Autobahn

Duitse rechter verbiedt diesels op de Autobahn

Duitsland is van dieselnatie aan het omslaan in een haatgebied jegens zelfontbranders. Door de rechtspraak van de bestuursrechter in Gelsenkirchen mogen diesels onder Euro5 niet meer over Autobahn 40 bij Essen.

De grote dieselhaat van Duitsland is inmiddels van de steden ook overgeslagen naar de Autobahnen. De heilige asfaltlakens hebben de laatste jaren al te kampen met immer oprukkende snelheidsbeperking en Baustellen, maar nu komt er ook dieselwerende regulering bij. 

In Essen loopt de A40 dwars door de stad en omdat er naast de weg gemiddeld 50 microgram stikstof per kubieke meter gemeten wordt, moet de gemeente ingrijpen. Dat deed de gemeente echter niet, met medeweten van de deelstaatsregering van Noordrijn Westfalen, waarop actiegroep Deutsche Umwelthilfe (DUH) naar de rechter stapte. 

Gisteren bepaalde de rechter dat zowel Gelsenkirchen als Essen in de stad allerlei straten voor diesels met Euro 4-normering of lager worden verboden. Ze moeten dan een stukje omrijden. Maar erger is het verbod om met de diesels op de snelweg te komen, die zijn veel minder makkelijk te omzeilen voor mensen die niet even een nieuwe auto kunnen aanschaffen.

De deelstaat wil daarom zelf beroep instellen tegen de uitspraak van de rechter. Volgens hen is de A40 een 'levensader van het Roergebied met hondderduizenden forenzen' die nu onredelijk worden getroffen. Zelfs milieuminister Ursula Heinen-Esser is geschrokken: "We zijn door die harde oordeel verrast." Tot zo ver de onbegrensde mogelijkheden op de Duitse Autobahn.

Reacties

Lafayette 16-11-18 | 19:27

"Ze moeten dan een stukje omrijden. "
Dit tart elke logica. De waanzin.

Baron Clappique 16-11-18 | 19:48 | 2

Komt goed. Volkswagen gaat voor 44 miljard euro investeren in elektrische auto's. Ze weten alleen nog niet waar ze het geld , de accu's en de stroom vandaan moeten halen.

hans123 17-11-18 | 07:33

Dat geld komt wel goed. Niet alleen in elektrische auto's trouwens die 44 miljard, ook in autonoom rijden, deelservives e.d.

Wekkertje 17-11-18 | 09:16

Vergeet niet het kabelnet. Auto opladen gaat nog, Maar als iedereen zo rond 17.30 de piepers electrisch opzet ? En dan hebben we het nog helemaal niet over verwarming. Dus veel dikkere kabels in de grond nodig. Ooit op de BBC gezien dat de elektriciteitsmaatschappij in London letterlijk met de TV het eind van Eastenders in de gaten houdt omdat dat iedereen daarna 'the kettle on' zet. Op dat moment worden er in Schotland grote stuwmeren opengezet omdat die grote pieken kunnen opvangen.

F. Jacobse 16-11-18 | 20:01 | 1

Omrijden is veel beter. Je verbruikt meer diesel dus kassa voor de Duitse staatskas. Doordat je omrijdt komt die vuile lucht nooit meer in de stad. Dus ademen de bewoners vanaf nu pure en zuivere lucht in. Toch? Meneer de rechter.

borgmonster 17-11-18 | 22:06

En de CO2 buiten de stad is goed voor de boompjes.

piprecies 16-11-18 | 20:17 | 3

Zelfs milieuminister Ursula Heinen-Esser is geschrokken: "We zijn door die harde oordeel verrast.”
Das Urteil of dat oordeel: in beide talen gebruik je geen ‘die’.

Techtalent 16-11-18 | 21:07

"We zijn door das harde oordeel verrast."

Baron Clappique 16-11-18 | 22:16

"We zijn door dem harde oordeel verrast."

loze stijl 17-11-18 | 05:41

Ho wacht..... we hebben meen ik in 1945 bepaald dat de Nederlandsche-, en Duitsche taal niet gecombineerd worden. Verder een beetje zuur dat de Nederlandse euro4 dieselaars wel de nadelen moeten slikken van de doorgeslagen Duitse milieumafia maar dat Duis gekentekende auto's bij ons rond kunnen rijden zonder wegenbelasting te betalen. Nee, dat verenigde Europa heeft nog een paar scherpe randjes...

Flappie2006 16-11-18 | 20:29 | 4

Er is veel beloofd door autofabrikanten, in de praktijk kwam hier weinig van terecht. Vooral Euro5 diesels zijn extreem smerig.

Een gemiddelde Euro 3 norm diesel stoot in de praktijk 1,6 x de afgesproken hoeveelheden NOx uit. 803 mg NOx/km
Een gemiddelde Euro 4 norm diesel stoot in de praktijk 2,7 x de afgesproken hoeveelheden NOx uit. 674 mg NOx/km
Een gemiddelde Euro 5 norm diesel stoot in de praktijk 5 x de afgesproken hoeveelheden NOx uit. 907 mg NOx/km
Een gemiddelde Euro 6 norm diesel stoot in de praktijk 7 x de afgesproken hoeveelheden NOx uit. 507 mg NOx/km

De norm voor een Euro 4 benzine voertuig is 80 mg NOx /km.
Een Euro 5 diesel stoot gemiddeld evenveel uit als 10 Euro 4 benzine voertuigen plus 2 Euro 5 benzine voertuigen. Laat die NOx fabriekjes op diesel gewoon niet door de stad rijden!

kloopindeslootjijook 16-11-18 | 22:01

Wacht even; de TUV had nog een andere conclusie in 2013:
'De nieuwe generatie benzine motoren is schadelijker dan nieuwe diesels'
Heee.. hoe zit dat?
Ja de anti-diesel hype. We praten elkaar lekker na.
Maar vergelijk je diesel wel eens met benzine op iets anders, niet alleen met Nox? En wat about lpg?
En de fijnstof, de zogenaamde PM. En de HC of koolwaterstoffen?
driving-dutchman.nl/nieuwe-benzinemot...
- CO₂ – ongevaarlijk en niet giftig
- Stikstofoxiden – gevaar voor de luchtwegen (Nox dus)
- Zwaveldioxide – giftig voor alles wat leeft
De TüV meldde in 2013 dat de nieuwe generatie benzinemotoren schadelijker is dan de nieuwe diesels. Door de hoge verbrandingsdrukken in de cilinders hebben deze motoren nauwelijks CO₂ uitstoot, maar wat blijkt: de uitstoot van het zeer kankerverwekkende fijnstof is tot duizend maal hoger dan de old-school benzinemotoren en nog altijd tien maal hoger dan bij de nieuwe diesels.
Dan is de vraag wat de effecten zijn van Nox ten opzichte van PM. weet jij het? Blijkbaar is het effect groter. Daarbij hebben de nieuwste dieselmotoren bijna geen fijnstof meer door fijnere nevels. Horen we ook niets over.
De media pikt een stukje op, de burger heeft er geen verstand van, de politiek eigenlijk ook niet en daar komen de rare onlogische voorstellen. Moeilijk doen bij LPG bij oldtimers in de overgangsregeling. Maar oldtimers zouden niet mogen want vervuiling. Geen touw aan vast te knopen.

kloopindeslootjijook 16-11-18 | 22:07

www.duurzaambedrijfsleven.nl/mobilite...
gevolg van Europese regelgeving om de CO2-uitstoot. Kleinere benzinemotoren die vaak zijn uitgerust met GDI (Gasoline Direct Injection) blijken veel vervuilender dan hun voorgangers, wijst een studie uit van het Duitse onderzoeksinstituut TÜV Nord.
In deze motoren opereren de cilinders onder hogere druk, waardoor 15 procent minder brandstof nodig is en significant minder CO2 wordt uitgestoten. De studie heeft uitgewezen dat GDI-motoren maar liefst duizend maal meer fijnstof uitstoten dan conventionele benzinemotoren en tien keer meer dan de nieuwste dieselmotoren. Europese regels stellen dat benzine- en dieselauto’s uitgerust moeten worden met een fijnstoffilter, maar auto’s met GDI-motor vallen niet onder die verplichting. Een fijnstoffilter kost slechts 50 euro.
“Zuinigere GDI-motoren met lage CO2-uitstoot zijn een geweldige innovatie zijn als ze niet zoveel fijnstof zouden uitstoten. Deze uitgestoten fijnstofdeeltjes kunnen worden voorkomen voor de prijs van een hands-free kit voor een mobiele telefoon.”
Onlangsbestempeld als kankerverwekkend. Volgens Transport & Environment zullen rond 2020 vrijwel alle benzine-auto’s voorzien zijn van een GDI-motor.

kloopindeslootjijook 16-11-18 | 22:13

LPG heeft geen fijnstofuitstoot. Maar een oude amerikaan op LPG laten rijden, dat is dan lastig. Waarom? Belastinginkomsten. Gaat helemaal niet om het milieu.
With LPG (liquid petroleum gas) vehicles...
•Carbon Monoxide emissions are around 80% less than petrol and 40% less than diesel.
• Hydrocarbon emissions are around 60% less than petrol and 50% less than diesel.
• Nitrous oxide emissions are around 80% less than petrol and 90% less than diesel.
• Particulates (PM10s) are non existent in LPG.
• Carbon dioxide, which contributes to smog and global warming, is lower in LPG.

loze stijl 17-11-18 | 06:00

Het epistel over LPG klopt als een bus. Het is feitelijk zelfs een restproduct van het oliekraakproces maar oh grutjes dat de burger milieuvriendelijk en voordelig uit is qua transport. Daarom gooit de fiscus er een fijne toeslag op de wegenbelasting overheen.
De enige manier om nog oude Amerikaan ( en elke andere benzinestoker) voordelig te kunnen voeden met LPG is als die ouder is dan 40 jaar. ( op dit moment dus van 1978 of eerder) Er staan er nog best veel te koop op de interwebs. Wel rekening houden met een preventieve koprevisie ( Klepzittingen b.v.) zodat de hogere verbrandingstemperaturen van LPG de lol niet versneld om zeep helpen.

TP 1984 16-11-18 | 20:57

Freude am fahren is ook niet meer wat het geweest is.

H. Drievuldigheid 16-11-18 | 21:03

Deutsche Umwelt Hilfe is raar clubje met 300 leden, 90 man vast personeel in dienst, en wordt o.a. zwaar gesponsored door Toyota, die dat doen omdat ze zelf de diesel voor personenwagens in de ban hebben gedaan.

kloopindeslootjijook 16-11-18 | 21:43 | 1

Omrijden. Dus meer uitstoot.
Die auto's hebben ooit typekeur gekregen, dus niet zeuren. Of verzin is om het mogelijk te maken voor die mensen iets anders te kopen. De 2e hands tesla's laten nog even op zich wachten. Misschien dan maar een electrieke Dacia. Of iets hybride-achtigs.
Die hebben plannen, maar nog geen productie.

Wa jij wil... 16-11-18 | 22:22

Die typegoedkeur hebben ze dus veelal met sjoemelsoftware gekregen. Daar komt dus nu de rekening voor.

kloopindeslootjijook 16-11-18 | 22:16 | 2

Artikel van 10 jaar geleden over gas biijmengen bij diesel:
www.amt.nl/techniek/artikel/2009/10/d...
Bijmengen van aard- of biogas: “Dat heeft een octaangetal van 130 en laat verbrandingstechnisch bijmenging tot 95% toe. In de praktijk wordt meestal 70 tot 80% gehaald, maar dat biedt al een veel betere mogelijkheid om de installatie terug te verdienen. Bovendien kan op die manier de roetuitstoot sterk worden teruggebracht. Bij gebruik van biogas daalt ook de ketenuitstoot van CO2”.
mag het? “Nee! De Europese emissienormen voor zowel trucks als voor personenauto’s eisen dat een voertuig op niet meer dan één brandstof tegelijkertijd loopt. Een toelating voor één of twee voertuigen lukt wel door ze experimenteel te noemen, maar voor serievoertuigen gaat dat niet.
Dus het kan het schoner voor de diesels, maar het mag niet van de EU.

GerbenW 17-11-18 | 09:07

Het bijmengen van aardgas, biogas, of LPG leidt inderdaad tot een betere verbranding, waardoor je iets meer energie uit de diesel kan halen. Dat geeft minder uitstoot van roet, koolwaterstoffen en ook een beetje CO2.
Voor dit soort gevallen is het echter geen goede oplossing. Je weet immers niet of er gas in de tank zit. Het voertuig kan ook op 100% diesel rijden.

GerbenW 17-11-18 | 09:18

Voor NOx maakt het trouwens niet veel uit. (En dat was in dit artikel juist het probleem.) Gas bijmengen neigt zelfs naar een hogere NOx uitstoot, wat je dan weer moet tegengaan door iets minder lucht te gebruiken. Wil je NOx verlagen, dan kun je beter maar niet te veel gas bijmengen (minder dan de helft). Dan verdien je alleen het ombouwen nooit meer terug.

mark1487 16-11-18 | 23:01

Groot gelijk.
Als de door-democratische-regering bepaalde norm niet wordt gehaald, moet gedaan worden wat nodig is om die per direct te halen.
Geen geintjes uithalen met de gezondheid van mensen; die norm is er niet voor niets.

Dan moeten ze de norm aanpassen, of de snelweg. Niet ingewikkeld.

Tobi 16-11-18 | 23:05 | 1

Die lui @ pica zijn de oh-zo-wijze rechters in deze zaak, darf Ich annehmen

nieuwe_Deen 17-11-18 | 11:02

Die Ludolfs! Geweldige serie. www.google.dk/search?q=die+ludolfs&am...

jemagookniksmeer 16-11-18 | 23:16

Diesel is niet viezer geworden dan voorheen. In tegendeel.
Bovendien zijn er ook niet meer dieselauto's bijgekomen de laatste tijd. In tegendeel.
Vanwaar dan toch deze hetze met draconische maatregelen?
Nu uit is gekomen dat het de Duitsers niet lukt om de ontwikkelingen in dieseltechnologie van de Fransen en Italianen bij te benen, is de volgende stap om diesel dan maar in heel Europa uit te bannen.
Zo rollen Duitsers namelijk: winnen doe je middels manipulatie, vals spelen, intimidatie en liegen.

Ray Skak 17-11-18 | 03:43

Er is genoeg actuele rapportage of internet te vinden over benzine vs diesel.
1, diesel is efficienter dan benzine, door meer energie leverence koolstofatomen in de keten.
2, diesel motoren lopen met lagere toeren, waardoor een minder volume uitlaatgassen vrijkomt
3, een diesel motor heeft een langere ‘slag’ vs ‘boring’, dit geeft een hoger koppel, waardoor er met lagere toeren en minder vermogen dezelfde power gegenereert kan worden.
4, door technologische vooruitgang, roetfilters, NOx vangers, Katalysatoren wordt de meeste vuiligheid eruit gehaald.
Het enige nadeel is soms de kwaliteit van de brandstof zelf. Een Euro6 diesel motor heeft ook de juiste brandstof nodig. Dat is in West-Europa wel voor elkaar, maar daarbuiten niet.

nietvaneergister 17-11-18 | 07:48 | 2

Wat ontbreekt in dit stuk is wat de consequenties voor vrachtwagens zijn.
Mogen die wel gewoon blijven doortrucken over dat stukje snelweg?
Dat zou dit vonnis nog absurder maken.

Grutte klier 17-11-18 | 09:44

Verbod geldt alleen voor euro 4 diesels en ouder. Er rijden vrijwel geen euro 4 vrachtwagens meer. Het is voor een transportbedrijf niet rendabel om rond te karren met 20 jaar oude trekkers.

Johnny66 17-11-18 | 09:46

Gros op de duitse snelweg zijn buitenlanders , oost europa , euro -1 veelal.

SlimmeBelg 17-11-18 | 10:13

Diesel is net als kernenergie, onmisbaar. Er wordt trouwens al 'schone' Diesel gewonnen uit waterkrachtcentrales. Maar wat een onzin. Als je nagaat wat er een 30 jaar geleden de lucht in werd geblazen in het roergebied en dus in de grensstreek. Wat is het volgende dat verboden wordt, vliegen? En ze schieten er niets mee op.

Leukautootje 17-11-18 | 10:41

Beetje triest, hoewel ik elektrisch rijden interessant vind vind ik het verbieden van oude voertuigen belachelijk. Dat je er extra belasting op heft, prima, maar dit slaat nergens op.

Goldgusti 17-11-18 | 10:59

ACCT wat was daar ook alweer mee.
Oja zero emissie o.i.d. zou maar snel zo'n nu steeds goedkoper wordende duitse diesel kopen.

Ronnie uit Helmond 17-11-18 | 16:32 | 1

Zoals altijd, regeert onwetend- en domheid (gaan meestal samen).

borgmonster 17-11-18 | 22:18

Als je de reacties hierboven leest, heb je inderdaad helemaal gelijk.

Bijtendehond 17-11-18 | 17:22 | 1

Lijkt mij een beetje in strijd met het vrije verkeer van personen. Dus ik denk dat ze wel teruggefloten worden door Zimmerfrans en co.

borgmonster 17-11-18 | 22:17

Jij snapt er echt niets van. Reageer dan ook niet.

Reageer