Autobahn

Developing. Renault-Nissan-Mitsubishi-eindbaas Carlos Ghosn gearresteerd

Een van de grote namen uit de autoindustrie is gearresteerd in Japan. 

Carlos Ghosn, de superbestuurder die topfuncties bekleed bij Renault, Nissan en Mitsubishi, is gearresteerd in Japan, het land waar hij geldt als nationale held omdat hij Nissan in de jaren negentig voor faillissement behoedde. Ghosn zou zijn gearresteerd vanwege financiële malversaties. Enige uren voor zijn arrestatie meldden Japanse media al dat Ghosn juridische vervolging boven het hoofd hing.

Ghosn, die vorig jaar door de drie automakers in totaal $17 miljoen kreeg betaald, zou volgens intern onderzoek van Nissan zijn beloning voor de boeken jarenlang kunstmatig laag hebben gehouden. Anders gezegd, Ghosn zorgde ervoor dat hij meer kreeg uitgekeerd dan naar buiten werd gebracht. Zijn miljoenensalaris is wel vaker onderwerp van heftige discussies, vorige week bijvoorbeeld nog. Zijn beloning is echter vergelijkbaar met die van andere topbestuurders van grote autoconcerns. Volgens de BBC zou Ghosn in totaal $44 miljoen meer in eigen zak hebben gestoken dan op papier stond. Ook wordt gesproken over andere 'significant acts of misconduct'.

Nissan bracht naar buiten dat ze hun bestuursvoorzitter (en de medeverdachte bestuurder Greg Kelly) zo snel mogelijk willen lozen. Niet veel later gebeurde dat ook. Aandelen van Nissan en Renault gingen onderuit. Wat Ghosn ook op zijn kerfstok heeft, hij geldt als het cement in de combinatie Renault, Nissan en Mitsubishi. Het is onduidelijk of die alliantie zonder hem kan overleven. 

Reacties

The Ugly 19-11-18 | 14:30 | 2

Bijzonder vreemd allemaal. Waarom brengt Nissan zoiets eerst zelf naar buiten, voordat de man gearresteerd wordt? Kinkt als een fiscaal verhaal, maar dat dat soort constructies verzint zo'n man toch allemaal niet zelf?

Diablo76 19-11-18 | 14:59

Nissan heeft de plicht dat te melden, alles wat invloed gaat hebben op de koers moeten ze transparant in zijn vanuit beurswaakhonden. Meneer Ghosn heeft natuurlijk zelf de verantwoordelijkheid om de juiste belastingen te betalen, niet zijn werkgever.

The Ugly 19-11-18 | 22:55

Informatie heeft pas invloed op de koers als die openbaar is.

The2Amendment 19-11-18 | 14:58

Lock him up, lock him up, lock him up !!!

De_K.G.B 19-11-18 | 15:13

Mijn baas doet dat ook, mijn beloning kunstmatig laag houden. *belt politie*

Johnny66 19-11-18 | 17:06

Hoe meer de mens heeft hoe meer hij wil .

TP 1984 19-11-18 | 17:29

We zijn allemaal gelijk alleen de een iets meer dan de ander.

Ongeacht wat Ghosn aan goeds heeft gebracht. De man heeft niet zuiver gehandeld.
Flink afstraffen, want dan kan er ook in de directietop bij de andere grote autofabrikanten ook eindelijk eens het straatje worden schoongeveegd.

Je kan wel directeur zijn, maar dat ben je niet voor niets. Hij wist vantevoren al dat de kroon regelmatig best wel zwaar is om te dragen, daarom is het juist van belang om dan ook niet met corruptie mee te gaan. Maargoed menigeen die in zijn schoenen stond zou wellicht exact hetzelfde hebben gedaan en het risico voor lief hebben genomen. (Na mij de zondvloed etc.)

Zulke mensen leren het nooit, enkel wanneer men met een bankroet terug op start wordt terug gezet.

Reageer