Autobahn

BEELD. Dit gebeurde er echt in de Max Verstappen-crash

Tijdens de Grand Prix van Brazilië ramde Esteban Ocon raceleider Max Verstappen van de baan af in de eerste bochtencombinatie. Nieuwe beelden schijnen nieuw licht op de situatie.

Op de nieuwe video volgen we Esteban Ocon vanaf zijn pitstop, waarna hij achter Max Verstappen en voor Lewis Hamilton op de baan komt. De teamradio's zijn op de originele plaats meegestuurd en zo krijgen we nieuwe inzichten in de situatie. Aanvankelijk krijgt de Fransman blauwe vlaggen om Hamilton langs te laten, maar hij rijdt zich uit de zone en komt vlak achter Max Verstappen te zitten. 

Het team praat in zijn oor en zegt dat hij de Nederlander dan maar in moet halen. Op zijn beurt geeft Verstappen aan dat hij een jagende Force India achter zich aan heeft. Hoewel Ocon de raceleider in lijkt te halen, rijdt die een bocht later toch weer voor hem, en dan rijden de twee tegen elkaar aan. 

Hoewel de beelden nu meer in het nadeel van Verstappen lijken uit te vallen, blijft het wonderlijk dat een achterblijver zich zo naast de man die vooraan rijdt vertoont. De FIA heeft Ocon niet voor niets een tien seconden stop & go-penalty gegeven voor het incident.

Reacties

Wijze uit het Oosten 15-11-18 | 13:55 | 8

Een beetje 'de dood, of de gladiolen' actie was het wel van Ocon.
Had netter gekund.

pale-blue-dot 15-11-18 | 14:06

Helemaal mee eens, geen nette actie.
Nu staat Verstappen ook niet bekend om zijn nette acties. Het blijft dus een beetje welles, nietes. Achteraf had verstappen hem er misschien gewoon voorbij moeten laten gaan om de zege veilig te stellen. Verstappen moet geweten hebben dat de Force India daar in zijn binnenbocht zat en sneller was p de frisse banden.
Overigens denk ik niet dat de Force India lang voor Verstappen had kunnen blijven op die banden, vanuit dat oogpunt is de inhaal actie best wel zinloos en onnodig.

Bubske 15-11-18 | 14:10

Als Verstappen Ocon voorbij had gelaten dan was hij zijn voorsprong op Hamilton kwijt geraakt want dan zou hij al in sector 2 alweer sneller zijn dan Ocon en zou Ocon dus weer blauw vlaggen krijgen om Verstappen voorbij te laten.

Verstappen zou dus twee keer tijd verliezen omdat een achterligger hem eerst voorbij wil en later weer voorbij moet laten. Kansloze actie dus van Ocon. Dat hij een penalty kreeg was omdat hij zich alleen mag unlappen zonder dat de race leider er hinder van ondervind. De race leider dwingen om een veel ruimere lijn dan de racelijn te nemen is dus wat je hinderen mag noemen.

CamaroHans 15-11-18 | 14:15

Klopt, je kan de slag winnen maar de oorlog verliezen. Max won van Ocon, die kreeg straf, maar verloor van Hamilton die lachend langs de beide heren in het gras reed.

Droppot_dk 15-11-18 | 14:19

Ocon kreeg een blauwe vlag voor Hamilton, moet hij dan niet op het eerste 'mogelijke' moment Hamilton voorbij laten? 'Als' hij dat gedaan had, was er toch helemaal niks gebeurd?

Dances 15-11-18 | 14:43

@Droppot_dk Blauwe vlag wordt al vroeg gegeven, maar zolang hij Hamilton niet op houdt (er zat voldoende tijd tussen de twee) hoeft Ocon nog niet aan de kant te gaan.

ragnark 15-11-18 | 20:07

Had inderdaad netter gekund, maar van beide kanten. Max had ook voor bocht 1 de deur niet dicht kunnen gooien en Ocon gewoon voorbij kunnen laten, zodat Ocon links in plaats van rechts had kunnen inhalen.
Uiteindelijk blijft het Ocon's fout, maar ik hoop wel dat Max hiervan leert. En de volgende keer niet verdedigd als het niet nodig is.

Droppot_dk 16-11-18 | 08:51

@Dances, je krijgt alleen een blauwe vlag als er een auto binnen 1,2s van je zit. deze moet je dan binnen drie blauwe vlaggen voorbij laten, of je moet jezelf binnen deze drie blauwe vlaggen uit die 1,2s rijden. Was dat het geval?
Verder, de enige reden dat Ocon hem bij kon houden was door de DRS. Ben benieuwd hoe lang het had geduurd voordat Max er weer voorbij mocht.

Johnny66 16-11-18 | 11:42

nee , max wilde banden sparen .

The Ugly 15-11-18 | 14:21

Wat Ocon zelf heeft gezegd zegt eigenlijk genoeg: 'ik gebruikte dezelfde inhaalactie die ik al eerder gebruikte bij Alonso, etc.' Dit is echter de raceleader en jij rijdt op een ronde achterstand. Je mag nooit op die plek dat risico nemen. Reken verder maar dat hij dit nooit gedurfd zou hebben bij Hamilton of Vettel, en daar blijkt dan ook het gebrek aan respect van Ocon uit. Als hij dan ook nog met een brede grijns na de wedstrijd zegt dat het jouw schuld is, en dan vervolgens een paar duwtje zelf meteen breed gaat uitmeten voor de camera ('he tried to punch me') laat gewoon zien dat dit wat mij betreft een rancuneuze wraakactie was van Ocon. Niet alleen steelt hij zijn winst maar probeert hem daarna bewust uit de tent te lokken (hij kent hem al langer) om vervolgens publiek zwart te maken. Volgens mij heeft hij die nacht daarna heerlijk geslapen.

Harry Turtle 15-11-18 | 14:22 | 1

Zwarte vlag had niet misstaan voor Ocon.

Sonja27 15-11-18 | 19:13

Een blauw oog i.p.v. een blauwe vlag was een mooi "memo-tooltje" voor de lange termijn geweest.
Nu heeft ie niet geslagen en wel straf.

Caveman48 15-11-18 | 14:37

Zaten ze in dezelfde ronde dan was het een te rechtvaardigen actie geweest. Nu niet; je bent op het moment misschien even iets sneller maar a) deze actie kost de leider tijd en b) die leider haalt je binnen een ronde weer in waardoor je een blauwe vlag krijgt en de leider voorbij moet laten, wat hem dus wederom tijd kost (zoals hierboven ook al gezegd). Ook al bestaat het recht om te unlappen, dit is gewoon de race van snellere coureurs frustreren.

Tsux 15-11-18 | 14:59 | 1

"Hoewel de beelden nu meer in het nadeel van Verstappen lijken uit te vallen,"

Ben ik het toch niet mee eens. Verstappen is op 90% van het parcours gewoon de snellere, het enige moment dat Ocon dichterbij komt is op het rechte stuk met DRS, daar kickt die Mercedes power duidelijk in.

Om jezelf dan voor de raceleider proberen te gooien, na een rechte stuk, terwijl je de rest van de ronde het onderspit delft, slaat gewoon echt nergens op.

Watching the Wheels 16-11-18 | 02:34

Vind die opmerking ook onzin, de beelden zijn niet in het nadeel van Verstappen. Max gaat met voorsprong de bocht in en mag de ideale lijn rijden (zeker omdat hij de wedstrijd leidt en een ronde voor ligt).

Nuchternederland 15-11-18 | 15:17 | 4

Op het Amerikaanse ferrari-forum is men echter niet zo objectief, daar vindt men dat Verstappen een koekje van eigen deeg krijgt, en terecht een werkstraf krijgt enz.
Een Engelsman aldaar heeft het zelfs over "assault" aangezien het onder Engels recht al assault is als je iemand met letterlijk 1 vinger aanraakt.
Oftewel, onze zienswijze alhier wordt internationaal niet helemaal gevolgd...

noadidi 15-11-18 | 15:33

lekker boeiend wat de buren ervan denken.max is een goed presterende hollandse gast en daar zijn we met zijn alle trots op.ik in ieder geval wel, dus lekker belangrijk wat een amerikaanse ferrari-fan(ongetwijfeld ook superobjectief...) ervan vind.

Satria 15-11-18 | 16:20

amerikaanse ferrari reaguurders, zullen wel iets met vettel hebben.... zelfs de franse kranten waren niet op de hand van Ocon.

The Ugly 15-11-18 | 17:46

Onzin, lees anders ff de column van Jolyon Palmer op de site van BBC News. Verder: Amerikaans Ferrari-forum? Nuff said.

Nuchternederland 15-11-18 | 18:18

Nee, ze hebben daar niets met Vettel, meer met raikkonen. Hamilton wordt ook niet bewierookt, en Stroll wordt afgebrand. Hmm, misschien zie ik toch iets van een patroontje ontstaan.
Overigens is het betreffende Amerikaanse forum (Ferrarichat) het toonaangevende internationale Ferrariforum met zelfs een NL afdeling.

301182 15-11-18 | 15:21

Ik zou niet weten waarom deze beelden een nadeel zouden moeten zijn voor Verstappen, nergens hoor je Ocon liften of ruimere lijnen nemen omdat hij zoveel sneller is dan Verstappen. Dus Verstappen is alleen langzamer in sector 3 en waarschijnlijk ook maar 2-3 rondes dus de actie blijft compleet onnodig en onveilig.

Leukautootje 15-11-18 | 15:36 | 7

Misschien moet je de beelden van Ricciardo er dan ook bij halen, die ging keurig van zijn gas af in exact hetzelfde geval. Nou is Ricciardo natuurlijk ook een betere coureur, maar desalniettemin hoort iedere F1 coureur dit door te hebben. Ocon is schijnbaar gewoon niet goed genoeg voor F1.

TuurlijkNiet 15-11-18 | 17:03

Dit bedoelde Hamilton en Mercedes met hun betoog dat dit eigenlijk vooral de fout van Verstappen was. Technisch gezien is dit niet de schuld van Verstappen, maar Verstappen had in zijn spiegels of anders via zijn pitwall moeten horen van Ocon dicht op hem zat..

Verstappen rijdt nu meer als een Vettel dan een Hamilton. Ook Vettel heeft wedstrijden verloren door onnodige acties. Maar naar mate Verstappen meer wedstrijden zal gaan winnen, zal ook het besef komen wanneer je soms iemand beter langs kan laten gaan. Zoals Hamilton dat deed met Verstappen in Austin. Hamilton had natuurlijk kunnen blijven aanvallen, maar besloot na de mislukte inhaal aktie om geen nieuwe poging meer te wagen. Uitrijden race was belangrijker dan als tweede over de streep komen..

mambo43 15-11-18 | 17:45

@ Tuurlijk niet,

Je haalt een aantal zaken door elkaar. Hamilton hoefde de race niet te winnen om wereldkampioen te worden en dat besefte hij maar al te goed. Gewoon geen risico's nemen, auto heel houden en de race uitrijden, voila, wereldkampioen.
In deze race een ander verhaal. Max wil de race wel winnen, is daar op gebrand en niet alleen vanwege de zege op zich. Met die zege en Lewis achter hem zou hij Bottas in de stand voor de WK voorbij zijn gegaan en zou hij Raikonen tot op een paar punten zijn genaderd. Met nog 1 race te gaan zou het dus mogelijk zijn dat hij als derde kon eindigen in de WK stand. Dat is niet alleen voor hem van belang, maar ook voor het team.
Ocon voorlaten en vervolgens na een paar ronden door Ocon weer worden opgehouden was geen optie, Hamilton zou het gat dicht kunnen rijden. Bovendien zou het teveel van de motor gaan vergen (iedere keer het gebruik van DRS), waardoor het risco zou bestaan dat de motor de volgende race problemen zou gaan geven.
Had Ocon Max willen inhalen dat had hij gewoon nog een ronde moeten wachten, zodat hij bij aanvang van het 'rechte eind' reeds achter Max zou zitten. Met DRS zou hij dan ruim voor de bocht al ver voorbij Max zijn en op die manier zou het een nette inhaalactie zijn. Nu was het een 'do or die' actie, welke absoluut nergens op sloeg. Terechte straf voor Ocon.

Johnny66 15-11-18 | 21:00

Max heeft gezegd dat ocon het recht had daar in te halen.......

Techtalent 15-11-18 | 21:47

Max heeft gezegd dat Ocon zich best mag unlappen...

mambo43 16-11-18 | 01:06

@ Johnny 66

NImmer heeft Max gezegd dat Ocon daar in mocht halen. Ocon had het recht op de raceline gehad wanneer zijn voorwielen voor die van Max waren geweest bij het ingaan van de bocht. Dat was hier niet het geval, Ocon had zijn voorwielen ter hoogte van de air intakes voor de koeling. Oftewel Ocon had Max daar ruimte moeten geven, dat deed hij niet en dus kreeg hij de 10 seconden straf. Alleen nam hij, in deze doldrieste actie, wel Max met zich mee.
Klopt dat Max, met name bij de starts, regelmatig inhaalacties laat zien die op het randje zijn, maar er is wel een groot verschil. Dan gaat het niet om het 'unlappen', dan gaat het gewoon om een positie aan de leiding van de GP, totaal ander verhaal.

Droppot_dk 16-11-18 | 08:58

@mambo,

Als je op Johnny66 wil reageren moet je eerst even googlen op Johnny66 en dan zijn Instagram bekijken. Dan weet je daarna dat het beter is om deze idioot maar met rust te laten en te laten roepen wat hij graag wil roepen. #permabanJohnny66

Johnny66 16-11-18 | 11:41

och jongen , ga nadenken . ik heb niet eens een persoonlijke facebook en insta.

Rytt 15-11-18 | 15:56 | 1

Fout van de pitmuur van Max. Die konden weten dat Ocon op nieuw rubber reed en hadden de situatie kunnen voorzien en Max kunnen waarschuwen.

mambo43 15-11-18 | 17:38

Je kunt duidelijk zien dat Verstappen VOOR Ocon lag bij het insturen van de bocht. De regel is dan simpel: 'degene die voorop ligt heeft het recht op de raceline' oftewel Ocon had van het gas af gemoeten. Dat doet hij niet, hij weigert gewoon aan de kant te gaan en dat is dan ook de reden dat hij de 10 sec straf kreeg, welke geheel terecht was. Het was daarnaast ook een totaal onzinnige actie van Ocon, want wat wilde hij hiermee bereiken ? Hij 'unlapt zich ? En dan ? Ronde daarna weer op een ronde achterstand worden gezet en zo gaat hij het gevecht met de leiders aan ? Wat Ocon beter had kunnen doen was gewoon Max blijven volgen, had hij op de lange termijn veel meer aan gehad. Het was niet voor niets dat Max leider in de race was. Bovendien heb ik geen blauwe vlag voor Max gezien (is ook redelijk onmogelijk om aan de leider te geven), dus dat Max niet aan de kant ging was logisch.

Johnny66 15-11-18 | 16:25

Nou , we komen dichterbij . Max moet nu een grote jongen worden.

Onderbuik 15-11-18 | 17:01 | 4

Ocon had een ronde achterstand en probeert in te halen op een plek waar het vrijwel niet kan. Ocon is gewoon fout.
Wat wel meespeelt is die trage Renault motor, het snelheidsverschil op het eind van het rechte stuk is erg groot.
Hopelijk doet de Honda het volgend jaar beter.

The Ugly 15-11-18 | 17:49

Kwam ook door DRS. Idioot trouwens dat je dat als achterblijver mag gebruiken tegenover iemand die een ronde op je voor ligt. Wellicht dat dat nu gaat veranderen. Dat is dan weer een 'Verstappen rule' erbij.

Johnny66 15-11-18 | 20:59

Max heeft gezegd dat ocon het recht had daar in te halen.....

Techtalent 15-11-18 | 21:49

Niet waar. Max heeft gezegd dat Ocon zich mag unlappen en dat dit een onnozele actie was.

Johnny66 16-11-18 | 11:44

dat is hetzelfde . Een onnozele actie zeker ook , het had erger kunnen aflopen voor verstappen , nu gelukkig 2 de.

mambo43 15-11-18 | 17:51 | 1

Waarom duurde die pitstop van Ocon overigens ruim 7 seconden ? Via dit beeld kun je niet zien wat er fout ging of heeft men gewoon even gewacht zodat ze zeker waren dat ze achter Max uit zouden komen ?
Met een normale pitstop zou Ocon voor Max uit zijn gekomen en was er niets aan de hand geweest.

Bubske 15-11-18 | 17:57

Daar komen alle complot theorieën ook vandaan. Mercedes zou Ocon hebben kunnen gebruiken om Verstappen op te houden zodat Lewis binnen DRS afstand kon komen.

Tapioca pudding 15-11-18 | 17:58

Het is zuur en Ocon stond erbij te lachen. Dat lachen zal hem volgend seizoen achter de tv wel vergaan. Wijsneus Hamilton wil ik ook wel eens zien ploeteren als hij volgend jaar vaker in vuile licht rijdt.

ScumbaggusMaximus 15-11-18 | 18:52 | 1

Wat is de bron van dit filmpje? En waarom stopt het voor de crash en niet erna?

Techtalent 15-11-18 | 21:51

Moet je met je vingers van de pauze knop afblijven dan zie je de crash wel.

Blubberbazooka 15-11-18 | 23:13 | 1

Max en de pitmuur waren zich bewust van het feit dat Ocon op frisse banden achterop kwam en aan het jagen was op Max. (natuurlijk is Ocon een eikelbijter.. en natuurlijk was het hem daarom te doen. Hij heeft een fixatie op Max en zijn eigen prestaties ten opzichte van Max ) Je hoort Max in de communicatie aangeven dat hij Ocon ziet komen, en dat die aan het pushen is. De pitmuur reageert door te zeggen dat hij inderdaad eraan komt en op verse super softs staat. Max is op dit moment aan het consolideren en banden aan het sparen. Max zijn pace is dus niet maximaal.. Ocon is aan het jagen, in die drie rondjes dat zijn supersofts het top doen wil hij even laten zien dat hij Max kan piepelen. Als dat gelukt was dan hadden we dat ook nog jaren moeten horen. "Die keer dat ik Max buitenom voorbij ging op Interlagos... blablablabla sneller... blabalba beter.. undsofort undsoweiter." Ja hij had het recht zich te unlappen. Nee hij had niet door moeten zetten in T2. Max had hem gewoon moeten laten lopen. Een paar tows meenemen op het rechte eind. En na 5 rondjes weer passeren zodra de racepace van Ocon weer in zou zakken. Dan had Ocon een berg blauwe vlaggen gezien dat wil je niet weten. Waarschijnlijk had het mannetje dan ook weer erg laat gehoor gegeven aan de vlaggen. En zo toch een controverse veroorzaakt. Ocon is uit op die confrontatie. Max wil gewoon winnen. Het boeit Max niet wie er in die andere auto zit. De racepace was voldoende geweest om Hamilton voor te blijven.

Blubberbazooka 15-11-18 | 23:18

Maar dat is allemaal water onder de brug. Was onhandig van Max... ronduit lomp van Ocon. Beide hebben wat geleerd. Wat ik vooral gezien heb is dat Max de laatste rondes ijzersterk rond rijd en in staat is een race naar zich toe te trekken op een manier die we alleen van de allergrootste hebben gezien. En met een kalmte.... Je hoort Hamilton toch regelmatig met lichte paniek in zijn stem informeren naar andere mensen. Opzoek naar bevestiging dat het allemaal goed zit. Max hoor je foeteren als het niet lukt, maar piepen over de andere rijders hoor je niet vaak. Max focust zich clean en zuiver op zichzelf. Rijd met overtuiging. Kampioenwaardig. Ik heb eigenlijk alleen Schumacher in zijn hoogtijdagen zo races zien pakken. Ik heb onwijs zin in volgend jaar. Als die Honda gaat lopen dan krijgen we een mooie 3 way battle.

Dr. Zyxel 16-11-18 | 13:35

During a race, a light blue flag waved on the track warns the driver that he is about to be lapped by a faster car and must not intentionally impede their progress, such as blocking a passing manoeuver. A driver may incur penalties if he ignores three successive blue flags.

Op het moment dat ocon de pits uit rijdt, rijd hamilton achter hem en krijgt ocon blauwe vlaggen te zien.. Tel even mee hoeveel hij er negeerde... ik kom uit op 6x bijna een volledige ronde en dus had hij hiervoor een penalty moeten krijgen.

Dr. Zyxel 16-11-18 | 13:37

Herstel10x!

Reageer