zo gekant tegen de invoering van Rekeningrijden dat ze garanderen dat het deze kabinetsperiode niet gaat gebeuren.

Volgens zondagavondfilosoof Arjen Lubach is rekeningrijden, oftewel de kilometerheffing, de enige oplossing voor het fileprobleem. Hij maakte onlangs regeringspartijen VVD en CDA belachelijk in een item waarin hij bepaalde dat files alleen opgelost worden door iedereen nog meer te laten betalen voor autorijden.

In Nieuwsuur kwam Annemieke Nijhof, van de klimaattafel mobiliteit, tot diezelfde conclusie, maar zij had een totaal andere redenering. Volgens haar is het nodig om rekeningrijden in te voeren om gaten in de begroting op te lossen. Door de komst van elektrische auto's verliest de overheid een deel van de inkomstenbron (BPM en brandstofaccijnzen), daarom moet de kilometerheffing worden ingevoerd als vangnet tegen een opgedroogde schatkist.

VVD-Kamerlid Remco Dijkstra is verbaasd over de uitspraken van de klimaattafelaar. Hij meende dat de denktank is ingevoerd om oplossingen voor het CO2-probleem te bedenken en niet om ervoor te zorgen dat de schatkist goed gevuld blijft. Hij is faliekant tegen de extra heffing op autorijden.

Ook het CDA wil niet beginnen met de discussie. Kamerlid Agnes Mulder laat aan de Telegraaf weten dat haar partij geen voorstander is van rekeningrijden en dat is afgesproken in het regeerakkoord om er niet aan te beginnen. Nijhof van de klimaattafel vindt dat allemaal maar dom gezwatel: "Ik heb nergens in het coalitieakkoord gelezen dat er een verbod op nadenken staat."

Reacties

Johnny66 26-11-18 | 09:40

Natuurlijk komt dat er . EV en files als valide argument . Alleen...... op het moment dat het volk er genoeg over gehoord heeft , er klaar voor is . Daar zijn ze nu mee bezig .
ps . gezien de voorgenomen volle belasting van de EV vanaf 2021 duurt km heffing nog wel een tijdje.

postmodernismisdead 26-11-18 | 09:52

Het wachten is altijd tot Galileo af is. Is nog steeds niet. Daarom weer doorgeschoven.

Thierry-Rosette 26-11-18 | 09:54 | 1

Rekeningrijden als vervanging voor wegenbelasting en BPM is natuurlijk een goed idee. Immers: De vervuiler betaalt. Hoe meer je rijdt, hoe meer je betaalt. Niets mis mee.
Maar nu wordt rekeningrijden verkocht als aanvulling op de schatkist en veroorzaakt door de electrische auto's. Het verband tussen "meer betalen bij meer kilometers" en "de schatkist loopt leeg omdat we teveel Tesla's hebben" is er helemaal niet.

CamaroHans 26-11-18 | 14:11

Dat begrijp je verkeerd, het wordt geen vervanging maar een aanvulling.

Johnny66 26-11-18 | 10:10

Weet daarnaast dat de BPM afgebouwd moet worden van Europa . Het volk wordt gemasseerd ( dus eerst opstandig , dan nadenken , en dan berusting , uiteindelijk...).

Caveman48 26-11-18 | 10:16 | 1

Op zich goed dat de vervuiler betaalt, maar dat is nu ook al zo: hoe meer je rijdt, en hoe onzuiniger je auto is, hoe meer belasting je betaalt via accijnzen. De potentiele toegevoegde waarde van rekeningrijden is de kans om te differentieren naar wanneer je gebruikt, zodat je op die manier de verkeersintensiteit kunt proberen te sturen. Ik ben alleen zo bang dat het een zoveelste IT-fuckup van de overheid wordt, en dat ze en passant 'toevallig' vergeten om (een deel van) de bestaande belastingen op autorijden af te schaffen.

joran v d s 26-11-18 | 11:51

een auto is bij gelijk omstandigheden even onzuinig, als jij 300 kilometer rijd of 30, het verbruik per afstandseenheid zal hetzelfde blijven. (bij de langere rit misschien zelfs minder, er word voor een groter deel met constante snelheid gereden). als je harder gaat rijden, dan gaat het verbruik omhoog en word de auto onzuiniger.

TheEgg 26-11-18 | 10:31

"VVD en CDA zijn zo gekant tegen de invoering van Rekeningrijden dat ze garanderen dat het deze kabinetsperiode niet gaat gebeuren" Ah, net zoals de hypotheekrente aftrek.

Verder is het allemaal gelul van een dronken aardbei. De enige echte vraag: Helpt het tegen files? moet ontkennend beantwoord worden. Daarnaast wordt het natuurlijk een IT fuck-up van de bovencategorie, zal in eerste instantie de data _natuurlijk_ alleen voor rekeningrijden gebruikt worden, en oh nee, toch niet, want er zijn toch wel een paar instanties geïnteresseerd in uw rijgedrag.

En wat betreft de drukte op de wegen: Hier geldt hetzelfde als de woningmarkt: Als je elk jaar 300000 mensen binnenhaalt (ongeacht, hoe, waar vandaan, enz), je moet dan dus ook voor 300000 mensen woningruimte verzorgen, en als die 300000 hopelijk gaan werken, moeten ze ook bij hun werk kunnen komen.
Nederland is druk bezig om enorm overbevolkt te worden en vindt dat prima, maar weigert nog steeds om onder ogen te zien dat je dan dus ook naar een infrastructuur, en land, toe gaat dat overbevolkt is. 300k extra mensen _per jaar_, maar wel natuurgebieden willen behouden, groenstroken in de stad, enz.

2voor12 26-11-18 | 10:39

Wat ze ook gaan invoeren en afschaffen, het zal altijd voor iedereen duurder worden gemaakt.

nietvaneergister 26-11-18 | 10:52

Ze wachten gewoon totdat het Europees opgelegd wordt.
Het "wij willen het niet maar moet van Brussel" principe.
Kunnen ze twee vliegen in 1 klap slaan, Euro-critische houding veinzen en kritische achterban buitenspel zetten.

Johnny66 26-11-18 | 11:21 | 3

iemand een idee hoeveel de wegenbelasting in onze buurlanden is ?

flatlander 26-11-18 | 13:29

Complexe vraag. Want (net als bij ons) gaat het niet alleen om wegenbelasting, maar ook om brandstofprijzen, tolwegen, andere belastingen/verplichten (dure) keuringen, enz. Het is te makkelijk om alleen naar MRB/houderschapsbelasting te kijken.

Johnny66 26-11-18 | 15:14

Kun je nagaan , denk ook aan een bpm , als enige .

Reanuker 26-11-18 | 17:22

Nou Johnny, licht ons bij met jouw onmetelijke kennis en wijsheid.

Vitaly Chernobyl 26-11-18 | 12:10 | 2

Wat al eerder geschreven is: Er is hier allang rekeningrijden. Kijk maar naar je benzinepomp. Is bovendien handig omdat het buitenlanders (die in Nederland tanken) evenveel treft als Nederlanders, onzuinige auto's duurder maakt in het rijden dan zuinige auto's, EV's ongemoeid laat (is belangrijk als je gelooft in dat milieugedoe) en is rechtstreeks evenredig aan het aantal gereden kilometers.

Niks meer aan doen, toch?

CamaroHans 26-11-18 | 14:14

Precies, maar vreemd genoeg hoor je daar niemand over.

Johnny66 26-11-18 | 15:16

Dat komt altijd als argument maar tanken over de grens is mogelijk . Daarbij geen tijdssturing mogelijk .

Mijnbescheidenmening 26-11-18 | 16:57 | 1

Wat nodig is, is gewoon veel Meer Asfalt. Want rekeningrijden lost toch niets op, NL wordt niet rustiger alleen maar drukker. Tegenstanders die roepen dat het land wordt ‘vol-geasfalteerd’ moeten maar eens gewoon uitzoomen op googlemaps. Nederland is niet vol (met asfalt) Nederland is leeg, en ligt vol braakliggende gradvelden met een zgn ‘argrarische bestemming’. Het falende, achterhaalde beleid van ruimte ordening zit het oplossen / verminderen van de filedruk in de weg

Alexander des Burgus 26-11-18 | 18:11

Asfalt zelf levert weinig problemen op. De omgeving van wegen merkt vooral de gevolgen. Bijvoorbeeld geluidshinder en op lokaal niveau ook een verhoogde uitstoot van fijnstof. www.atlasleefomgeving.nl/kaarten

Reageer