Autobahn

Belgische F1-promotor: 'Nederlandse Grand Prix lukt niet in 2020'

Je zou zeggen dat de Belgen blij moeten zijn met een extra Formule 1-race dichtbij huis. Hoe meer races, hoe beter. Toch is de promotor van de Belgische GP niet zo positief. Hij ziet een Nederlandse GP niet gebeuren in 2020.

De promotor van de Grand Prix van Spa, André Maes, zit al ruim vijfendertig jaar in het vak. Hij moet dus wel weten waar hij het over heeft als hij zegt dat het nooit gaat lukken om in 2020 een volwaardige Grand Prix neer te zetten in Nederland. Volgens hem is er minimaal drie jaar nodig om een Formule 1-race neer te zetten. 

"Het is heel normaal dat we constant moeten vechten voor onze plek. Wij hebben geen veto om een race in Nederland tegen te houden, maar we hebben wel gevraagd of er plannen zijn. Dat is nog niet het geval. Mocht er toch een project worden opgestart, hebben ze zeker drie jaar nodig om alles voor te bereiden," vertelt Maes.

De Belg heeft onlangs de Formule 1 weer voor drie jaar weten te strikken op Spa, maar met de komst van een Nederlandse race kan dat na afloop van dat contract zomaar afgelopen zijn. De concurrentie voor Spa is ineens een stuk steviger geworden waardoor hun onderhandelingspositie afneemt. Maar Maes blijft dat positief inzien, een beetje concurrentie kan geen kwaad, meent hij. Hiermee lijkt Maes te zijn bijgedraaid:
eerder liet hij weten dat Spa de handdoek in de ring zou gooien als er een race naar Nederland komt.

Overigens was de race op Spa-Francorchamps van dit jaar Maes' laatste wapenfeit. Hij heeft aangekondigd dat hij met pensioen gaat. Na 35 jaar promoten is het niet zo gek om ermee te stoppen en het stokje over te dragen.

Reacties

Zueco 16-11-18 | 16:34 | 3

Die race op Spa moet qua circuit gewoon blijven. Is tenminste een echt circuit.
Van alle nieuwe circuits van de laatste 10 jaar is eigenlijk alleen Circuit of the America's in mijn ogen gelukt qua spanning en sensatie. Alle andere circuits zijn of saai, of braaf.

N3uk33nd 16-11-18 | 17:24

Azerbaijan was afgelopen jaar 1 van de meest vermakelijke races.

sociaal_econoom 17-11-18 | 06:42

Bij Spa (Francorchamps) kun je goed parkeren... op Zandvoort is dit niet mogelijk.

CamaroHans 17-11-18 | 08:53

Ik meende laatst nou juist niet zo veel lovende kritieken over Spa gelezen te hebben van mensen die er daadwerkelijk geweest waren?

Diving Dutchman 16-11-18 | 16:54 | 1

Misschien is het een idee als onze zuiderburen eens naar de bereikbaarheid van hun circuit gaan kijken. Hier kan nog iets verbeterd worden.

sociaal_econoom 17-11-18 | 06:46

Er loopt een autoweg via Luik - Verviers naar Francorchamps.
Deze weg is normaal niet druk... alleen bij de races wel.

Moet jij dadelijk eens in Zandvoort zien te komen - je staat 1,5 uur in de file en je kunt je auto of motor daar niet kwijt.

Atlantis-95 16-11-18 | 21:08

In Spa bleef de race, ook in perioden dat er geen Schumacher / Verstappen reed en er 45.000 bezoekers waren. Dan is een GP niet kosten dekkend.!

simpel_vruchtje 16-11-18 | 21:26

Zandvoort is ook niet geschikt voor een F1 race. Daar moet je mooi de Renault Clio cup en Ford Fiesta cup houden.

wardtmar 16-11-18 | 23:12

Spa is een geweldig circuit, fijn als het blijft. Maar er mag wel wat meer omheen.
Als Spa geschikt is voor F1, dan is Zandvoort dat ook, net zo onbereikbaar. 😀

loze stijl 17-11-18 | 06:19

We zien dat veel te vaak. Hotemetoten die pas na aankondiging van hun vertrek dingen gaan roepen.
Maar verder respect voor de heer Maes. Hij heeft 35 jaar lang mooie dingen geregeld voor de racerij in zijn land.

Reageer