Autobahn

Boetes en waarschuwingen geen effect op gebruik mobiel in verkeer

Nederlanders laten zich blijkbaar niet graag de les lezen als het aankomt op het gebruik van hun mobiel. Ondanks alle waarschuwingen en uitgedeelde boetes blijft iedereen achter het stuur of op de fiets appen.

Iedereen (behalve VincentE) weet inmiddels dat het verschrikkelijk gevaarlijk is om ook maar drie seconden bezig te zijn op je telefoon terwijl je met 120 km/u over het asfalt raast. Ook met mindere snelheden op de fiets kan de afleiding leiden tot gevaarlijke situaties en ongelukken. Maar toch blijft de 'het zal allemaal wel meevallen'-gedachte overheersen in ons koude kikkerlandje. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte.

Het bedrijf kwam erachter dat bijna de helft (49%) van de fietsers liever een fimpje op youtube bekijkt dan zich bezighoudt met het verkeer. In de leeftijdsgroep van 18 tot 24 is dit zelfs 75%. Mobiel gebruik in de auto komt in vergelijking nog niet zoveel voor, 38% van de automobilisten geeft eerlijk toe dat ze wel eens een appje sturen terwijl ze aan het rijden zijn. Zoals vaker met dit soort onderzoeken zijn de cijfers al schrikbarend hoog, maar zal het in de realiteit nog hoger uitpakken. Een gedeelte van de ondervraagden zal liever een sociaal wenselijk antwoord geven, dan de waarheid spreken.

Oorzaak

Volgens Deloitte is de oorzaak van het toenemende gebruik van mobieltjes in het verkeer eigenlijk heel logisch. De telefoon is zo'n beetje het middelpunt van ons leven en daarom kunnen we hem steeds lastiger wegleggen. "Zo ook in het verkeer, wat ernstige gevolgen kan hebben. Het is niet voor niets dat de minister volgend jaar een appverbod op de fiets wil introduceren." 

Daarbij is de pakkans voor het telefoongebruik ook vrij klein. De politie is wel hard aan het werk om deze aanzienlijk te vergroten met camera's en het inzetten van touringcars. Hopelijk heeft dit een positieve uitwerking, want ongelukken als deze zijn makkelijk te voorkomen, en zou het fijn zijn als de autoverzekeringen wat omlaag kunnen.

Reacties

prutser83 15-11-18 | 13:08

Laten we wel wezen: de pakkans is echt minimaal

GoedenMorgenDezeMorg 15-11-18 | 13:33 | 1

nog maar eens: pakkans * gevolg moet heel hoog zijn. Dus bij een pakkans van, zeg, bijna nul maar gekoppeld aan een standaard rijontzegging van 3-6 maanden gebruikt niemand meer zijn telefoon in de auto. Maar goed, politieke wil, zielige mensen etc etc, het zal er wel niet van komen.

prutser83 15-11-18 | 13:39

Net zoals bij rijden met alcohol, drugs of zonder rijbewijs? Want dat doet ook niemand...
Nee, zolang de pakkans minimaal is maakt het niet echt uit wat het gevolg is :/

stijnnn 15-11-18 | 13:36 | 1

En dat er zoveel mee te verdienen valt. Ik kijk hier vanuit mijn huis recht op een kruising. Ik overdrijf toch echt niet als de helft van de automobilisten een telefoon vast heeft tijdens het rijden. Nu ben ik geen NSB'er, maar ik zou toch maar wat graag mijn woning een middagje beschikbaar willen stellen voor een dienstklopper.

warmeballen 15-11-18 | 15:09

Heeft niks met NSB'er zijn te maken hoor, ik zou het juist toejuichen als je dat zou willen doen om de verkeersveiligheid te helpen vergroten.

Biersmurf 15-11-18 | 13:48 | 1

Bij de eerste keer gepakt worden, de telefoon door de shredder, bij de tweede keer het rijbewijs en de derde keer de auto...

hangtiet met knoop 15-11-18 | 14:47

Beter: eerste keer - automobilist door de shredder, mobieltje en auto verkopen

TuurlijkNiet 15-11-18 | 15:06

Als je in de VS een ongeluk krijgt door gebruik van mobiel tijdens het rijden (texting while driving) dan betalen heel veel verzekeraars jouw schade niet meer uit..

Ad Hominem Tu Quoque 15-11-18 | 16:01

Telefoonbewijs invoeren, bewijs maar dat je niet te stom bent om zo'n ding te gebruiken... En mocht je het toch verpesten, telefoon+bewijs en auto+bewijs door de shredder, en alle eventuele schade is voor jezelf... kijken of dat helpt...

Beffel0Bill 15-11-18 | 17:38 | 1

Een oudige oplossing
Bij de volgende APK moet er een mini jammer in iedere auto aanwezig zijn.
Nieuwe auto's moeten natuurlijk, af fabriek, voorzien zijn van een jammer.
Probleem van handhaving is opgelost.
Jammer voor de Staatskas
Mja waarschijnlijk zijn er minder ongelukken/dooien/gewonden, dus ziekenhuis kosten
Dubbel + Good

Beffel0Bill 15-11-18 | 17:39

Oudige=eenvoudige
Omhooggooit

Reageer