Autobahn
DOE HET NIET

Rijexamen duurder, schuld van bejaarden

Het CBR gooit zijn tarieven volgend jaar met gemiddeld vijf procent omhoog. Zo gaat het praktijkexamen B €108 kosten (was €102). De redenen zijn legio: het CBR moet de eigen pensioenpot vullen, en ook moet het steeds meer dure verlengingen verwerken.

Een gevolg van de toenemende vergrijzing en vitaliteit onder ouderen, is dat een recordaantal mensen boven de 75 zijn rijbewijs verlengt. In dit geval krijgen de oudjes vijf jaar langer hun roze pasje, mits er een positieve beoordeling van het CBR is, wat kosten met zich meebrengt. Het aantal gezondheidsverklaringen stijgt dit jaar naar circa 650.000, zo’n 8% meer dan in 2017. Dit zorgt voor knelpunten binnen het CBR, dat natuurlijk nooit had kunnen zien aankomen dat meer ouderen gaan rijden, waardoor de oudjes soms 6 maanden moeten wachten op een oordeel. En dan hebben we nog mazzel dat de vorige minister Schultz de leeftijd van 70 naar 75 heeft opgehoogd, anders was de situatie nog nijpender.

Alles duurder

Een direct gevolg van alle af te geven gezondheidsverklaringen, is dat de tarieven bij het CBR fors omhoog gaan. Maar dit is slechts een deel van het geheel: ook 'de nieuwe marktconforme cao, de stijging van de pensioenpremie, en de inflatiecorrectie' spelen volgens het CBR een rol. Kortom: HET SIJN WEER ES DE BEJAARDE DIE DE HARDWERKONDE MENS IN HET PAK NAAIE!!!een!elf! 

Een lijstje met tarieven voor volgend jaar vindt u hier. De meest relevante zijn: praktijk-/theorie-examen voor €108/€33 (was €102/€31,50). De Gezondheidsverklaring wordt met €37,80 drie euro duurder. Wie een EMG (Educatieve Maatregel Gedrag) aan de broek krijgt, moet volgend jaar €1.180 ophoesten: €400 voor het opleggen en €780 voor het uitvoeren. Voor de cursus alcohol en verkeer (EMA) is dit respectievelijk €400 en €600. Dus als u nou even wat vaker met drank op achter het stuur stapt, heeft het CBR die pensioenpot zo vol, en kan het praktijkexamen weer goedkoper worden.

Reacties

Leukautootje 15-11-18 | 09:30 | 1

Ik schreef ook niet voor niets, maak het openbaar vervoer voor ouderen nou gratis, dat helpt echt gigantisch tegen files. Ook hoeft de buschauffeur niet 10 keer alles uit te leggen voordat hij eindelijk weer weg kan rijden, geven die bejaarden hun geld nog eens een keertje uit, kunnen ze hun kleinkinderen wat gemakkelijker zien enz enz enz.

Sjaak_Balboni 15-11-18 | 09:42

Dus als ik de volle mep betaal voor een treinkaartje, moet ik zeker ook nog staan omdat de hele coupe vol zit met kreukelgezichten die de hele dag heen en weer rijden. Dank je de koekoek.

Godwint 15-11-18 | 10:28 | 1

Ach, waarom niet verplichte euthanasie bij het bereiken van de 75 jaar. Dan heb je al ruim van het pensioen kunnen genieten en gaat het leven over het algemeen genomen toch rap in kwaliteit naar beneden (uitzonderingen daargelaten, maar zo valt er bij elke wet en maatregel wel iemand buiten de boot). Dat scheelt enorm in belastingdruk en iedereen heeft zogezegd een duidelijke deadline (letterlijk).

Sonja27 15-11-18 | 10:56

"Zoals democratisch besloten en niet aanvechtbaar"
~ Michel Edelenbosch, "30 Milligram":
www.youtube.com/watch?v=VpBFoB5Kx4s

Johnny66 15-11-18 | 11:37

Er is een bejaardenberg .

Reageer