Autobahn

Lamborghini Urus ST-X gaat vanaf 2020 racen in eigen klasse

Als merk met een stevige vinger in de racewereldpap kan je natuurlijk geen SUV lanceren en er vervolgens niet mee gaan racen. De plannen zijn klaar en de monsterlijke race-Urus ST-X is klaar voor zijn eerste race in z'n eigen klasse.

Eerder dit jaar liet Lamborghini weten dat ze van plan waren om met de Urus te gaan racen. Wat die plannen waren, werd nog niet bekend gemaakt omdat het merk zelf ook nog geen idee had. Aanvankelijk werd er gezocht naar een geschikte raceklasse om de kolos op in te zetten, maar die is blijkbaar niet gevonden. De Italianen laten nu trots weten dat ze met de Urus ST-X vanaf 2020 in een eigen klasse gaan racen. 

Omdat de Urus alleen tegen andere Urussen gaat strijden hoefde Lamborghini helemaal niets aan de 641 pk sterke vierliter V8 met twee turbo's te doen. Maar om de FIA blij te maken moest Lambo wel een rolkooi plaatsen en werden verschillende onderdelen aangepast en toegevoegd om de veiligheid te bevorderen.

Natuurlijk is er ook gewerkt aan gewichtsbesparing waardoor de SUV het moet doen met een uiterst gebrekkig interieur en uitlaatpijpen die niet meer helemaal tot de achterkant van de auto komen. De uitlaatgassen komen nu aan de zijkant van de auto in het milieu. Het geheel weegt dan ook ongeveer 25% minder dan een standaard Urus.

De ST-X zal vanaf 2020 te bewonderen zijn gedurende zes races die zullen plaatsvinden in de landen waar de auto voornamelijk verkocht wordt, oftewel door heel Europa en in het Midden-Oosten. Overigens kan iedereen meedoen aan een race. Lamborghini zet een aantal race-Urussen in als 'arrive-and-drive'-auto's. Dat wil zeggen dat als je met een flinke zak geld komt opdagen, je kunt gaan racen. 

Reacties

odolstoornis 19-11-18 | 19:10 | 2

Da's eigenlijk best gaaf! Nu de Porsche Panamera en de Ferrari Purosangue, die in 2020 gaat komen, toevoegen voor variatie in de klasse + off/onroad tracks en ik zal dit zéér waarschijnlijk gaan volgen!

Duffe 19-11-18 | 20:28

Daar zit inderdaad best potentie in!

WatMoetJeNu 20-11-18 | 08:34

En over 5 jaar doen ze allemaal met 'le dakar' mee :).

Gazzerop 20-11-18 | 00:09

Wat een onzin zeg met tanks als dit.

Eerst al als zwaktebod meegaan met de andere merken en hun idiote suv-manie (waarvan het gros nooit van de weg komt) en dan nu de omgekeerde wereld: we gaan ermee racen.

Nee, krijgt mijn handen niet op elkaar (valt het op?)

Vanilla 20-11-18 | 09:13

Roflol. Racen met een SUV, noice! Van huis naar het voetbalveld naar de supermarkt en terug met de kinderen achterin??

Diotima 20-11-18 | 12:09

Hoeveel overbodige dingen zitten er in de gewone versie als ze 25% gewichtsbesparing konden bereiken op een verhoogde race-auto? In de documentaire 'who killed the electric car' was berekend dat SUV-mode destijds zo'n dat 15% meer brandstof vergde. Waanzinnig, toch?

Reageer