Autobahn

RAI: Kilometerheffing moet Tesla-subsidies financieren

Het napraten van Arjen Lubach is een dingetje aan het worden in Nederland. De RAI Vereniging springt op de wagon der Vroempoen, en bepleit betalen naar gebruik. Zo niet, dan gaat de normale burger de dikke Tesla van een ander betalen, waarschuwen ze.

Voor de VVD zijn principes niet heilig, tenzij het gaat om een aversie tegen kilometerheffing en het behoud van hypotheekrenteaftrek. In het regeerakkoord van Rutte 3 is vastgelegd dat er geen kilometerheffing komt, hoewel iedereen en zijn moeder momenteel aandringt op een dynamischer beprijzing van gereden kilometers. 

Vandaag voegt de RAI Vereniging zich bij de lange stoet bepleiters voor een omvorming van ons autobelastingstelsel. In een rapport, genaamd Eerlijk Betalen voor Mobiliteit, wordt vooral gefocust op het halen van Klimaatdoelstellingen, met als bijvangst 'dat het totaal aantal jaarlijks afgelegde kilometers afneemt, waardoor Nederland ook in de toekomst bereikbaar blijft.' Er wordt een aantal mogelijke scenario's geschetst, maar het uitgangspunt is een tarief op basis van CO2-uitstoot, waarbij dit voor diesel hoger is dan voor benzine.

Het nadeel van het huidige systeem is de ontlasting van de elektrische auto op het gebied van BPM en fiscale bijtelling. Dit is nog te dragen met een kleine hoeveelheid EV's, maar inmiddels loopt het aandeel in de nieuwverkopen al op richting de 5%. Doordat de CO2-afhankelijke BPM omhoog gaat (of beter gezegd: de grenzen van de gestaffelde tarieven gaan omlaag) betaalt de automobilist die kiest voor een brandstofmotor steeds meer de goedkope EV van de buurman. Aan de andere kant: hoe realistisch is het dat de boterzachte voorwaarden voor elektrisch rijden ook in de volgende Autobrief behouden blijven? De bijtelling gaat zeker omhoog en een MRB-vrijstelling is ook niet tot in de eeuwigheid vol te houden.

Een samenvatting van het RAI-rapport, waaraan ook vertegenwoordigers van de drie grootste Nederlandse importeurs hebben meegwerkt, vindt u hier.

Reacties

prutser83 15-11-18 | 11:02 | 8

" een tarief op basis van CO2-uitstoot"
Dat hebben we al: dat heet brandstofaccijns...

trongbeker 15-11-18 | 11:22

+1. Precies dit. Komt daarbij dat niemand vrijwillig in de spits gaat file-rijden. In sommige sectoren moet men gewoon op een bepaalde tijd op het werk zijn en het OV is buiten de randstad voor lang niet iedereen een haalbaar alternatief.

Johnny66 15-11-18 | 11:35

De EV kent geen accijnzen .
De spits bestaat nu uit cirka 40 procent recreatief verkeer . Spitsheffing komt er ooit een keer.

prutser83 15-11-18 | 11:44

Johnny66 15-11-18 | 11:35
"De EV kent geen accijnzen . ", behalve dan dat de prijs van een KWh voor 70% uit milieubelasting + btw bestaat.
Maar maak je niet druk, zodra de EV echt aan populariteit gaat winnen en de brandstofaccijnsinkomsten terug gaan lopen schiet de stroomprijs omhoog en zullen EVs ook "gewoon" BPM en MRB gaan betalen.

Johnny66 15-11-18 | 12:00

dus geen accijnzen over de BTW , daarnaast natuurlijk de panelen stroom .

prutser83 15-11-18 | 12:11

Je betaald nooit accijns over de BTW. Wel BTW over accijns (of andere heffingen), want dubbel belasten mag dan niet toegestaan zijn, we doen het lekker toch!

Harry Turtle 15-11-18 | 12:54

Johnny66 15-11-18 | 11:35
"De spits bestaat nu uit cirka 40 procent recreatief verkeer"
.
Bron? Ik geloof daar geen fuck van.

Johnny66 15-11-18 | 16:26

Bron is mijn kennis . Echt waar .

Pierre Tombal 15-11-18 | 18:05

Kennen wij die kennis van jou ook?

076 15-11-18 | 11:04 | 2

Die Lubach weet wel het een en ander los te maken in politiek Den Haag zeg,
Eerst Dijkhoff die pleit voor Kernenergie na een item van ZML en nu ''de Vroempoen''. Slecht dat de politiek pas in beweging komt als er een satirisch nieuwsitem verschijnt over een gevoelig onderwerp.

K. Letskoek 16-11-18 | 09:26

Misschien is het wel op elkaar afgestemd, het volk op ludieke vast een beetje warm laten lopen. Daarna zonder al teveel risico een proefballonnetje oplaten, kijken hoe het valt en vandaar verder. ZML valt onder de NPO, en raad eens waar die z'n geld vandaan haalt.

076 16-11-18 | 10:34

Zeker waar, zou in ieder geval een slimme manier zijn om de mening van de burger te peilen.

oo4load 15-11-18 | 11:27

Ik vond het maar een slecht item van Lubach. Ten eerste is er geen weldenkende hond die gelooft dat rekeningrijden kostenneutraal gaat worden. Als je zonder extra kosten naar je werk kan blijven rijden laat niemand zijn auto staan. En onze regering laat geen kans liggen om extra geld binnen te harken, zie het hogere BPM door WLTC cyclus gebeuren. Rekeningrijden komt gewoon bovenop de huidige kosten. Dat betekent dus dat iedereen nog steeds gewoon naar zijn werk moet en daar extra veel voor betaalt of van ellende maar met de trein gaat wat ook geen pretje is. Arjen vraagt zich niet af of mensen liever 4 euro extra per dag kwijt zijn of een half uur langer onderweg zijn in de trein. Hij neemt het simpelweg aan. Dat de files dan minder worden noemt hij winst.
Ook de 'aanzuigende werking' van meer asfalt is dubieus. Komt de toename in verkeersintensiteit "door meer asfalt" of simpelweg doordat het steeds drukker wordt qua aantal homosapiens per vierkante meter.

Johnny66 15-11-18 | 11:33

EV en hybrid gaan vanaf 2021 MRB en BPM betalen . De bijtelling (kentekengebonden) gaat als alle naar 22 procent. In contrast met de km heffing in wezen , een teken dat dat nog wel ff duurt en de overheid het zat is , de ontbrekende belastinginkomsten van de EV.

GerbenW 15-11-18 | 11:59

Volgend jaar begint de versobering van de Tesla subsidies al. Per 2030 zouden er vrijwel alleen nog maar elektrische auto's verkocht moeten worden, dus dan zijn die subsidies al vervangen door meer dwingende maatregelen. Tegen de tijd dat er een kilometerheffing kan zijn ingevoerd, is hoeft de Tesla subsidie niet meer gefinancierd te worden.

pale-blue-dot 15-11-18 | 13:00 | 3

Hoe gaat de overheid bepalen wie er in de file /spits staan? Ik zit er niet op te wachten dat er een GPS-tracker in mijn auto komt. En enkel tijdgebonden heffingen rekenen kan ook niet want dat zou je ook op vakantie buiten Nederland heffingen gaan betalen. Het valt mij op dat iedereen vaak zomaar achter die Lubach aan loopt als hij op een grappige manier weer eens een "oplossing aandraagt". Echter licht hij alleen de leuke/ logische stukken uit, over de manier waarop het uiteindelijk moet gebeuren hoor je hem niet. Als je moet vertellen dat iedereen een GPS tracker in zijn auto krijgt dan hadden we nu een heel ander geluid gehoord. Dan vond niet iedereen dit een goed idee.

prutser83 15-11-18 | 13:03

Zou evt via het ANPR systeem kunnen. Bij trajectcontrole wordt je kenteken tenslotte ook al gescant.
Maar onze overheid kennende zal het wel een GPS kastje in je auto worden...

Nuchternederland 15-11-18 | 13:26

Bedrijven zoals FrieslandCampina verplichten hun werknemers met leaseauto (circa 1000 geloof ik) al om een GPS kast in de auto te laten inbouwen, om zodoende een onderscheid te maken tussen zakelijk en privé-verkeer.
Dat privé-verkeer is gelimiteerd op 12.000 km per jaar. Daarboven is het niet alleen aan de belastingdienst betalen, maar ook aan FrieslandCampina.
"Men" is dus al veel verder met GPS de individuele auto volgen dan wat velen denken.

N3uk33nd 15-11-18 | 13:37

GPS is niet echt betrouwbaar genoeg om een goede kilometer registratie te kunnen bijhouden.

Daarom is EU dan ook druk bezig met om met miljarden belastinggeld een burgerhatend systeem van de grond te krijgen (letterlijk), wat het volgen van mensen en voertuigen tot op 20 centimeter nauwkeurig mogelijk maakt.
De enige echte reden van Galileo.

Nuchternederland 15-11-18 | 13:18 | 3

- Hypotheekrenteaftrek is zeker niet heilig voor VVD, is nu zelfs versneld afgebouwd in Rutte 3.
- Als mensen echt de keuze hadden tussen een uurtje eerder of later vertrekken en dan niet in de file staan, of allemaal tegelijkertijd vertrekken en een half uur in de file staan, zou men echt wel voor dat eerste kiezen.
De files staan vaak van 06.00 tot 10.00, dus beste Arjen Lubach, #HOE DAN?

Nuchternederland 15-11-18 | 13:22

Oja, en van 16.00 tot 19.00.
He, nu zie ik de oplossing!!! Vertrek thuis om 10.00, kom aan om 10.30 , werk tot 15.30 en ga weer naar huis!
De oplossing ligt dus simpelweg in arbeidsduurverkorting! Geen 40 urige werkweek meer, maar een 25-urige!
Tada, hele probleem opgelost Lubach-style.

CamaroHans 15-11-18 | 14:20

Alleen zal Rutte er een VVD draai aan geven, dat betekend voor 07:00 op het werk zijn en pas na 19:00 weer weggaan.

bitflip 16-11-18 | 10:23

Laat de werkdag gewoon beginnen wanneer de werknemer vertrekt en eindigen wanneer deze weer thuis komt. Probleem lost zichzelf in no-time op wanneer de rekening op de juiste plek terechtkomt.

0.02Euro 15-11-18 | 14:31

Uit onderzoek over 2013 bleken auto gerelateerde inkomsten van de staat van 14 miljard bij uitgaven van 8 miljard. De voorspelling toen was dat dit verschil zou toenemen. beleidsonderzoek.nl/Nieuwsartikelen/Au...

Lijkt me dat er dus nog ruimte is voor extra infrastructuur investeringen, in plaats van de schaarste van ruimte op de weg te vermarkten.

Helemaal mooi in het vorige plan (en je zult m weer tegenkomen) is de verrekening van BPM via de kmprijs. Klein detail is echter dat BPM voor rijdende auto's al lang voldaan is, en dus dubbel betaald gaat worden. Dat is toch mooi bijna 2 miljard dubbel incasseren over 2018. En hier hoorde je zelfs de ANWB niet over.

der Schmutz 15-11-18 | 15:03 | 1

Dat mensen Lubach serieus nemen. De monoloog van implantaat kuifje raakt kant noch wal. Soundbites, videoflitsen, klappend publiek band aan. Samenvattend:
VVD en ANWB zijn mordicus tegen. Maar rekening rijden is wel de oplossing omdat 2 mannen, welke volgens hem 'experts' zijn dit in een videoflits van 3 seconden roepen en omdat het in Singapore (stadstaat) werkt. Goede onderbouwing!

Op basis van resultaten uit het verleden:
Overheid en ICT = Fail
Overheid en grote infrastructurele projecten = Fail
Overheid en betrouwbaarheid = Fail.

Als het 5 jaar moet duren om in te voeren duurt het 10 jaar.
Als het 1 miljard moet kosten worden het er 5.
Als de ICT eindelijk werkt, dan enkel op gele kentekens.
Om extra kosten en inkomstenderving door vertraging te compenseren wordt er rustig tijdelijk (is voor altijd) een kwartje per KM extra ingevoerd om.
Het wordt verkocht als eerlijker verdelen van kosten, terwijl kosten voor mobiliteit vele malen lager liggen dan de inkomsten van BPM, MRB en brandstofaccijnzen.
Wat moet er dan verdeeld worden?
Uiteindelijk is het gewoon een belasting welke altijd gebruikt zal worden om begroting dekkend te maken. 3% inflatie verhoging, 5% Co2 verhoging, 10% duurzaamheidsverhoging, 6% eenmalige correctie, enz.

Nuchternederland 15-11-18 | 15:12

Helemaal mee eens.

Stonecity 15-11-18 | 20:24

Kilometerheffing i.c.m. tracking, de absolute natte droom van de overheid. Helaas, 90% van de Nederlanders zijn schapen. Lubach doet beh, de kijkers doen behhh.. De overheid - rupsje nooitgenoeg - lacht zich rot.

Goed, voorbeeldje van mijn kant, zolang als ik leef is de A28 van Amersfoort naar Zwolle v.v. een 2 baansweg. Maar functioneert als een 1-baansweg. Dus een dikke 40 jaar is het verkeer met een factor zoveel toegenomen maar de doorstroming is met bijna de helft afgenomen. En als oplossing komt men dan met een kilometerheffing. Allemaal leuk en aardig maar stop dan eerst met de grenzen openzetten of een groeiende economie na te streven. Symptoombestrijding maar het lost niets op, je maakt alleen de loonslaaf armer.

Reageer