Autobahn

Volkswagen steekt nu €44 miljard in elektrisch rijden

Het lijkt erop dat Volkswagen Group iedere drie maanden nog meer geld uittrekt om de overstap naar duurzame mobiliteit te maken. Het investeringsprogramma voor de komende vijf jaar is inmiddels gegroeid naar een whopping €44 miljard.

Het gigantische getal, er zijn landen die een kleinere begroting hebben, is het totale bedrag dat de Duitse autogroep investeert. Een groot deel van de investering is bedoeld voor de verdere ontwikkeling van e-mobility, maar de raad van bestuur en de raad van commissarissen denken ook aan autonoom rijden en het ontwikkelen van nieuwe mobiliteit.

Het is geen verrassing dat VW de portemonnee flink trekt. De afgelopen maanden kondigde het bedrijf na elke vergadering van de raad van commissarissen weer hogere bedragen met investeringsgelden aan. Volgens CEO Herbert Diess is de gigantische geldsom nodig, want "One aim of the Volkswagen Group’s strategy is to speed up the pace of innovation". De Duitse fabrikant maakte deze week bekend op drie locaties in Duitsland e-voertuigen te produceren: Zwickau, Emden, Hannover. De eerste twee worden zuiver elektrisch, in Hannover worden in de toekomst parallel ook nog traditionele auto's gemaakt. Ook in China volgen twee productielocaties. De VS krijgt ook een fabriek die e-auto's maakt, over een locatie moet nog beslist worden.

Ford

Uiteraard gaan de autobouwers niet alleen geld uitgeven, ze blijven ook op de uitgaven letten en gaan nog meer werken aan het winstgevend maken van innovaties. Onderdeel van die strategie is een samenwerking met Ford, waarover nu gesproken wordt. De bedrijven vullen elkaar aan op veel plaatsen in de wereld en gaan zich allereerst bezighouden met het ontwikkelen van een gezamenlijke range van lichte transportvoertuigen. Het bedrijf onderstreept overigens ook dat Ford en Volkswagen gewoon concurrenten blijven ondanks de toenadering.

Reacties

Duffe 17-11-18 | 17:15

Gegroeid naar 44 miljard? Vorig jaar was het nog 70 miljard.

www.autobahn.eu/6496/vw-trekt-portemo...

ZwarteDag 17-11-18 | 19:49

44 mrd uitgaven EN nog winstgevender, kan maar 1 ding betekenen! Vanaf volgend jaar kosten ALLE vw’s 100.000+ euro en u moet verplicht een vw kopen of u wordt verbannen naar de goelag!

issieookweer 17-11-18 | 20:20

Nu het duidelijk is dat dat gedoe over uitlaatgassen alleen maar een politiek gdreven, maar technisch onhaalbare volkshysterie is, wordt overgeschakeld op de volgende volkshysterie, waar net zo min aan te voldoen is: elektrisch rijden. Het is gewoon afwachten wat er daarna weer komt als over een paar jaren duidelijk wordt, dat b.v. de automobiele electriciteitsconsumptie van alleen al Duitsland hoger is dan de totale electriciteitsproductie van Oost- en West-Europa samen. Maar zoals nu al gebruikelijk, zullen sommigen ook dan nog argumenteren, dat de techniek in de toekomst nieuwe en betere bronnen van energie zal brengen. Dogmatische onbenulligheid van de irrealisten zal er in de tijd niet minder om worden.

peterdh 18-11-18 | 01:38

@issieookweer
Vergeet ook niet dat Duitsland al deze extra energie die nodig is gaat opwekken met steen-, en bruinkool in plaats van de met de door hun in hun massahysterie gesloten co2-vrije-kerncentrales.

Johnny66 18-11-18 | 09:41 | 2

Een zekere paniek reactie , hybride was ooit niets . VAG werkt , terzijde, met het dubbele aantal werknemers dan Toyota bij dezelfde verkoopaantallen. Dat gaat zich wreken .

Leukautootje 18-11-18 | 10:54

Die autobedrijven snappen er inderdaad maar weinig van, gelukkig komt daar allemaal een einde aan de komende jaren.

issieookweer 19-11-18 | 10:00

@leukautootje: Het is duide;lijk, wie na 15 jaar proberen en na vele miljarden verlies nog steeds geen buikbare, betaalbare en betrouwbare auto's kan bouwen. Daarentegen snappen de klassieke autobedrijven er inderdaad maar weinig van en die zullen gelukkig binnenkort aan hun einde komen.

Mag ik de laatste zin van hierboven herhalen: Dogmatische onbenulligheid van de irrealisten zal er in de tijd niet minder om worden.

Motleycrew 18-11-18 | 12:23

Onder invloed van Merkel's hysterische anti-kernenergie beleid en na het uitstoot schandaal gaat VW dus 44 miljard (...) investeren in elektro motoren. Jammer. Ik had persoonlijk liever gezien dat ze het zouden investeren in de ontwikkeling van superzuinige en brandschone conventionele motoren. Alles inzetten op elektro is gewoon heel extreem, maar de toekomst zal het leren. Gokken ze mis, dan is dat ongetwijfeld het einde van VW.

lekkeraustralie 18-11-18 | 14:30

Grappig. Hier gaan ze voor waterstof (hydrogen) fabriek is er al distributie eigenlijk ook al (pijpleidingen ook geschikt voor hoge druk) aanpassingen zijn betaalbaar en je kunt het spul gebruiken in een ouderwetsche verbrandingsmotor of met een katalysator voor volledig elektrisch. Hyundai doet al testen met over 600 km op een tank (elektrisch), zomer/winter. in een groot land als Oz waarschijnlijk een goeie keus.

Reageer