Autobahn

Britse politie start dashcam-divisie in strijd tegen verkeershufters

Nu steeds meer mensen een dashcam hebben, krijgen we steeds vaker beelden te zien van compleet bizarre verkeerssituaties vol korte lontjes en brake checks. De Britse politie gaat hier nu op handelen.

Net zoals veel Nederlanders zijn ook de Britten helemaal klaar met agressief asogedrag in het verkeer. Daarom poneert de overheid in een tweejarenplan van het Department for Transport vijftig voorstellen om de woede op de weg in te dammen. Een daarvan is het oprichten van een road rage unit, die dashcambeelden van derden gaat analyseren, en hier eventueel op handelen. Juridisch zal dit zeker nog de nodige haken en ogen hebben, maar het idee is niet verkeerd. Een belangrijk onderdeel van de plannen is bovendien het beschermen van zwakke verkeersdeelnemers als voetgangers en fietsers.

Er zijn nog niet veel details bekend over de vormen eenheid, behalve dat het een back office unit wordt, en dat er als eerste investering £100.000 (110.000 euro) in wordt gepompt. 

Het idee is dus dat er een grote kliklijn komt, waardoor u uw materiaal niet alleen op Dumpert, maar ook naar de overheid kunt uploaden. Een groot risico van een dergelijke Stasi-structuur is dat het ook gebruikt kan worden om de staatskas te spekken, door mensen die hun gordel niet dragen, of anderssoortige kleine vergrijpen plegen, erbij te lappen. We hebben uit de eerste berichtgeving geen garantie dat dat niet gebeurt, maar hopen dat echt alleen de uitwasen in het verkeer hiermee aangepakt worden.

Daarnaast zijn dashcambeelden linke soep, omdat je gemakkelijk een vertekend beeld kunt schetsen door bepaalde beelden eraf te knippen, of binnen bepaalde beelden te editen. Het ligt echter voor de hand dat ingestuurde beelden eerder ter ondersteuning gebruikt worden, en niet als zaak op zich.

Reacties

Muxje 22-11-18 | 19:02

Prima plan voor de echte verkeershufters. Je kan als simpele eis stellen dat het beeldmaterial ononderbroken moet zijn, en een paar minuten voor het incident begint. Als je dashcam op dat moment "toevallig" niet opnam heb je pech, en kunnen de beelden niet gebruikt worden. Mogen ze hier ook gaan invoeren.

Overigens helpt het hebben van een dashcam ook tegen verkeershufters. Ik rij soms een sportauto die het slechtste in mensen los lijkt te maken, maar sinds we daar voor en achter zeer zichtbaar dashcams hebben is het huftergedrag merkbaar afgenomen.

Johnny66 22-11-18 | 19:31

Laatst auto geparkeerd op openbare parkeerplaats maar voor de deur van bewoner . Deze reed achter mij, toevallig, en zette me gelijk klem , net zo lang tot ik weg ging ........... De mens als wandelende tijdbom ! 80 procent is gelukkig !

RodeDraak 22-11-18 | 20:27 | 4

'Verkeershufters', wat een jeukwoord. Net zoiets als 'zinloos geweld', of 'stille tocht'. De échte verkeershufters zijn de onnodig-linksrijders en die klootzakken die hun auto er op het laatste moment voor gooien, bejaarden die 70 rijden op een 100km-weg waar je niet mag inhalen, inhalende vrachtwagens, mensen die geen richting aangeven. Doe daar eens wat aan en de agressie in het verkeer zal sterk afnemen.

Cen Bramer 22-11-18 | 21:06

Je bent een mooi voorbeeld van de 'gemiddelde Nederlander': zij moeten zich aanpassen aan wat ik wil en dan zoek ik er wel een regeltje bij waarom dat gerechtvaardigd is.

- 100km is de limiet, niet het streefgetal,
- vrachtwagens halen in om jouw voer in de supermarkt te krijgen,
- onnodig links? Wie bepaalt dat? Jij? Omdat je met 140 over de linkerbaan wilt?

Het verkeer is een spel van 'geven en accepteren', niet van 'nemen en soms uit egotripperij wat geven'.

Diepstrotje 22-11-18 | 21:30

Onodig links heeft niets met snelheid te maken, maar met je positie op de weg. Al wil een ander 325 km per uur rijden of 101 km als je klaar bent met passeren ga je naar rechts, zelfs als er niemand achter je rijdt.

DatInternetDingetje 22-11-18 | 22:19

Ook verkeershufter dreigt een geuzennaam te worden..
Daar waar het in het verleden een verkeershufter zeer herkenbaar was als bijzonder agressief en simpelweg asociaal zien we nu agentjes die automobilisten staan uit te kafferen voor verkeershufter die 15km/h te snel rijden op een vierbaans snelweg die nagenoeg verlaten was.

Ik denk dat RodeDraak op zich wel een punt heeft.
Er zijn best veel verkeersdeelnemers die -vaak bang gemaakt door de snelheidsgestapo- stelselmatig 20% onder maximumsnelheid rijden en vervolgens met van alles, behalve het verkeer bezig zijn.
De overheid heeft vervolgens alle mogelijkheden on in te halen uitgebannen.

Dat resulteert in frustratie en frustratie is per definitie niet handig in het verkeer want dat leidt tot agressie.

Wat dat betreft zou men eens een kijkje moeten nemen in Schotland.
Daar heeft de politie borden langs enkelbaans wegen gezet met daarop de oproep om snellere verkeersdeelnemers door te laten, letterlijk omdat frustratie tot agressie leidt.

Vreemd dat de overheid dat hier toch niet wil zien..

Vogelbeest 23-11-18 | 07:21

Inderdaad! Mongolen die 64 op de teller gaan rijden omdat er trajectcontrole is, terwijl je niet in kan halen. Debielen die 98 op de linkerbaan rijden en dan naar hun voorhoofd gaan wijzen als je ze rechts inhaalt.
Als je het verkeer wilt regelen moet je bij de politie gaan werken. Zo niet laat de mensen die wel door willen rijden er gewoon langs.

hier openen 22-11-18 | 20:47

Ze kunnen ze zo bekijken op youtube.
Russische scammers zijn er niets bij www.youtube.com/watch?v=dJudHAE_9xU

Johnny66 23-11-18 | 09:34

In de auto zijn we onszelf , anoniem en voelen ons vrij in ons gedrag ( en gelijk ), is overleven in de zuiverste vorm aanwezig . Op verjaardagsfeestjes heb je die actoren niet.

RodeDraak 23-11-18 | 10:42 | 2

Cen Bramer 22-11-18 | 21:06

- 100km is de limiet, niet het streefgetal,

Euh, ja prima, de hele weg 70 laten rijden omdat een bejaarde geen rekening houdt met het overige verkeer. Koekoek.

- vrachtwagens halen in om jouw voer in de supermarkt te krijgen,

Een van de grootste file-veroorzakers. Vrachtwagens moeten verboden worden in te halen. Op bepaalde plekken is dat al zo. Het heeft ook geen zin, met het minimale snelheidsverschil tussen verschillende vrachtwagens op de weg.

- onnodig links? Wie bepaalt dat? Jij? Omdat je met 140 over de linkerbaan wilt?

Dat bepaalt de wet, er staat een bekeuring voor, ik meen van 90 euro.

harry19612 23-11-18 | 13:21

Je tikt onzin:
Als er iemand voor je rijdt, was hij er gewoon eerst en je hebt je maar aan te passen. Haal in waar het mag en kan.
Vrachtwagens veroorzaken niet de meeste files, dat doen autorijders. Ga onderzoek doen.
Te hard rijden is ook tegen de wet, maar daar heb je maling aan want dat komt je beter uit.
Iemand zou gewoon de staat moeten aanklagen voor het lakse beleid op het gebied van handhaven. Nu is het inderdaad gewoon een extra vorm van belasting.

RodeDraak 23-11-18 | 15:01

Over links rijden, Je leest niet goed, ik had het over onnodig links rijden (men is verplicht zoveel mogelijk rechts aan te houden).
Over vrachtwagens die inhalen, hier moet je ook beter lezen, ik zei "Eén van de grootste file-veroorzakers.", niet dé grootste fileveroorzaker.
Ook heb ik met geen woord gesproken over te hard rijden. Ik had het over mensen die door hun gedrag onnodig het verkeer ophouden. Met 100 km/u links onnodig blijven plakken waar je 130 mag, bijvoorbeeld. Dit wekt veel irritatie op.

Reageer