Autobahn

België schrapt verplichte autospiegels

Je Audi e-tron of Lexus ES met gerse spiegelcamera's bestellen, het kan binnenkort in België. Onze zuiderburen schrappen de verplichting voor binnen- en buitenspiegels uit de wet.

Autospiegels: het zijn zowel essentiële als zeer onhandige onderdelen aan je auto. Ze verlenen je zicht naar achteren, maar verpesten tegelijkertijd je aerodynamica. Bovendien zijn buitenspiegels de hel op krappe parkeerplekken. De voortgang der technologie heeft hier iets op gevonden, in de vorm van camera's. Niet dat camera's iets van de laatste jaren zijn, maar nu hebben we het punt bereikt waarop de mix van formaat, resolutie, design, en prijs voor fabrikanten interessant genoeg is om de tech ook toe te passen.

Echter, dan moeten regelgevers wel meespelen. Bij de zuiderburen doen ze dit: het artikel in de Wegcode dat spiegels verplicht, wordt geschrapt. Dit gaat niet van de ene dag op de andere: Belgische media melden dat de wijzigingen in 2021 van kracht worden. Een andere wijziging bij de zuiderburen is het verplichten van een gordel bij het achteruitrijden. Dit was tot nu toe niet het geval, omdat gordels vroeger minder flexibel waren dan nu. Hierdoor kon een automobilist soms moeilijk over zijn schouder kijken.

In Nederland zijn spiegels nog wel verplicht. Artikel 5.2.45 van de Wegenverkeerswet luidt: "Personenauto’s in gebruik genomen na 25 januari 2010, moeten zijn voorzien van een linkerbuitenspiegel, een rechterbuitenspiegel en een binnenspiegel" (voor die tijd kwam je nog auto's zonder rechterbuitenspiegel tegen).

Reacties

Morfanaion 20-11-18 | 10:23 | 1

Leuk hoor, maar je mag er dan dus nog niet mee over de grens, zolang de buurlanden niet meedoen...

Muxje 20-11-18 | 12:29

Mooi dingetje dus om binnen de EU te regelen. Het wordt verdomme ook tijd... Cameraatjes zijn er wat minder makkelijk af te meppen door boze motorrijders of verveelde fietstieners, en ook veel goedkoper. Bovendien: zijspiegels dragen rond de 5% bij aan de totale luchtweerstand, dus het is ook nog eens erg goed voor het mejeu.

Vanilla 20-11-18 | 10:25 | 1

"Bovendien zijn buitenspiegels de hel op krappe parkeerplekken." Goed doordacht, als de spiegels al de ware hel zijn qua ruimte met het inparkeren, dan zal de deur open krijgen vast geen issue zijn!

prutser83 20-11-18 | 10:44

Hier staan er betonnen kolommen op de belijning (dus 25-30 cm in het vak), strak er langs sturen, op het laatste moment de spiegel inklappen, en daarna heb je inderdaad voldoende ruimte om je portier open te krijgen.

Baron Clappique 20-11-18 | 10:37

Wel jammer, want wat moet je nu kapot trappen op weg naar huis ?

Zumas 20-11-18 | 12:22

Worden het dan ook verwarmde camera's

Verkantekeert 20-11-18 | 12:26 | 1

Miz is een beeldscherm nu goedkoper dan een spiegel met behuizing in kleur, verwarming, 2 elektromotoren en de hele knoppenbatterij en kabelboom om die meuk te bedienen. Qua functionaliteit en veiligheid maakt het niets uit. Iedereen zit toch te appen onderweg.

2voor12 20-11-18 | 12:39

Tot je hoort wat een vervangende camera moet kosten als hij stuk gaat.

2voor12 20-11-18 | 12:37

Alsof belgen ooit in hun spiegels kijken.

Reageer