Autobahn

Wij kunnen nog zo ontzettend veel leren van Elon Musk

Een wonderkind dat mocht meekijken over de schouder van Elon de Grote deelt zijn ervaringen uit het zenuwcentrum van Tesla.

Lang, lang geleden in een land hier ver vandaan was er eens een jongen genaamd Benjamin Dellal. Ondanks zijn jeugdige leeftijd werd hij erkend als topingenieur en vanuit Braunschweig op de trein naar Silicon Valley gezet. Hij vertelt aan Focus hoe het is om voor Elon Musk en Tesla te werken. Om een TL;DR te voorkomen, hebben we de geinigste dingen even onder elkaar gezet.

Zo leren we dat de jonge rebel aanvankelijk in gewone kleding naar kantoor kwam en dat hij daar de bedrijfstop aantrof gekleed als Nederlanders op een camping. Korte broeken, slippers, the works. Dellal deed uiteindelijk maar mee. Zouden wij ook hebben gedaan want hij was krap 20 en had bovendien zijn bachelor nog niet eens. Hij liet voor de aardigheid ook maar een baardje staan, want dat hoort erbij, niet in de laatste plaats omdat hij er dan voor zakenpartners ouder uitziet.

Duitsland vs. Tesla

Die losse cultuur met zijn vele vrijheden is volgens Dellal een van de punten waarop Tesla radicaal afwijkt van de Duitse autobouwers. Van Tesla kreeg hij al snel een creditcard waarmee hij op eigen houtje en naar eigen inzicht inkopen mocht doen. Ook mocht hij zelf afspraken maken met toeleveranciers, zonder dat er duizend vinkjes moesten worden gezet door superieuren. Duitsers zijn hiërarchischer en bureaucratischer ingesteld. 

Het Duitse zwak voor orde is een voordeel voor Tesla. Volgens Dellal is de elektrische automaker meer gecharmeerd van experimenten, is het bedrijf mean & lean en daardoor innovatiever. Het motto is daadwerkelijk 'Move fast and break things'. Risico is niet vies en wie faalt hoeft niet direct voor zijn baan te vrezen.

En Musk?

Het blijkt helaas dat Dellal Elon Musk helemaal niet zo extreem goed kent (hij zat ooit 'op slechts tien meter afstand'), maar hij heeft wel goed opgelet. Musk is in de regel alleen op maandag en dinsdag bij Tesla. De rest van de week leidt hij SpaceX. Maar Musk weet altijd precies wat er speelt, vooral als er problemen zijn. Je wilt zijn onverdeelde aandacht dan ook niet, want dat betekent dat er een probleem is waar jij een rol in speelt. Verkoop trouwens ook nooit bullshit, want dat heeft Musk onmiddellijk door. Zolang je echter zijn vragen kan beantwoorden en met oplossingen komt, is er niets aan de hand.

Dat vond Dellal ook een beetje vreemd aan Musks getwitter: op de werkvloer liet hij die """excentrieke""" kant nooit zien. Erg blij was niemand bij Tesla met Musks getwitter. Het was niet alleen slecht voor de reputatie van het bedrijf, maar ook voor de medewerkers; velen van hen hebben aandelen in Tesla. Als de koers duikelt, doet dat pijn in de portemonnee.

Naar Duitsland lijkt Dellal echter niet terug te keren. Autobouwers zijn daar volgens hem meer geïnteresseerd in emissiemanipulatie dan in aan de toekomst werken. Waarvan akte.

Reacties

DinkyToy 16-11-18 | 22:01

Niks bijzonders dus, n gemiddeld bedrijf in Silicone Valley.

johannes_de_roker 16-11-18 | 22:44

tesla word zeker ingehaald door de duitsers.

The_Master_Bear 16-11-18 | 23:20 | 2

Ja, laat een 20-jarige een doorwrochte analyse maken van een miljardenbedrijf.
Wat kan er mis gaan?

captainobvious 17-11-18 | 12:04

Apple. Microsoft. PayPal.

lekkeraustralie 18-11-18 | 14:41

precies captainobvious. en er zijn meer. Maar op dit forum zijn meestal klagers en beterweterers en geen doeners en durvers. Waarom ging ik met 'pensioen' toen ik 50 werd en heb een mooie hobby wijnboerderij ? Juist durf en keihard werken en nu een prachtig leven. Niks klagen.

Epistulae_Morales 16-11-18 | 23:29

nou Nou.. diepgang hoor.. misschien had hij de biografie van Musk kunnen lezen, daar staat dit allemaal ook al in.
En dat Tesla de auto’s bouwt als goede software (Agile) en dat die gedachte in het gehele bedrijf is doorgevoerd was ook al bekend.

Grutte klier 17-11-18 | 09:32

Dat zijn een hele hoop hele baude stellingen over de Duitse autoindustrie van iemand die dus geen seconde in Duitsland heeft gewerkt. En die sowieso nog maar net komt kijken.

Johnny66 17-11-18 | 09:44 | 5

Laat hij zich maar druk maken over de invasie van duitse modellen met wel moderne techniek die 2019 op de markt komen , EN goedkoper . Dan nog vele chinese merken als Mini , VW , Volvo, Borgward ,Geely en co.

Leukautootje 17-11-18 | 10:26

Chinese merken als VW?
Ben benieuwd hoe Tesla het gaat doen in China in 2019.

Johnny66 17-11-18 | 11:24

ik ook , het aanbod daar is immens.

captainobvious 17-11-18 | 12:05

China wordt een hele grote markt voor Tesla.

bitflip 17-11-18 | 13:09

Tesla moet eerst de fabriek in shanghai bouwen, voor die tijd zijn verkopen in china leuk maar geen belangrijke markt gezien import tarieven.

Maar dat gaat de financiele experts er niet van weerhouden om de lage verkopen in china te gebruiken voor negatieve hit-pieces natuurlijk.

Johnny66 17-11-18 | 17:02

idee waarom VW edn co. in China licenties aangaat ?

Kim-Jung-Un 17-11-18 | 10:59

Zou het kunnen dat Musk zijn getwitter opzettelijk was en hij nog meer aandelen Tesla goedkoop heeft gekocht ? Of gewoon heel erg veel plezier heeft om idioten op het verkeerde been te zetten ?

nieuwe_Deen 17-11-18 | 11:00

Klinkt als een echte startup. Lekker weinig regeltjes. Komt vanzelf goed. Het bedrijf groeit, iemand maakt misbruik van de vrijheid, en er komt weer een regeltje bij. Repeat.

Dekleijnelektronica 17-11-18 | 22:29 | 4

Musk heeft de digitalisering behoorlijk op gang weten te helpen!! Dit gaan de Europese fabrikanten straks goed in hun portefolio merken. Tesla we denken er allemaal negatief over, maar onder tussen weet een baby van 1 dag wat het merk is en doet! Grote Europese autofabrikanten gaan dit vanaf uitkomst model 3 (medio maart/april) direct voelen komende jaren.. en als het een beetje tegen zit zullen vele hardware/software fabrikanten volgen die nieuwe merken op de markt zullen zetten! (Dyson, Google, Apple, Nividia, lightyear) etc.. bekende merken als Audi, vw, Opel, Volvo etc.. zullen verdwijnen ook al roepen ze nu dat ze tesla een poepie gaan laten ruiken... ik moet het maar eens zien, wat die Europese fabrikanten waar kunnen gaan maken.

harry19612 17-11-18 | 23:24

De bestaande merken gaan niet verdwijnen en dat is maar goed ook, denk ik. Iemand moest ze gewoon een enorme schop onder hun kont geven, en dat is gebeurd. Nu maar kijken wat er allemaal uit voort komt. Volgende stap is wat mij betreft autonome auto's.

Dekleijnelektronica 17-11-18 | 23:42

Harry19612 hoe willen Europese auto fabrikanten dit komende jaren gaan doen? De eerste normale Europese EV wordt niet eerder dan eind 2019 gepresenteerd of op de markt gezet! Tevens kampen de I-pace en Etron met grote softaware problemen waar ze niet uit komen, eind 2019 worden pas diverse Europese wagens in de showroom gezet met wachttijden van minimaal 1 jaar! Kortom eind 2020 mogen we genieten van de Europese wagens op de Nederlandse wegen🤔 Tesla, Hyundai, Toyota zullen massaal de Europese markt gaan veroveren met in opkomst de grote software fabrikanten die EVs zullen gaan inzetten! Denk dat het een strategische strijd gaat worden.

Johnny66 18-11-18 | 09:50

nu de verkopen nog ......20.000 is weinig in een heel jaar. 2020 als laatste jaar waarin de belastingvoordelen nog gelden .

Dekleijnelektronica 18-11-18 | 19:28

Denk dat het allemaal sneller zal gaan dan we denken. Alle fabrikanten timmeren hardt aan de weg! Afgelopen zaterdag bij Tesla Rotterdam geweest en het was indrukwekkend hoeveel mensen er in de rij staan om de model 3 te kunnen zien! In Welke autobranche zie je dit nog gebeuren?

Reageer